用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 農圃道官小VS崇真小學暨幼稚園
樓主: PCLAM921
go

農圃道官小VS崇真小學暨幼稚園 [複製鏈接]

回覆:PCLAM921 的帖子

為何“吾填馬頭涌填農圃?是否農圃好些?

回覆:sonmeow 的帖子

馬頭涌出名过農官的,我唸更難抽到!

回覆:農圃道官小VS崇真小學暨幼稚園

農圃好!崇真貴夾唔飽!

回覆:農圃道官小VS崇真小學暨幼稚園

馬頭涌官小有兩間,知唔知邊間好d呀?

elizatyy 發表於 12-11-30 23:18
直資、私小逐個數:崇小暨幼園 百年歷史 發展與時並進
校長譚煥玲(左二)帶領逾百年歷史的崇真小學暨幼稚園 ...

我都有朋友個仔讀國際班,現已畢業。佢讀國際班,無疑英文就好好,普通話..................我未聽過佢講。佢同啲同學都係講廣東話的。至於品德方面,我想都係家教重要過學校,佢果時同班同學都幾曳下,外籍老師唔會好嚴(可能只係個別老師),而佢係屋企都係幾被寵的小朋友。至於中文,就真係麻麻啦!所以佢現在讀中學,都係搵IB課程的中學。

回復 午餐肉 的帖子

hihi,

you have joined facebook already??? then we know each others.....im namnam mame ar

咦,崇真唔覺有起緊或維修緊嘅建築物禾

wittymom 發表於 12-11-28 00:24
農小喺咪有分上午/下午校? 喺咪係41 纲?

以前農小是分上午/下午校,現在分了兩校原校是上午校,而下午校搬往九龍塘;名叫九龍塘官立小學,舊校生要以前讀下午班才有分加.

回復 mosquito_chu 的帖子

農圃只有4班小一,而馬頭涌有5班小一,到分精英班大家都只有2班.所以讀農圃容易入精英班.這幾年農圃升中派位派得好好.超過七成半人獲第一志願,八成半人獲派頭三志願。

回復 rambo717 的帖子

Is this kln tong govt primary good or average?

回復 wittymom 的帖子

是一所好小學

唔好意思,忍唔住要講幾句。
首先,我是用家。我相信樓主最需要用家的意見,只我個人經歷,只作參考。無論其他人講什麼,最終要看你自己想要什麼。
我喜歡TT的語言環境及她的校本計劃。(每間學校都有賣點,冇野吸引到你就唔駛揀)
仔仔返左學三個月,開心。平日功課唔多,星期五多少少,通常6:30前做得完,飯後有時間玩同睇書。
我感覺學校不是靠抄寫操練來訓練小朋友。唔谷,學校不是最TOP,要谷真係唔好揀。
仔仔讀學券幼兒園,普通話及英文勁弱。兩個多月巳經習慣用普通話與班主任溝通。當然講不是好好,聽就冇問題。
很多人說學費不值(不計校車食飯課外活動),其實私校來說,不是貴那種,其他私校都差不多,更貴的多的是。不應太過與學費掛鈎及消費者心態,負擔到又拾得咪得囉。
至於有人說行政混亂,哪有一間學校是完美沒有缺點?不應太過消費者心態及被投訴文化影響。
父母真的要為兒女建造全無逆境無障礙的道路?路途上有荊棘小朋友才有學習機會。

絕對贊同、少啲批評、多點欣賞、會發現周邊有很多美好事情。
‹ 上一主題|下一主題