用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA對油天點簡
go

SFA對油天點簡

如題,請賜教

親子童讀樂

回覆:SFA對油天點簡

仔定女?

回復 alicialee1210 的帖子

仔,但有妹妹跟尾

daphneleung 發表於 12-11-26 13:58

仔,但有妹妹跟尾
想唔想妹妹考多次, 入SFA ?
如果唔係就油天, 唔駛再煩...

親子童讀樂

引用:回復+alicialee1210+的帖子 仔,但有妹妹跟

原帖由 daphneleung 於 12-11-26 發表

仔,但有妹妹跟尾
仔,升中網,油尖旺好似好過ssp, 而且有個細跟,我會選津小,之後唔洗煩。純粹個人意見,不喜勿插

回復 bighead9849 的帖子

都會俾妹妹去考,但論升學的話,那間的出路會好一點?請賜教,謝謝

點會不喜,只怕自己先入為主,多啲不同意見,可以令自己多作思考,謝謝回覆

回覆:daphneleung 的帖子

我揀油天,既免費又可為他們下一代世襲

親子童讀樂

引用:回復+alicialee1210+的帖子 點會不喜,只怕

點會不喜,只怕自己先入為主,多啲不同意見,可以令自己多作思考,謝謝回覆 ...
多口一問,係新油天定舊油天?你幾多分入

回覆:SFA對油天點簡

你可以去sfa個中學placement result睇吓,男仔的result好亮麗(佢有細分男仔同女仔的)。你睇完先再量值唔值放棄為亞妹去油天啦

回復 sp3014 的帖子

自己都心儀SFA多啲,想問一下學術水平又係咪SFA好啲呢?

如我有細佬妹跟,就揀油天!唔駛再煩過!

daphneleung 發表於 12-11-26 14:44

Of course la.....

Play safe 就油天,aggressive 想博位就sfa

樓主如果唔揀油天希望你唔好去註冊,比機會其他人.等人地唔洗大抽獎.
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 daphneleung 的帖子

二仔是甲類必入新油天, 而考SFA 2nd int 衰咗, 依家就唔使愁。  SFA 讀得到是唔錯 (侄仔讀P2), 而弟妹考也優先取錄, 但認識媽媽是舊生, 囡囡也沒取錄。

I VOTE 油天

引用:回復+sp3014+的帖子 自己都心儀SFA多啲,想

其實你去sfa的討論區都曾經有過有關的討論,有兩間學校的家長講過意見。有提過油天功課量多,而sfa的功課量反而無咁多(3-4樣,放假無話特別多)。而深淺就sfa 深少少。所以兩間係谷係唔同方面。

問呢條問題的人心態如何我唔知,不過我相信睇呢條問題的家長都會覺得幾諷刺。。。

鬼叫香港的教育制度就係咁。  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回復 奥脫福 的帖子

唔好咁陰謀論啦,我真係只想聽取多點意見,做個不會讓自己後悔的決定