用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 d大陸同學仔...... 抽中, 香港人d仔女, 就....... ...
樓主: Mrs.S
go

d大陸同學仔...... 抽中, 香港人d仔女, 就....... [複製鏈接]

引用:Quote:Twins-Baby+發表於+12-11-26+17:23+

原帖由 ha8mo 於 12-11-26 發表
不是港獨呀,是真正香港人在香港生活應有的權利
你咁講同港獨有咩分别???:;pppp:

引用:大家唔好灰心啦,+仲有一次抽,+我哋香港人係

原帖由 Twins-Baby 於 12-11-26 發表
大家唔好灰心啦, 仲有一次抽, 我哋香港人係有好多特質係啲內地人一世都學唔到, 唔係話一定無, 但好少內地人 ...
我同我家庭係百份百香港人,我地冇報自行因為阿仔最多得15分。我都好同情自行唔得既家長。不過我見咁多人將自行失敗推左落去所謂大陸人就不太同意。無論阿爸阿媽係邊度來,個小孩都係百份百香港人,我地不應排擠佢地。再者說甚麼大陸人唔夠我地自家香港人既質素等等,容或我地的確見到一些不太有素質既內地人,正如我地天天也見到沒有品格的香港人一樣,冇品既人係冇分地域既。不過如果咁就認同我地香港人比"大陸人"好好多,我只能説講這話的人很多也是井底之蛙,只憑電視,議員同深圳經驗就下定論。咁樣對我地下一代百害而無一利。我反而教我既孩子努力用所有可行方法裝備好自己,同千萬唔好小看將來來自內地既人既挑戰。再者面對這些挑戰從來都不是保護主義地唔比佢地來就得。與其灌輸恕恨心情比下一代,不如同佢地積極面對,裝備將來重好啦。

yiyiyima  这才是真正有素质的香港人,走到任何地方都值得别人尊重。  發表於 12-12-6 23:02
heidibryan  這個是真正的香港人!  發表於 12-11-30 14:15
patrickBB  agree ! 裝備自己才是正確.  發表於 12-11-27 08:58
学究    發表於 12-11-27 00:59
azwildcats   是的,不可以一竹竿打一船人!  發表於 12-11-26 23:38

回復 purplemelody 的帖子

If you are talking about 私立直資, then chances are given to those who are prepared.  Why blame  d大陸同學?

回復 HelicopterDad 的帖子

佢哋啲大陸人認為大陸係好就唔會拼了條命都落香港生仔.  我有個好友係內地人, 她讀美術學院出身, 嫁了香港人, 住了有七年, 她也看不過她的內地同胞的特質.  我不是教人歧視非本地人, 但若果佢哋唔係來賣淫洗黑錢, 不理小童定老人家都打尖推撞, 個個有學識, 有品守規矩, 能尊重我們的生活習慣, 我絶對歡迎他們, 我平時見到香港人不禮貌或不守規矩係有, 但不及大陸人的次數多, 我家住在港島區, 不是其他家長住正重災區, 但真係替她們不值的是...小朋友真係近咩以咩, 做家長的要在家去改變小朋友受外來不良影響是很難, 孟母三遷.  若果我們不用以前的一套教下一代, 香港只會成為深圳.  我的好友內地媽咪也說, "大陸人的水平比我們香港人要落後好多年" 不得不承認他們經濟強, 但人都要講質數. 我的好朋友, 我亦視她為香港人, 我們還去慶祝她取得永久身份証. 我想你不會叫你小朋友學大陸人的無品不守規矩的特質呱, 我要食飯慶祝自行派位有我份.  你保重了

回覆:Twins-Baby 的帖子

唔好討論到人嘅質素咁深入,顯淺啲淨係講雙非家長無係香港交過任何稅,而佢哋嘅仔女嚟香港讀私校還可,有有錢去讀哈羅,但考直資同抽津校係咪過份咗呢?用香港納稅人嘅錢去資助無係香港交過稅嘅外人同返香港納稅人爭,甚至鯨吞佢哋應享嘅福利,咁同強盜,蝗蟲有乜分別?

marrowcream  Absolutely Agreeeeeeeeeeeeeeee !!!!  發表於 12-11-27 08:50
CurrySo  同意  發表於 12-11-26 22:05

回覆:giannapoon 的帖子

10000 分同意!

回覆:Jen123 的帖子

我認為香港所以能夠有今天的成就,是因為公平,如果讓一些甚麼乜非,乜非的人不是用一種令人信服的手段取得利益,是香港人不能夠隨便接受的,這應該是一般香港人的核心價值。

回覆:d大陸同學仔...... 抽中, 香港人d仔女, 就.......

其實世襲仲恐怖,令到貧者越貧,富者越富. 自小很貧窮,沒有能力到市區名校。原來是會影響下一代。

引用:回復+HelicopterDad+的帖子 佢哋啲大陸人

原帖由 Twins-Baby 於 12-11-26 發表
回復 HelicopterDad 的帖子

佢哋啲大陸人認為大陸係好就唔會拼了條命都落香港生仔.  我有個好友係內地人,  ...
我只可以同你講,你所見所聞所聽所信不是事實的全部。可能我地仍然留住過往香港成功既虛榮感。不過仍然咁惗人地係一件非常危險既事。我因工作𨶹係見過好多地方既人,尤其是年輕人,我的經歷在在警告我不可有一丁點小看內地同胞。再者香港的成功不全是我地質素高。只是我地好彩,因有歷史,政治同地沿關係等等不同的因素使然。記住,貧無三代,富無三代。我地既下一代剛好是3rd generation. 重Keep住覺得自己高高在上,又灌輸人地低過我地既思想比佢地。受害既只會係自己既仔女。都係嗰句。積極D面對,唔好只見人地眼中的刺,而見不到自己眼中的棟樑。只在意增加怨氣對每人都不好。

YOYO-WANG  非常贊同你所講  發表於 12-12-7 09:48
OSCAR-SHIRLEY    發表於 12-11-29 15:39
patrickBB    發表於 12-11-27 09:02
PPLUI    發表於 12-11-27 01:57
学究    發表於 12-11-27 01:01

引用:Quote:原帖由+Twins-Baby+於+12-11-26+發表

原帖由 HelicopterDad 於 12-11-26 發表
我只可以同你講,你所見所聞所聽所信不是事實的全部。可能我地仍然留住過往香港成功既虛榮感。不過仍然咁惗 ...
我真係好認同你!

引用:Quote:原帖由+Twins-Baby+於+12-11-26+發表

原帖由 HelicopterDad 於 12-11-26 發表
我只可以同你講,你所見所聞所聽所信不是事實的全部。可能我地仍然留住過往香港成功既虛榮感。不過仍然咁惗 ...
我都認同

回覆:HelicopterDad 的帖子

終於有較清醒及中立的發言!很認同你所講!唔夠人爭,要自我反省下自己仔女點解會輸比人,而唔係一味埋怨!如若似某D人所講"大陸人素質差",咁如若學校真係咁懵,寧願收個素質差都唔收你個小朋友,咁說明乜嘢?身教好重要,家長的一言一行都會影響個小朋友,我相信學校揀學生的標準係公平公正!下下遇到唔如意就係他人身上揾原因,我認為呢種身教實在極失敗!

YOYO-WANG    發表於 12-12-7 09:50
OSCAR-SHIRLEY    發表於 12-11-29 15:39
学究    發表於 12-11-27 01:02

引用:唔好討論到人嘅質素咁深入,顯淺啲淨係講雙

原帖由 giannapoon 於 12-11-26 發表
唔好討論到人嘅質素咁深入,顯淺啲淨係講雙非家長無係香港交過任何稅,而佢哋嘅仔女嚟香港讀私校還可,有有 ...
同意!

雖然我地唔應該帶"有色眼鏡"睇大陸人, 有d的確都好有教養。但樓主心中都只係發洩不滿的情緒... 我明白hk既法例"包容"了某d人刻意來港生仔拿著數--你夠擔問心/問人地, 佢地咁喜歡來係咪因為貪我地呢度教育制度好, 法治好, 福利好... 明眼人都知, 難道你有其他更好的理由解釋佢地來洗生b??? 明知人地係抱住"過來拿著數"既心態, 又真係眼白白見到佢地"佔用"了我地d資源, 有乜方法會開心先得 GA? 我知我地要自強, 但人都有情緒的..

YOYO-WANG  有情緒可以理解,但不能下下埋怨大陸人啦!水往低處流,人往高處行,好正常的做法,換轉系你都會咁做。  發表於 12-12-7 10:13

Twins-Baby 發表於 12-11-26 18:16
我們的仔女要努力學好啲英文加強自己香港人的優勢.  今日抽唔到心儀學校, 唔代表仔女一世都會輸比啲強國人. ...

唔好話我歧視,真係唔想個仔同佢哋一齊學野,我個仔同強國人呀女在通利學琴,個女仔踎在櫈上彈,何其"高貴",而且我哋仲要ROTATE個位的

TY33819 發表於 12-11-27 09:38
雖然我地唔應該帶"有色眼鏡"睇大陸人, 有d的確都好有教養。但樓主心中都只係發洩不滿的情緒... 我明白hk既 ...

有好少部份香港的強國人係有教養的,好多係暴發戶,連大陸人都知係咁
我住西區,遇到太多了,連HKU強國學生都會一手推走我個仔坐緊O個架BB車, 推了兩次,我話佢先道歎

我不贊成以偏概全,你的意見也給我們很好的提醒,但其他家長的經歷也不能否定,我也親身見過到港後找福利棄老夫的例子,我覺得評論應該是針對事而不是針對人(如避免用內地人等统稱去概括所有內地人)。

回復 MCLIAN 的帖子

睇完真係覺得太委屈佐這位彭太了.... 香港食又唔好, 地方又細, 仲不能申請公屋和綜援 -->  這位阿"太"都幾攪笑喎, 原來佢係香港生完沒有佢所想的福利都無更好像是香港人欠佐佢....唉唔怪得香港人真係唔夠佢地尼啦!!! 因為她的質數實在是太高了

( YAHOO NEWS ) 昨日教育局公布自行分配學位結果,家長可為子女選報任何一間學校。在北區上水惠州公立學校,育有一對女兒的雙非內地家長彭太,昨特意到校為幼女查看結果,得悉幼女順利入學後即面露笑容。

她表示,數年前先後在親戚建議下來港在私院誕下兩名女兒,長女經統一派位入讀惠州公立學校小一,幼女受惠世襲制亦獲惠州公立學校取錄,明年入讀該校小一。她表示,比較兩地教育制度後,認為本港較內地優勝,故安排長女來港讀書,今年幼女順理成章獲派同一學校
跨境接送喊苦 「有得揀不會再來」

對於本地家長批評雙非世襲生侵蝕本地生學額,彭太反駁指港人不理解雙非家長。她說:「雙非家長不能申請公屋和綜援,而升小派位機制是公平競爭;大家都是中國人,唔好好似我哋(雙非家長)欠咗你(港人)咁。」她認為雙非小朋友也有權在港讀書,也有助香港經濟,雙方應互相包容。不過她坦言,現時自己接送女兒跨境上學,每日來回近4小時十分辛苦,又指若可重新選擇不會來港產子,因為「香港食又唔好,住屋又細,有得揀都唔會再揀(來港)」。
‹ 上一主題|下一主題