用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分入華仁,有冇可能?
樓主: CurrySo
go

15分入華仁,有冇可能? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:無offer+係手,+就危險d,+因為灣仔如果lee+2

原帖由 k66 於 12-11-28 發表
無offer 係手, 就危險d, 因為灣仔如果lee 2間都無, 就一去會去到李x豪 個d, 聖雅各放前反而safe d 好似. ...
St James 而家放第一都入吾晒呀

醒目開學勳章 王國長老

引用:無offer+係手,+就危險d,+因為灣仔如果lee+2

原帖由 k66 於 12-11-28 發表
無offer 係手, 就危險d, 因為灣仔如果lee 2間都無, 就一去會去到李x豪 個d, 聖雅各放前反而safe d 好似. ...
入到李賜豪都吾算差wor講真,而家上位中,用家評價都吾錯。好多差過佢

咁最safe 係咪 1)聖雅各2)李賜豪?? 不過係灣仔大部份人都係st jo/華仁首選, 但如果無offer 係手就唔會咁駁.

引用:而家一個offer+都冇,自行又衰咗,大抽奬如

原帖由 CurrySo 於 12-11-28 發表
而家一個offer 都冇,自行又衰咗,大抽奬如果擺華仁第一,軒小第二,會唔會好危? ...
簡直係危!剛剛去年,我正是有位朋友咁就衰咗!華仁上、華仁下、軒上、軒下、st joe.……極進取形,結果……派了8、9志願叩聖雅各都叩唔到

回復 ihv2kids 的帖子

咁8,9志願即係邊間?

引用:回復+ihv2kids+的帖子 咁8,9志願即係邊間

原帖由 CurrySo 於 12-11-28 發表
回復 ihv2kids 的帖子

咁8,9志願即係邊間?
佢連名都無記到係邊間,結果讀番自己幼稚園上個間小學~蘇浙

CurrySo  咁佢有自己間幼稚園直上,都算有offer 喺手,進取d都無可厚非。  發表於 12-11-28 22:13

ihv2kids 發表於 12-11-28 22:03
佢連名都無記到係邊間,結果讀番自己幼稚園上個間小學~蘇浙
一半一半啦!佢都唔多想讀架!大女當年(比我早一年),一派就派去聖方濟各女校。上年都無唸自己會衰。去到聖雅各interview,門口靜英英,以為無咩人叩啦!點知上到禮堂,都嚇左。起200人叩呀!個個仲要著到公主,王子咁喎!好誇張。軒上,佢話即頭無得叩

Btw,港小呢?waiting唔係無機喎!年年都有好多offer放,寫信叩下。

CurrySo  我連港小waiting 都冇,冇waiting可以叩門嗎?  發表於 12-11-29 00:59

引用:Quote:原帖由+k66+於+12-11-28+發表無offer

原帖由 Charlotte_mom 於 12-11-28 發表
St James 而家放第一都入吾晒呀
請教Charlotte Mum, 男仔天主教20分,有一弟弟,net 14, 自行博華仁博唔博得过?大抽奬時甲一華仁,乙一滬江?定还是自行揀滬江,唔博華仁?謝謝!
其實我都喜歡嘉諾撒,但男少女多好似唔係咁好

winniechow  Same as my case, twin boys 天主教20分,net 14, 自行博華仁  發表於 12-11-29 10:27

ihv2kids 發表於 12-11-28 23:06
一半一半啦!佢都唔多想讀架!大女當年(比我早一年),一派就派去聖方濟各女校。上年都無唸自己會衰。去到 ...
我同你一樣!不如,咁排啦(個人意見,比我自己會咁排) 甲1 華仁。乙1 華仁 乙2 揀間黑馬 ( 聖雅各or 寶血),咁搵陣D喎! ps 甲1 n 2 華仁要相同喎!  始終睇彩數

Meloeskie2: 有宗教分自行時搏下跨區的華仁都ok㗎,直到依家每年上下午都仲各有幾個20分入;除非搬屋,否則乙部就梗係要揀 net14學校啦。嘉諾撒都好,但中學部收唔收男仔?唔收的話可能又要考慮下...

引用:Meloeskie2:+有宗教分自行時搏下跨區的華仁

原帖由 YIN-MA 於 12-11-29 發表
Meloeskie2: 有宗教分自行時搏下跨區的華仁都ok㗎,直到依家每年上下午都仲各有幾個20分入;除非搬屋,否則 ...
嘉諾撒中学係女校,到時又要再抽过

就係,好似我老公同學小學MPS(30幾年前啦),成級唔夠十個男仔,中學又焗住要揾過間,都幾係㗎...

咦,你個仔幾時讀小學?好似華仁遲兩三年搬去北角,到時算14區?

回覆:CurrySo 的帖子

引用:咦,你個仔幾時讀小學?好似華仁遲兩三年搬

原帖由 YIN-MA 於 12-11-29 發表
咦,你個仔幾時讀小學?好似華仁遲兩三年搬去北角,到時算14區?
明年要選校了

啊! 但唔駛太緊張,主自會照料!God bless!

引用:Quote:原帖由+CurrySo+於+12-11-28+發表而

原帖由 ihv2kids 於 12-11-28 發表
簡直係危!剛剛去年,我正是有位朋友咁就衰咗!華仁上、華仁下、軒上、軒下、st joe.……極進取形,結果… ...
我唔認同這是極進取型,朋友唔曉遊戲玩法,冇策略。一喺佢一心諗第一志願實得~_~?!

引用:Quote:ihv2kids+發表於+12-11-28+23:06+一

原帖由 ihv2kids 於 12-11-29 發表
我同你一樣!不如,咁排啦(個人意見,比我自己會咁排) 甲1 華仁。乙1 華仁 乙2 揀間黑馬 ( 聖雅各 ...
聖雅各擺第二幾本上是0.0xx%中, 其甚至乎0。不是黑馬。 寶血放第二作為保險線會好啲。寶小都不錯,只不過佢喺12網,2奶命!

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-11-28+

原帖由 meloeskie2 於 12-11-29 發表
請教Charlotte Mum, 男仔天主教20分,有一弟弟,net 14, 自行博華仁博唔博得过?大抽奬時甲一華仁,乙一滬 ...
男仔在小學階段比女生發展較慢,尤其語言,在女校男生環境下讀比較輸蝕!  co-edu 比較中庸(nearest 50/50).
如屬細仔就更不好在「女校男生」就讀!

引用:Quote:原帖由+meloeskie2+於+12-11-29+發表

原帖由 pooh仔 於 12-11-29 發表
男仔在小學階段比女生發展較慢,尤其語言,在女校男生環境下讀比較輸蝕!  co-edu 比較中庸(nearest 50/50). ...
謝謝你的意見!因为net 14只有嘉諾撒是天主教学校
大抽獎乙一滬江,但自行及甲一揀華仁,滬江仲有冇叩門机會?还是自行揀華仁,甲—乙—都滬江好d呢?

‹ 上一主題|下一主題