用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!
go

培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!   [複製鏈接]

如題。

33    0    0    0

回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

同樣都是有heart 的好學校。
關於聖母,可參看:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2471916&extra=page%3D1
有不明白或關注地方可交流吓意見。

回覆:kc_united 的帖子

培道較愉快學習,老師有愛心;聖母較傳統,兩間都是好學校

如果我唔打算讀聖母書院,甘是否培道校網較好?但培道升中情況如何?有競爭力嗎?其實九龍城中學如何?

升中校綱一定係培道好,如直升,培道女子中學地點好,校風又好

選培道的話,原因可以係有heart、有愛心、愉快學習、功課壓力不大,但唔應該係九龍城網,情況就好似貪深水埗網而讀啟基一樣。
九龍城區是九龍及新界區之中最強的區,要到band1,分數比其他區高得多,競爭對手包括41網的九龍塘名校及43、45的有名官津,所以區內無論官津定私小,很多都很谷,學另一家長所講,"真係爭0.01分都爭崩鼻"。而培道不屬於那類谷的小學,升中形勢就要有心理準備。

另一個是強區跌band 的問題,擧個例:
學生A有74分
學生B有71分
本應學生A成績好過學生B
但若學生A在強區,band1要75分,而學生B在弱區,band1要求70分,結果學生A只能讀band2中中,但學生B就有得讀band1英中!唔好以為強弱區分數分別無噤大,如果是九龍城同黃大仙比,實際差距會接近呢個數。所以在強區要升band1中學,真係要有谷的心理準備,亦最好是讀谷果D小學。

其實聖母是弱區強校,達band1成績是件輕鬆的事,升英中就近乎是件必然的事。
況且讀華英定保一,有分別嗎?

喵媽  很好的分析  發表於 12-11-12 15:00

(3G network error)

引用:+本帖最後由+onepiece+於+12-11-11+20:42+

原帖由 onepiece 於 12-11-11 發表

選培道的話,原因可以係有heart、有愛心、愉快學習、功課 ...
多謝你的分析。甘如果九真vs德雅vs禮賢,你有可分析?

引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-11-11+發表本

原帖由 kc_united 於 12-11-11 發表
多謝你的分析。甘如果九真vs德雅vs禮賢,你有可分析?
對我來講 德雅、禮賢、SFA無分別,一樣要預咗打6年仗,唔怕谷的話總算是強區強校,不過深水埗區的問題是"有前無後",原因是對band1女仔來講,一定要首志願夠運抽到上智或聖母玫瑰,否則之後band1女仔可以選就只有瑪利諾神父和黃捸珊,但瑪利諾神父是直屬學校,非保留位只有12個,而黃棣珊亦係聯繫中學,非保留只有59個,這裏合共的71個位仲要同男仔分,到時排位排得唔好或唔夠運就隨時跌落band2中學(當然如果唔介意中中都仲可以揀香島)。
至於九真,應該無那3間噤谷,九龍城網,學術可能同聖母相近,但比較關心的是學校太細,1級得2班,甚至得1班,資源運用唔知是否ok.

回復 onepiece 的帖子

你對強弱區與BANDING的分析真係好有POINT!
咁想問下深水埗區, 如啟基, 男孩子, 你的分析如何?
在九龍城谷校中下游好, 定啟基上游好?

onepiece 發表於 12-11-11 18:38
選培道的話,原因可以係有heart、有愛心、愉快學習、功課壓力不大,但唔應該係九龍城網,情況就好似貪深水 ...
華英, 保一  係聖母個區? 謝謝

我還有一個問題,我本身是荃灣區,如果幸運地抽中,我是十分開心的。但荃灣區band 1 中學很少。得2間英中!有何意見?

天主教母佑會蕭明中學係band1;聖母小學的姊妹學校,但唔知升中有無l着數

sophie_mama 發表於 12-11-12 00:34
華英, 保一  係聖母個區? 謝謝
華英是九龍城區,保一跟聖母是黄大仙區

引用:+本帖最後由+papajelly+於+12-11-11+22:49+

原帖由 papajelly 於 12-11-11 發表

回復 onepiece 的帖子

啟基是間以學生為本,用心培育孩子的學校,讀啟基的主要認同那啟發學習興趣和思考的教學理念。這個教學理念不錯,但學術程度及語文基礎就很難及得上那些傳統谷校,所以升中呈分亦難免及不上那些傳統學校。另外,深水埗區男生派位也不是太好。話雖如此,啟基亦會有若干band1學生,更有升讀名校的,當然背後那些孩子的資質及補足是怎樣就不知了。

在九龍城區的谷校,有些band1% 可以去到50~65%。就算在校內是中下,在區內是
Band2頭,在全港也可能有band1尾,所以在"自行"去考band1C或2A英中還是有機會的。另外,如果家住弱區,到時亦可用屋企地址抽,一來近屋企,二來希望搏升band。

不過,有個因素很難估計,亦因人而異,就是孩子在九龍城谷校會否讀得唔開心,因而無心向學。所以選得谷校,父母的支持、鼓勵和心力都𣎴可小。另外,對怕羞內外的孩子來説,啟基對其性格和人際關係發展應是較好的,但父母就要考慮如何在學術上加以補足。

引用:我還有一個問題,我本身是荃灣區,如果幸運

原帖由 kc_united 於 12-11-12 發表
我還有一個問題,我本身是荃灣區,如果幸運地抽中,我是十分開心的。但荃灣區band 1 中學很少。得2間英中! ...
荃灣區的確比較差,4間英中(包括可風和王少清)在統一乙部非保留位合共只有約340個。唔知係唔係呢個原因,好似好多荃灣人考聖母。
荃灣區校網唔好,出來考私校的確係一個辦法。另一個辦法是等小五、六先搬屋,用住址抽,不過到時亦要考慮會唔會跌band問題,而孩子在"自行"最好亦報返住址同區學校,否則萬一"自行"又考到另一個區,到時就唔知究竟又搬屋好,還是讓孩子6年日日travel好喇。

onepiece 發表於 12-11-11 18:38
選培道的話,原因可以係有heart、有愛心、愉快學習、功課壓力不大,但唔應該係九龍城網,情況就好似貪深水 ...
可否請問一下,我住覲塘,小兒有陸慶濤及培道選.請問應如何選呢?Thanks in advance.

onepiece 發表於 12-11-12 12:28
荃灣區的確比較差,4間英中(包括可風和王少清)在統一乙部非保留位合共只有約340個。唔知係唔係呢個原因, ...

onepiece, 你所講的. extractly 係我煩惱! 如果top tier小學收, 當然唔洗想, 跑到去讀啦! 但現實不是, 2線學校收, 我都已好開心的了.  不過間間學校有好有唔好.  還有的我仍有一個b女呢!  是 龍年出生的. 到時都唔知點同人 爭.  

不過想問一問, 德雅小學係唔係 band 2 生可直升德 雅中學 ? 而band 1生可直升聖母玫瑰書院? <=== 我之前見baby kingdom有人所講, 是真唔係真?
‹ 上一主題|下一主題