用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!
樓主: kc_united
go

培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!  

引用:回復+onepiece+的帖子非常感謝你給的意見

原帖由 LuckyYiu0517 於 12-11-22 發表
回復 onepiece 的帖子

非常感謝你給的意見!其實我大女讀緊藍田聖保祿的(今年中一),你認為讀聖母還是德小可 ...

妳大女好叻喎。 我相信讀兩間分別不大,主要是抽中學用住址就不會理會讀那間小學,只要是band1成績,抽的時候也唔會理band1頭定尾,亦相信兩間學術差唔多。我覺得孩子讀得開心,喜歡返學才是最重要。我個人就會想盡量減小車程,等孩子可以有多D時間。就我本人,雖然很喜歡聖母,但亦有可能因車程問題,揀返區內官津,又或者考慮搬屋,因為要讀6年,唔太想日日孩子來回搭兩個鐘車。

weiwai  介意講下你小朋友讀/選邊間嗎?  發表於 12-11-22 17:36

回復 cleokiko 的帖子

當然,留位費照交,用作後備啦!
有朋友讀培道中學說不好!幼稚園老師也說培道不是太好,男仔揀會影響升中學!
中學是女校,男仔無得讀,中學是Band2英中!
程度一般,係九龍城區競爭大,升中機會比例會變差。
又係中文小學,又要比咁貴學費!
仲有它百分保證幼稚園升小,已拉低了小學水平!
培幼,程度淺,容易入!分析下就明白。
有朋友為了將來小學唔使東奔西跑,由一間課程較深的幼稚園轉了培幼!
現在極為後悔,明明可以直升培小,也嚷著不讀培小,寧願返去佢住那區大抽奬讀津校了。
有得揀,點解要比錢讀?
油天或馬官 同培道,你揀邊間?我意思係咁
陳瑞祺比你又點揀?
什麼愉快學習,不付出怎能有收獲?
萬丈高樓從地起!要唔谷唔多功課,津校多的是!
總之都係果句,揀培小只是作為後備!
我話無作為意思只係覺得它不值得$2800

本人係培小培中畢業生, 不明點解話培中唔好!! 你又唔係讀過點知唔好?? 培中校風好, 教師和學生打成一片, 校內相處和諧, 好有歸屬感! 而且培中近幾年開始著重英文, 大部份科目轉了英文, 升U率唔差的, 學校近幾年重建地方大不特止, 環境配套一流 ; 咪人話唔好就跟住人地口水話唔好先得架! 唔該做吓資料搜集啦!!

至於培小, 咩叫培小無作為呀?難道你認為自己好有作為和好有見地嗎?? 培小 雖則係中小, 課程無其他名私小咁深, 但又唔係你所謂你講作後備咁差囉!!培小校風好, 教師好有愛心, 個個學生都好鐘意返學, 讀得好開心, 而且九龍城校綱, 就算派位都唔會好差!! 男仔讀又點呀, 你估成個九龍城網得一間培道女校? 仲有好多間英中男女校, 你又有無搜集資料架??? 咪講到培小好似垃圾咁用離作後備啦! 陳瑞祺, 油天或馬官 又點呀, 個細路唔肯讀書, 成績差, 去邊間讀都係一樣升中派得差!! 最緊要選間合適既學校比佢讀, 個細路讀得開心, 自然便會投入, 個細路肯讀既間間都ok,  

培幼,係程度淺, 有學卷嘛! 有教局規管課程, 間間有學卷課程都係咁上吓啦! 有咩咁出奇?? 你個細路讀國際學校架?? 咁都唔知!!  培幼起碼有直上的小學, 而且較傳統, 著重德育培訓和愉快學習, 有些家長係鍾意呢類學校, 間間學校都有長, 短, 視乎自己想幫小朋友選邊間適合佢! 我只是以事論事, 為想入讀培幼, 培小, 培中家長抱不平, 剩係你個學費資料你都錯啦! 咪咁主觀作分析 , 誤導想入培道既家長:;pppp:

jovinng  超級同意............  發表於 12-11-26 13:29
candykiki123    發表於 12-11-25 23:08
sidneychan    發表於 12-11-25 22:14
feita  連學費都報錯,憑乜批評此校!我是培小家長,一句講晒,「小女並冇入錯這所學校就讀」!  發表於 12-11-24 01:36
kc_united    培道中學好大呀!  發表於 12-11-23 14:41

回覆:青蛙人 的帖子

我絕對認同青蛙人,你唔鐘意培小,大把人鐘意,有d家長鍾意谷,要小朋友讀讀讀,英數學深一級,勁話培道無競爭力,但我?我只求小朋友玩和讀書要平均,每天開心快樂,始終相信善良,開心,有禮貌和學業成績一樣重要...

jovinng  Cool  發表於 12-11-26 13:30
siu_to    發表於 12-11-23 15:08
LeeDoris    發表於 12-11-23 12:29
青蛙人    發表於 12-11-23 11:37

回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

或者分享多點.....
由K1返學...仔仔已經每晚臨睡前有傾計時間...因為老師話每日都要將開心事情,不開心事情同父母分享,直到現在已經數年,習慣不變...
K3有一次沖涼時仔仔問我...媽咪身體那部分最重要...我答:每一個部份都重要...仔仔:係"心"....我說:因為無心跳會死?...仔仔卻說:係無咗個心個人就無愛....無得愛人同無得比人愛就好慘啦......那一刻我很感動....我肯定我兒子已經擁有美麗和善良的心....這些榮耀全歸於神和學校對小朋友之培育...

有人說培道無作為...建議把他當後備學校...

一所被愛包圍著的學校....有什麼無作為?...
那要看看家長要什麼....

青蛙人    發表於 12-11-23 14:37

回覆:c4ceci 的帖子

放心喇,培道是好學校,大家是知的。最重要是妳的孩子已從培道得到最寶貴的東西,這東西相信可令他一輩子獲得幸福。

kc_united 發表於 12-11-11 14:42
如果我唔打算讀聖母書院,甘是否培道校網較好?但培道升中情況如何?有競爭力嗎?其實九龍城中學如何?

...
培道·在2012年升band 1中學有3x%

onepiece 發表於 12-11-15 09:14
培道和禮賢是性質很不同的小學。培道是愛心培育、愉快學習;而禮賢是學術形,比較谷。所以看妳想入邊類,如 ...
禮賢是一間愛心培育,注重品德教育嘅學校

little_yolky  係, 大家都明白禮賢又係另一間有愛心的好學校, 是較培道學業更進取而已。  發表於 12-11-27 12:10
onepiece  唔好意思,有時用字未必完全恰當,我其實主要想講禮賢學術好,內容已修正。  發表於 12-11-24 05:16

本人家住黃大仙,自行想報九龍塘基華或彩虹基華(兩間都有20分),九龍塘基華好似名氣大d而升中網多名英中,校舍大,教學好似較創新,但是考慮到佢同區升中競爭亦較大,彩虹基華競爭比較上小一點,但是升英中業績也不錯,請問自行報那間取錄機會較大?讀那間基華升英中機會較高?請指教!
.

引用:放心喇,培道是好學校,大家是知的。最重要

原帖由 onepiece 於 12-11-23 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
onepiece,唔好意思,介唔介意問你少少嘢。囡囡住馬鞍山,可搬屋,亦有教育津貼.  選馬鞍山聖公會主風還是培道小學好?非常困擾,感謝

ONEPIECE,
YOU ARE GREAT! 咁多區都分析得咁深入.
我小女都入讀了觀塘區小學, 似乎好的觀塘區中學都是天主教的多?
我有2個女, 有咩好的中學介紹?
我知道有藍田聖保6女子中學 (天主教)
聖潔靈女子中學
仲有咩BAND 1男女校可以選擇?MANY THANKS!!

Onepiece 你既分析真係好勁, 想分析下民生小學vsSFA点揀, 如SFA中學轉回沙田區(家住沙田) Band 1 中学困難嗎?還是民小上民中?

多謝賜福!!

回覆:estherlai 的帖子

由於沒有兩間基華的實際數據,所以都唔敢亂講。不過如果以區而論,由於很多人會望著九龍城區D中學,所以很多人跨區報九龍塘區的小學,令自行報九龍塘區小學取錄的機會降較。
以下有小小政府數據分享:
2011 年自行乙類(計分入)/ 總分配人數 ,資料如下:
41 網:99/890=11%
45 網:388/1322=29%
當然41網很多人是報其他名校的,數字亦應該是以填表的家長所在的網計,而不是以網內小學派出的學位計,所以不能就此推斷九龍塘基華機會一定較低,數字只係參考吓,希望不會做成誤導。
至於升英中,如果兩間教學質素一樣,我相信黃大仙區較易達band1成績,因為競爭較少,要達band1的分數也較低。不過就算讀九龍塘基華,也可用住址抽黃大仙網,但彩虹基華就不能抽九龍城網。

回覆:lovebb2 的帖子

從妳搬屋都無問題,我相信妳一定是很愛妳的孩子,這和培道的文化很一致。
我嘗試中立D講,選那間,首要是評估孩子的能力。聽聞主風英中%約有50%,如果孩子能力是那50%以內,應可就讀沙田band1英中;否則結果好可能讀返馬鞍山的 band2中學。而培道就有band2A聨繋中學(我睇過高中理科是英語的,詳情可到培中網頁硏究吓),所以對band2學生來講會好D。(Sorry, 假設了妳的是女兒,男仔培道就小了聯繫優點)

引用:+本帖最後由+onepiece+於+12-11-27+15:07+

原帖由 onepiece 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
One piece,謝謝,「我嘗試中立D講,選那間,首要是評估孩子的能力。」咁即是人生交叉點。估佢讀書得,就馬鞍山主風,麻麻地想有後路就培道。唉!呢兩晚唯有再諗下啦

onepiece:
       謝謝你的分析及提供有關數據!

哈哈!我需不需要改過subject叫onepiece信箱?

onepiece  唔好意思,好似騎劫咗妳個post咁...hehe..  發表於 12-11-27 23:59

Hello one piece.

我囝囝讀緊(倍道)P.2 . 佢讀得 Okay 及開心,
但點都有D 擔心升中派位.孩了到了中學反叛期,會变左第二個人.
倍道升中派位,好差咩?

回復 jovinng 的帖子

如果講升中,上年培道有人升女拔,而單就官津都有56%升英中,如果這樣叫做差,全港有一半以上小學都叫差。

首先我地先有個概念何為好,何為差。去睇升中,我地可以睇band1% 和 英中%。
所謂band 是將全區學生按成績分三份,而band1 佔三分一(約33%)。所以中學的平均band1%是33%,如果一間學校band1% 高於33%, 其實已是above average,可以叫做較好。

我地又睇吓培道升中如何,培道是間透明度很高的小學,學校有post詳細升中資料,包括中學名、人數、連讀中文班定英文班都有。

我粗略數過,如果單睇官津,資料如下:
Band1: 21/57   ( 37%)
英中: 32/57   ( 56%)  包括 培道和陳瑞祺
(補充返小小,57人只是升官津人數,由於直資較難計band, 所以以上計算不抱括直資的17人和海外的1人,所以21人亦無包括那些一線直資,如女拔、羅氏。如果計理直資,英中%可能更高)

其實37%band1已經多過平均的33%,可以説是較好,而且在強區,要和九龍塘的名校及區內的名官津一齊爭band1,其實已算有交代了。
(不好意思,由於今日用了些時間去睇培道升中,其他家長問題唯有遲小小再答喇。)

高秀平  真係觀點與角度!  發表於 12-12-4 00:02
天長地久  如果21/75, %便是28%  發表於 12-11-28 07:07
天長地久  佢可能想講75,因培道p6總學生人數是75  發表於 12-11-28 07:04
weiwai  想問,21/57 個57係咩數來的  發表於 12-11-28 02:50

回復 lovebb2 的帖子

何需困擾。

如你的小孩是Band 1級, 當然揀培道, 九龍城網好多好中學, 可以一較高下, 這也是41網超爆其中一個原因。

如你的小孩是Band 2級, 當然也是揀培道, 因為培道中學是用英文教的中文中學, 四班有三班英文班, 中文又超好, 所以對Band 2生是很好的誘因(申報:我是培中校友, 當年在級內中文只屬中上, 現在可以用中文吃飯, 所以是實際例子, 我囡囡是明年9月的培小學生 )

主風是很谷的, 如果谷完6年終極目的只是 入大學, 這樣, 我就會選擇培道了, 因為, 培道出名品德教育很強。

還有, 我C6已經一心想她入培中了, 不論她是Band 1/Band 2。Quoted by C6: 這樣她就更可以做她想做的事情了。

聽完大家既分析,令我更想俾亞囡出年讀培小!雖然我本身校網48,中學網都很好,但好怕官津小學真係好谷! 我真係好喜歡培道的愛心教育,好希望6 年後升中的囡囡依然係好乖好純,係我心中,唔學壞,品德好,比一切也重要!所以黎緊統一派位真的好矛盾,好怕真的抽中第一志願時要決擇!真係唔捨得培道呢!
最擔心都係尚有一細佬跟尾,唔知培幼收唔收佢? 同埋擔心黎緊6 年都要交學費,相比起讀津校唔駛錢,自己可以俾多d 錢對仔女學野!會否值得呢?
當然,如果用錢可以買到對仔女返學開心,老師又好,品德教育又好,我又覺得好值!好矛盾!

[/url]