用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪直資收左,自行分配學額就一定吾會抽到? ...
go

係咪直資收左,自行分配學額就一定吾會抽到? [複製鏈接]

如題,謝!
   2    0    0    0

回復 bbqiu 的帖子

有人註冊了直資, 係自行公佈前2星期收到教育局的信通知因為已註冊了直資, 所以取消佢玩自行的資格
所以關鍵是, 註冊了的直資, 有沒有把學生資料報上教育局, 不過我估間間都會報上去。

bbqiu 發表於 12-11-27 10:47
如題,謝!

視乎時間性會否配合得到了,因為有些學校在公布自行分配前已將名單交往教育局,那教育局有足夠時間抽起該生的名字,那就一定沒有位了,但若有些直資學校只是這幾天才公布取錄結果,那該生還有自行分配的機會。

Charlotte_mom  聽講係有得睇都無得食, 因為已經簽左UNDERTAKING  發表於 12-11-27 11:38

如果只係出咗取錄信比你而你仲未註冊, 咁你自行如果本身係會中的都仍然係中咗的.  我上年就係咁, 上星期末收到直資取錄信, 今星期一出自行結果, 我一樣係榜上有名, 我仲可以諗吓到底去邊間註冊.

引用:如果只係出咗取錄信比你而你仲未註冊,+咁你

原帖由 chanwendy 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
唔係好多都大抽獎公怖結果前叫人註冊咩

引用:Quote:原帖由+chanwendy+於+12-11-27+發表

原帖由 zuzu888 於 12-11-27 發表
總有直資唔貪留位費

引用:回復+bbqiu+的帖子 有人註冊了直資,+係自

原帖由 tung0409 於 12-11-27 發表
回復 bbqiu 的帖子

有人註冊了直資, 係自行公佈前2星期收到教育局的信通知因為已註冊了直資, 所以取消佢玩 ...
註册直資一定報教育局,因為每個小朋友只可受政府資助一間,好似公屋居屋咁。

zuzu888 發表於 12-11-27 22:05

間間學校都唔同, 好似我女學校分幾輪面試, 第一輪在八月見, 九月尾十月初有結果, 呢批註冊咪 game over 囉.  我係見十一月第二輪的, 我上年就收信在自行結果前, 註冊日期又在自註冊日後, 我咪有選擇權囉.

回覆:係咪直資收左,自行分配學額就一定吾會抽到?

有咩學校係自行結果公佈前要註冊架?我不是今年考小一,但想知多些,如少了自行機會就不報那直資。

回覆:係咪直資收左,自行分配學額就一定吾會抽到?

有咩學校係自行結果公佈前要註冊架?我不是今年考小一,但想知多些,如少了自行機會就不報那直資。

chanwendy 發表於 12-11-28 10:51
間間學校都唔同, 好似我女學校分幾輪面試, 第一輪在八月見, 九月尾十月初有結果, 呢批註冊咪 game over 囉 ...
但第二輪學位相對會少了(因第一輪已收了一大部份), 所以競爭會大了. 真係要有取捨. 我是知道自己得15分唔會有什麼好結果, 所以係學校第一輪就即刻報名及見埋早早有埋offer. 一心一意揀直資.  

謝覆,我諗多數直資要新生註冊都會喺自行分配前,喺佢地的角度都想收最好又有誠意讀的學生。
甘請問邊間係自行分配後才註冊的直資學校?

bbqiu 發表於 12-11-29 13:02
謝覆,我諗多數直資要新生註冊都會喺自行分配前,喺佢地的角度都想收最好又有誠意讀的學生。
甘請問邊間係 ...

嶺南同學會第二輪就在自行公佈結果後才註冊.
‹ 上一主題|下一主題