用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港真光 vs 德望
go

香港真光 vs 德望 [複製鏈接]

想請問各位,如果香港島真光同九龍德望都收,有什麼好建議。同時本人想知多一點這兩間學校的評語,有沒有朋友可以提供給本人作參考。Thank you very much!
   1    0    0    0

我都想知多D, 唔計地點, 兩間小學都有中學BACK UP, 中學上年DSE 成績, 德望GOOD HOPE 成績幾好, HKTL 冇資料, 真光小學中學加埋有好多間, 大家好多時聽埋聽埋會攪到亂哂, 包括我在內, 有冇用家講下近年這兩間學校成績如何.

回覆:didiyu 的帖子

前少少有个家長兩个offers都有,好多人比了意見,上前一兩个星期的討論看看哩,我有提到香真中学2010& 2011AL 入U都有98%, 2012DSE80%合符進入大学最低资格,指标St Mary是91%, 第一年大局未定,我女是真幼生,我睇住真中的成绩幾年,理科成績理想,Brand 1中哩,十幾年後希望保持住哩

邊有可能入U 98%呀, 同埋學校都冇講過, 基本上除左DGS , st paul co-ed前幾年夠膽咁講外, 連MCS, MSS, ST MARY, DBS, LS 等等所有都做唔到, 好多呢家都係得6,7 成已經叫做好好, Average pass rate of all subjects 並不=入U%

joannechow1031  入hku 讀副學士係咪都要入咗u?  發表於 12-11-29 14:17

TL entrance rate to U is quite high, but it included all U in HK, not only HKU, CU and UST. They have quite a number of students get into Poly, CityU and Baptist.

If I were you, I will choose Good Hope since it's English standard is higher.

回覆:香港真光 vs 德望

其實兩間都係要自己報考的,不是要自己了解了才去考??

回覆:didiyu 的帖子

又不用那麼大反應,我用不著講大話,刚上校纲只剩下2012AL成績,合格率是97.4%,我上年是见过2010&2011的入大学率,女拔同英华係有列明入海外大学同本港三大的人数,上年睇完成績見到覚得满意最後選了真幼,今年DSE合上大学资格係人都知不等如入大学哩,真光德望这些耐历史的学校会否屆屆都得,不一定,九华同德望早幾年都跌左,到我們仔女時又勁唔勁?唔知,鄧顯林護这幾年超班哩,大家参詳吓,真係对間学校有興趣的家長自己再仔细研究吓各了面哩!

‹ 上一主題|下一主題