用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行唔得,繼續抽油天,定注冊培僑書院,仲有私校聖若瑟 ...
go

自行唔得,繼續抽油天,定注冊培僑書院,仲有私校聖若瑟

自行唔得,繼續抽油天,定注冊培僑書院,仲有私校聖若瑟,點樣選擇好呢?

回覆:自行唔得,繼續抽油天,定注冊培僑書院,仲有私校聖若瑟

油天難度超高喎

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你鍾意培僑多過st jo, 就去培僑註冊
如果鍾意st jo 多d,就放棄培僑

bee918  agree!  發表於 12-11-29 13:00
恐龍家

It makes more sense to choose St Jo as it has solid track record plus you can also lucky draw 油天.

回復 小曳人 的帖子

我中意培僑師資,又中意聖若瑟學術,又想搏油天,平靚正,係咪好貪心呢?

OSCAR-SHIRLEY 發表於 12-11-28 15:31
回復 小曳人 的帖子

我中意培僑師資,又中意聖若瑟學術,又想搏油天,平靚正,係咪好貪心呢? ...

貪心唔緊要,但點都要作決定,大抽獎油天機會率好低好低,因今年必收生佔用了好多統一位

醒目開學勳章 貢獻勳章

OSCAR-SHIRLEY 發表於 12-11-28 15:31
回復 小曳人 的帖子

我中意培僑師資,又中意聖若瑟學術,又想搏油天,平靚正,係咪好貪心呢? ...

貪心無問題,但係現實歸現實,似乎放棄培僑,抽油天正路d
恐龍家

回覆:OSCAR-SHIRLEY 的帖子

有私校係手會交留位再抽油天

CurrySo  同意!  發表於 12-11-29 20:40

多謝各位,兩間私校一定會留位慢慢選,亦知道抽中油天的機會微,問題係直資培僑書院本周日要注冊,要放棄大抽,而呢間值唔值得去放棄大抽?盼指教!

little_yolky  睇咗培僑視學報告未?  發表於 12-11-29 13:17

如果要你放棄培僑, 你會唔會心中感到依依不捨, 有點嘆息?
如果完全無0甘既感覺, 就放棄培僑啦.

還有, 如果最後抽唔到油天, 會唔會讀那兩間私校呢? 如果都冇問題會讀的, 那便放棄培僑. 反之, 不成功便成仁的話便要再考慮清楚.  

加油

其實油天又是否真的好,I don't think so!

little_yolky  I don't think so x2  發表於 12-11-29 13:18

LOVELY-BABE 發表於 12-11-28 17:17
其實油天又是否真的好,I don't think so!
呢d就各人有自己既喜好啦,
兩間油天男生都派得幾好, 主要係去華仁.
不過我唔太鍾意新油天用電子書教學.

反正抽中油天既機會超細, 我會選擇注培僑放棄大抽獎, 6月后先去叩門 , 扣唔到, 都仲有間直資 OFFER 係手 ( 當然係以都鐘意培僑計, 如果唔太鐘意的話更不要放棄大抽獎了)

培橋應是好學校,資源又夠。但你入咗去就唔好話它左派色彩濃,見到課程有紅色內容唔好下下話要搵蘋果嘈老師,以免小孩被label.

住乜區?

其實油麻地同大仙都有住宅,自行選左31區油天,唔中,但有兩間私校聖若瑟同培道,and直資培僑都收左,唔知算選好,望有人指教下。

多謝各位,我會早點做出決定,唔會keep住的學位,waiting果的好辛苦!

CurrySo    發表於 12-11-29 20:44