用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小vs林文燦,唔想hold住個位,請比d意見 ...
樓主: phyllislau
go

福小vs林文燦,唔想hold住個位,請比d意見 [複製鏈接]

回復 jswailam928 的帖子

我冇講即係香港人一定要同香港人拍拖結婚呀! 呢位家長, 冷靜D.

我只係同大家理性分析.

Agreed with helenli, LMC, TSL, SMC等多元文化學校都講求共融,包容,尊重,互相接納,互相認識對方文化,家長選校前應清楚自己能接納多少,想孩子後到什麼。
我唔知LMC 係點, 但我有見過有一小部份國際學校既學生, 在排隊時開口埋口都 FXXK, 佢地覺得係好平常一件事, 但我身為一個中國人既家長, 我就唔想我自己小朋友係甘.
D 就係生活文化大不同.

回覆:kennistong 的帖子

這種事情在LMC沒有,校長是好嚴的,品德為先。另外有少少資料提供給樓主,LMC 英文是分三科教,phonics和GE都是NET教,分別是英籍和印籍,reading是本地老師,另外不少老師是從美加回流人士,英文是很好的。

我諗你想得多佐。你講的情況很普遍發生在小五、小六的學生,不應單指LMC的學生。你應該多了解,多認知LMC後,先作判斷。你的流言對LMCites不公平,不客觀,不客氣,I agree with Helen LI的講法。

我諗你想得多佐。你講的情況很普 遍發生在小五、小六的學生,不應單 指LMC的學生。你應該多了解,多認 知LMC後,先作判斷。你的流言對 LMCites不公平,不客觀,不客氣,I agree with Helen LI的講法。

回覆:namnamli 的帖子

多謝大家的意見,我了解多d。兩間都各有好處。

回覆:ef_01y 的帖子

我想為大家補充一些資料:LMC的其中一位英語教師係瑞士籍。

回覆:baba987 的帖子

我同意所以我也替兒子選定了龍校(不是福小),但我老婆有點心思思想転軚九龍塘因有second in

‹ 上一主題|下一主題