用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重讀K3, 用邊一年成績報政府統一派位呀? ...
go

重讀K3, 用邊一年成績報政府統一派位呀? [複製鏈接]

正常程序就用K2成績啦, 我打算比阿仔做大仔, 重讀K3, 咁用第一年K3的成績? 定之前一年的K2成績呢?

同埋D成績係有standard的? 我意思是不同學校用不同方法評估, 咁不用學校的成績如何比較呀? 又唔係有公開考試....
   1    0    0    0

不用成績

下? 唔明呀....可否解釋一下?

醒目開學勳章

政府嘅派位係唔關成績架喎, 唔明可以睇下面條link:

http://www.chsc.hk/psp2012/psp_content5.php?lang_id=2

醒目開學勳章

如果你考直資或者私校, 學校可能會睇幼稚園成績, 不過應該以面試表現為主

回復 BCoLick 的帖子

不用成績的统一派位!!!你讀第一年k3要通知學校會重讀!!學校會教你点做!!因為要通知教局!!只用小朋友住址分校綱大抽獎!!!

1. 咁即係話成績只係考直資/ 私校先會用到? 咁如果重讀K3, 係咪用第1年K3成績考? 定係都係要用返之前一年的K2成績考? 定可以自己決定邊年好用邊年?

2. 咁即係政府的統一派位純綷靠運??

無错靠運!!

咁考直資/ 私校呢? 如果重讀K3, 係咪用第1年K3成績考? 定係都係要用返之前一年的K2成績考? 定可以自己決定邊年好用邊年?

通常睇小朋友面試表現!!!或者讀邊一間讀幼稚園!!!小朋友面試表現面試較重要!!!

咁如果統一派位係唔睇成績, 我去教育局個網度睇話D學校要留大約50%學位做統一派位, 咁係人都選得宜且派唔派到靠運, 咁D學校咪有可能收左好多成績差ge學生lor, 好似一間band 1 小學, 佢地點確保自己學生質素呢??

mandytanghk  其實得5歲人仔,學校成績又代表咩呢?!!  一間band 1 小學主要睇佢自己學校點谷, 點同父母合作.. 另外扣門位會睇學生面試表現..  發表於 12-11-30 15:29

你用K2,K3成績比佢睇!!!(成績佢睇吓咋)!!!

BCoLick 發表於 12-11-30 15:18
咁如果統一派位係唔睇成績, 我去教育局個網度睇話D學校要留大約50%學位做統一派位, 咁係人都選得宜且派唔派 ...

That's right! 呢個就正正係點解咁多人要俾學費都讀私校/直資0既原因。因為統一派位學生質素係可以幾參差的。但係, 我覺得你小朋友除非有special need, 否則遲一年做大仔都無乜運行, 因為報0既人越來越多, 機會更低。所以, 我囡囡11月底都做細囡, win咗, 有一間收。

仲有, 你自己唔可以隨波逐流, 盲目追求band 1。因為要看你小朋友的本性。津校Band 1=超谷=超多功課。小朋友唔介意谷由自可, 唔係第二日家嘈屋閉, 一級名校如果四五年班跟唔上又會勸退, 你自己諗清楚。依家K2? 仲早喎, 如果打算讀官津學校唔報私/直資, 無特別原因就唔repeat K3了, 遲一年又無學卷要俾學費。

little_yolky, 多謝你ge意見呀, 其實我小朋友仲好細, 宜家兩歲, 不過我要開始搞清楚個遊戲係點玩喇, 所以問定先囉.  想佢做大仔係因為男仔生理發展始終慢過女仔, 想佢大小肌肉心智都發展多一年先囉. :)

你囡囡好叻呀 ^^

BCoLick 發表於 12-11-30 15:00
咁考直資/ 私校呢? 如果重讀K3, 係咪用第1年K3成績考? 定係都係要用返之前一年的K2成績考? 定可以自己決定 ...
有些小學會request 上年度的成績表,有些就K2(但如比兩份學校揀,佢都係會收K3的)。
雖然話最重要係面試表現,也不能排除有些老師會先入為主,覺得repeat一定係小朋友有問題,所以如可早些決定,在K2repeat會好d。

王國會長

BCoLick 發表於 12-11-30 15:18
咁如果統一派位係唔睇成績, 我去教育局個網度睇話D學校要留大約50%學位做統一派位, 咁係人都選得宜且派唔派 ...
小學根本冇分band, 有都係傳言又或較多學生上band1 中學而得名.
統一派位係先睇關係再睇運氣的, 學校係控制唔到學生質素.
而直資/私立等則是睇關係, 睇面試或成績, 學校全權收那些學生, 全冇運氣可言.

上到小一 大細仔分別已經冇幼稚園咁明顯 所以冇咩特別原因都唔洗浪費一年時間

理解能力上 可能有分別,

醒目開學勳章 王國長老

回覆:重讀K3, 用邊一年成績報政府統一派位呀?

好多學校都要求兩年成績表影印本

回復 Charlotte_mom 的帖子

thank you.
‹ 上一主題|下一主題