用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 浸會王錦輝 VS 港同, 大家會點選擇?
go

浸會王錦輝 VS 港同, 大家會點選擇?

兩間都係愉快學習, 如何唔計地理因素, 大家會點揀?

我會簡港同

我會選港同

我選港同

回覆:chelseacedric 的帖子

係呀,我都想知!
因我小朋友好鍾意WKF校舍.只知WKF除中文用普及通識用粤外,其它全英語教. ....
港同呢?好似初小用普教中的,其它課用粤語.

回覆:浸會王錦輝 VS 港同, 大家會點選擇?

在語言環境下,似乎王錦輝較優勝,但好像很多家長也喜歡港同多點,請問大家覺得港同那方面較吸引?

WKF是英小。HKUGA 是中小。兩者其實我覺大同小異。一樣活動教學,一條龍。WKF校舍大又靚好多添

選港同,因為教學及課程方式絶對優勝。硬件好但無軟件配合是沒用的。WKF 成日轉老師及校長可能係有問題!這只是個人感覺

我當年揀左WKF,因為睇好總校長Dr Will Chan,而當時又傳港同校長離任,加上中意WKF校舍多d。而家呀女讀得好開心,都覺得幾滿意。

醒目開學勳章 王國長老

港同係廣東話學校, 全面普教中, 普通話老師校內非常少講廣東話, 一條龍中學, 今年出左新高中成績, 尚算不俗, 小學學費$2100, 中學$3500+

有人說王錦輝中學不是太好,是因為當年新校,收生質素不好,但由小一上的成績就好勁,不知是否屬實!

引用:我當年揀左WKF,因為睇好總校長Dr+Will+Cha

原帖由 mother904 於 12-11-30 發表
我當年揀左WKF,因為睇好總校長Dr Will Chan,而當時又傳港同校長離任,加上中意WKF校舍多d。而家呀女讀得好 ...
你的囡囡現在幾年級?你會擔心她將來升大學嗎?

chelseacedric 發表於 12-12-1 00:03
你的囡囡現在幾年級?你會擔心她將來升大學嗎?
她四年級啦,講真,我從不擔心升大學問題,應該ok啦。