用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小vs林文燦,唔想hold住個位,請比d意見 ...
go

福小vs林文燦,唔想hold住個位,請比d意見 [複製鏈接]

好頭痕

2    0    0    0

福小, 只要達學內水平, 就可上福中.
如果你想同多國藉小朋友一起上堂多D, 就去LMC.   要知道, LMC 比較多外藉小朋友, 佢地既生活文化與香港一般家庭是否一樣? 呢D 都係要考慮既.
本人並冇歧視成份.

MUST 福小

回覆:福小vs林文燦,唔想hold住個位,請比d意見

如果吾想6年后又要玩多次,當然是福小;而且福中又是間吾錯的中學!另LMc就是它未出首屆升中派位成績,係会令人有点卻步!

回覆:kennistong 的帖子

LMC講求文化共融,各國小朋友相處融洽,老師一視同仁,沒有隔漠,仔仔在校大部分時間以英語溝通,英文水平極高。

回覆:福小vs林文燦,唔想hold住個位,請比d意見

朋友孩子本是非常內向,入讀褔小後,不知是否因為小班,及老師們很鼓勵,升小二前已變得比前開朗,也有自信。中英水平不俗呢!

kennistong 發表於 12-11-26 00:38
福小, 只要達學內水平, 就可上福中.
如果你想同多國藉小朋友一起上堂多D, 就去LMC.   要知道, LMC 比較多外 ...
同意,我朋友個女都係響LMC讀,話的外藉同學太過活潑,我都會揀福小.課外活動同成績拔尖、補底都係學費包埋

回覆:kitkitlo 的帖子

家長不怕辛苦當然福小,看妳選一間直上band1還是想六年後再殺戮戰場

回復 helenli 的帖子

我並冇講老師沒有一視同仁, 只是同學之間的文化不同, point of view, 價值觀有所不同時,家長是否可以接受? 家庭教育當然重要, 但同學之間的影響力也不要低估.

當然係福小.   真正金頭髮外籍老師多, 每班一位NET 加一位ABC.  LMC全校應該得一個NET.

一間學校是給小孩子讀六年的, 女孩子五年級時開始對愛情有憧憬, LMC 是比較多印巴藉的小朋友, 他們對愛情, 對性觀念又是否與我們一樣?  假設大家對呢方面的價值觀是一樣, 但一般中國人在說話上是比賽含蓄, 但印巴藉人仕對呢方面會係點呢? 我就不太清楚.
重申我是沒有歧視的. 只是希望家長為子女選校時多作其他考慮.  

回覆:ef_01y 的帖子

LMC 有英籍金髮老師和瑞典籍老師,發言前請check清楚,印籍的老師發音也很標準。

回覆:kennistong 的帖子

LMC, TSL, SMC等多元文化學校都講求共融,包容,尊重,互相接納,互相認識對方文化,家長選校前應清楚自己能接納多少,想孩子後到什麼。

kennistong 的帖子

咁快諗到有愛情, 性觀念! 仲話無種族岐視, 即係香港人一定要同香港人拍拖結婚嗎? 小朋友只是5,6y 條路有排行

May I know 福小 is which school? What is its website address?

helenli 發表於 12-11-26 15:49
LMC 有英籍金髮老師和瑞典籍老師,發言前請check清楚,印籍的老師發音也很標準。

...

嗯, 其實我都睇過, 仲去考過添, 亦有同學仔在LMC讀.  但我上LMC網頁, 真係只見一個金頭髮NET, 呢D真係LMC自己登上去, 當然唔一定金頭髮先係NET.  我當日考, 係副校長親口同我講, 全校得一個瑞典籍英文老師, 就算係印度籍小朋友, 都係香港人教英文, 而我無問佢瑞典籍英文老師係教乜嘢.   其實我頭先真係打錯, 係真係唔係印度人教英文, 係港人教英文.  而我問副校長D印度籍點解唔教英文, 佢話嗰D只係職員, 唔係教員  所以我先卻步唔讀.

如有錯請平心更正.

回復 helenli 的帖子

我小朋友考插班時被LMC取錄,不過副校長同我講全校只有一位瑞典老師教英文, 其他是本地老師教英文, 因此我而放棄學位

回覆:baba987 的帖子

岐視確實是不對,小孩子愛學大人必須以身作則!我兩公婆以前亂過馬路現在帶孩子也重新學習
正題:福小上福中B1尾學校確實有優勢,但如果樓主有信心或兒子非池中物也可以讀LMC六年後再入主神級中學。

‹ 上一主題|下一主題