用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田培橋的優點與缺點
樓主: chanivan
go

沙田培橋的優點與缺點 [複製鏈接]

回覆:沙田培橋的優點與缺點

其實咩叫染紅 ?係咪小小中國文化都唔接觸得?校方講明中文用內地教材,但已翻譯成繁體文,同時解釋左原因,因為呢套書文字優美。講返培橋優點先,我末係正式家長,所以只可以分享朋友小朋友嘅個人感覺,同埋網上資料加個人睇法。由我大仔入幼稚園後,開始睇小學資料,但我住九龍,所以唔識呢間學校,直到朋友小朋友上年話考到,問我地識唔識先知呢間學校,我又上網睇下資料,評價好壞參半,但對於換校長之後似乎評價高左,搵下溫校長嘅資料,知佢係過往中學推全語文效果好好,我又去研究下咩係全語文,即係你學果種語言你要有果種語言嘅環境,透過閱讀學習語文,於日常生活可以運用,重寫作。咁我自少培養仔仔閱讀都係想要呢d,所以揀培橋。到開學兩個月後,問朋友女兒嘅情況,佢話比想像中校方對紀律要求高,同埋家長係要跟小朋友學習進度,上網溫習,但佢個女好鍾意返學、睇書同溫習,純粹朋友講。缺點,睇校務報告同展望都知,校方好清楚自己問題,寫出學校改善方向。上次仔仔第一次面試,家長要等小朋友一個鐘,校方安排左家長答問大會,家長嘅問題,三個副校大大方方答,有家長問國民教育,其中一副校話有,一早就有國民及德育組,重視小朋友德育,學校需要教國程,例如南沙群島,作為菲律賓政府點睇,中國政府點睇,小朋要學分析。有家長問收生要求,副校話揀S. M. A. R. T 嘅小朋友,佢有逐個字解釋(好似校務報告有寫),另一個副校就講一條龍上中學,同埋學校有拔尖補底,不過內容唔係好記得晒,因差唔多接面試完嘅仔仔,呢個家長答問大會,個個家長聽完有唔同感受,而我好欣賞校方咁開放任家長問。

引用:其實咩叫染紅+?係咪小小中國文化都唔接觸

原帖由 lazyqueen80 於 12-12-06 發表
其實咩叫染紅 ?係咪小小中國文化都唔接觸得?校方講明中文用內地教材,但已翻譯成繁體文,同時解釋左原因 ...

我都有聽呀!我覺得培僑是一間好有heart的學校

queen_sze  請問你等到位入讀了嗎?之前見你好心急~  發表於 12-12-6 23:37
LLB

引用:要看你應為什麼是紅+?++紅是好是壞+?如果講

原帖由 patrickBB 於 12-12-06 發表
要看你應為什麼是紅 ?  紅是好是壞 ?
如果講中國國情, 中國文化是紅的話, 培僑書院一定有這些紅,尢其培僑有 ...
agree !

Agree.   Pui Kiu College is becoming a very good school.   The new Principal has 'heart' to improve
the school.

lazyqueen80 發表於 12-12-6 19:00
其實咩叫染紅 ?係咪小小中國文化都唔接觸得?校方講明中文用內地教材,但已翻譯成繁體文,同時解釋左原因 ...

這些就叫了解, 理解後才對學校作出的評價, 其實我作為培僑的家長, 有時見到一些完全是道聽途說或根本不是培僑家長的人在胡亂評批學校(先聲明不是作出批評我們作為家長就接受不了,而是在批評的時候一定要有事實根據才能為人所接受).

我的小孩在培僑讀了幾年書, 自問真的不覺得有什麼染紅, 每次派發的教材我都會全部看一次, 教材所教的文章大都是描寫四季景色, 人物心裡, 世界名人及德育方面, 文字真的很精美, 朗誦起來很好聽, 如果這也叫"染紅", 那學校應該採用什麼教材去教小朋友學習語文和寫作? 讀三字經, 唐詩染紅了什麼? 樂器有中樂, 又染紅了?

人一生中會遇到很多不同的事情, 我個人覺得不能人雲亦雲, 自己要有判斷力, 否則祗會將自己圈在一個很小很小的地方.

幸福女子  依家好多人(唔只家長)只係見倒教材有小小中國既野就叫做染紅..  發表於 12-12-7 12:04

ccycsy 發表於 12-12-7 11:38
這些就叫了解, 理解後才對學校作出的評價, 其實我作為培僑的家長, 有時見到一些完全是道聽途說或根本不是 ...

thanks for your info.  請問數學科係咪都用普通話教?

相信自己的選擇吧! 每人把呎無可能是一樣........

回復 happyvv 的帖子

數學科用普通話教.

DiamondHill 發表於 12-12-7 11:49
相信自己的選擇吧! 每人把呎無可能是一樣........

當然相信自己的選擇, 因為我是培僑學生的家長, 自己的感受就是事實的根據!

ccycsy 發表於 12-12-7 11:54
回復 happyvv 的帖子

數學科用普通話教.

咁會否很吃力?

happyvv 發表於 12-12-7 13:50
咁會否很吃力?

數學課方面, 在剛開學的幾個月內老師會兼用廣東話進行授課, 目的就是讓學生能有一個過渡期適應, 之後便全面用普通話授課.  家長可以放心, 小孩學習語言是很快的, 他們會聽得懂.

回覆:ccycsy 的帖子

我覺得優點係資源很充足,例如:圖書館及每班都有很多不同的書,每星期小兒會拿到2本不同的英文圖書,中文暫時是一個月一本,給小孩閱讀!
不單止注重培養學術,亦注重體藝音樂。注重既意思吾係叫家長自行出外修讀有關課程,而是在校內有專業導師教授,樂器、體育、藝術都是專科專教。例如:小兒在幼稚園的運動一向不太好,不太會拋波接波,單腳企等都很笨拙,但上小學後,老師竟然在這三個月間教會他接空中拋波,前滾番,呼拉圈等,動起來也變得靈活很多了。

引用:我覺得優點係資源很充足,例如:圖書館及每

原帖由 JadeW 於 12-12-07 發表
我覺得優點係資源很充足,例如:圖書館及每班都有很多不同的書,每星期小兒會拿到2本不同的英文圖書,中文 ...
希望小朋友可以全面發展。我朋友個女讀緊,佢話中文偏深,請問家長覺得呢?同埋我唔識普通話,我個仔靠上堂學得唔得?要唔要揾人補普通話?一班兩個班主任係咪對小朋友真係好d?

睇過一,二年級既課本, 再對比傳統學校既課文, 培僑中文真係好深

回覆:JadeW 的帖子

同意呀,我就係鍾意佢地上午上中英數,下晏就會活動d,有performing arts。我想小朋友吾會掛住讀書law...

培橋書院是苗正根紅的愛國學校,是優點也是缺點。

數學是中數?,因為佢地係英小,以為係英數!

回覆:ilj 的帖子

英交程度我覺得都不錯。小一要每天看書寫讀書感想,日記寫作,教拼音+文法,按主題教授英文校本課程。小一到現在文法教了article, singular/plural, past tense, personal pronouns, concept of verbs, nouns, adjectives.  評估有一部份是要小朋友用正確的標點及大小寫以過去式寫5句句子。考的文法不是很深入,是基本的知識為主,小孩大都可以應付。

有關普通話教中文,學校教的很好,很標準的讀音,但進度也算快,三個月內教完所有拼音。如沒有基礎,應也可跟上,但要父母協助跟進。如父母吾識,最好宜家報下課程,易些適應當然最好。

回覆:lazyqueen80 的帖子

暫時覺得小一中文課程的課文的確有些深,不是字深,而是文體深,吾太似香港的中文課本。例如:會有好多陽光像金子,月亮是彎彎的小船,影子像小黑狗呢類比喻既文體。
我仔開學一個月後已經停左上普通話班,因學左大半年,學校教左一個月已經追過左,之後亦跟到就冇再上,只靠學校教既都跟到冇問題。

学究  正是我欣賞培僑的原因   發表於 12-12-12 09:30
‹ 上一主題|下一主題