用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘天主教華德學校 新華德竟然有老師唔比小朋友去廁所
go

新華德竟然有老師唔比小朋友去廁所

小朋友今年小一, 返左兩個星期已經話好唔想返學, 我問佢點解, 佢話A老師好惡好大聲, B老師都係, 我問佢係咪鬧佢佢就話冇呀, 佢係鬧邊個邊個, 但好大聲, 攪到佢都好驚, 咁我諗間間學校都有惡既老師啦, 冇法既, 只有哄佢 "你乖老師就唔會鬧你, 唔駛驚架" 其實小朋友由幼稚園開始, 老師已話佢好乖, 新華德都有老師同我講開電話時讚過佢, 不過佢一直都而家都係成日話唔想返學, 唔想見到A老師, 咁都冇法.
點知有一日, 佢放學途中同我講 "爸爸, 我賴左屎..." 我就問佢 "你點解唔同老師講去廁所呀?" 點知佢話 "我有舉手問A老師, 不過佢話唔比去" 我聽到就好嬲, 平靜左之後我就問小朋友 "你今日第幾次問老師去廁所架?" 佢答我第一次, 我就再問 "你今日有冇做錯事比老師罰呀?" 佢都話冇, 之後我再問 "老師係咪只係唔比你一個去廁所呀? 其他同學比唔比架?" 佢就答我全班同學都唔比.... 咁我就問係咪成日都係咁架, 佢話係呀, 之後我又問有冇其他老師唔比去廁所, 係咪只係A老師? 點知佢話阿B老師都係,不過就第1次唔比, 第2次就比, C老師就有時唔比, 個答案竟然係講緊有幾位老師都咁做, 我聽到都好嬲, 如果有新華德小一家長係度, 希望你地都問問自己既小朋友有冇老師唔比佢地去廁所...

rlluvif  pls pm me also  發表於 12-12-12 10:43

Pls see PM

可以公開講嗎,好想知此校真實情況,我很大機會第二輪抽獎選此校為第一志願。

引用:+本帖最後由+amybaby+於+12-11-15+15:45+編

原帖由 amybaby 於 12-11-15 發表

Pls see PM
hi amybaby,
can u pm me too? i also want to know more.  thank you!

amybaby 發表於 12-11-15 15:19
Pls see PM
pls see pm too

回覆:amybaby 的帖子

我都揀咗呢間,可否pm我?

回復 keith111 的帖子

Hi, Keith

Can you PM to me? because i want to choose  this school at 2 nd round.

Thanks

引用:+本帖最後由+amybaby+於+12-11-15+15:45+編

原帖由 amybaby 於 12-11-15 發表

Pls see PM
可以PM我嗎?

回復 keith111 的帖子

Hi, Keith 111

Can u PM with me? because my daughter also have primary 1.

Many many thanks

其實家長可能太敏感了,有時候上課同學們喜歡見人地去廁所,又話要去,噤樣老師會好難處理,個個話要去,點上課??所以,老師會憑經驗及情況分配去廁所的時序,不是話要去就要去。但一定唔會唔比小朋友去,唔通要剌尿咩??

siulan888 發表於 13-1-10 21:24
其實家長可能太敏感了,有時候上課同學們喜歡見人地去廁所,又話要去,噤樣老師會好難處理,個個話要去,點 ...

樓主個仔賴屎都無得去喎。

你雖然講得有道理, 但老師無法分清係咪真係有需要去, 仲係開學無耐0既P1, 應該要體諒一下, 賴屎咁大件事, 都長大成人, 同班同學都會記得的。真係笑足成世, 好可憐。

要同校長反映下至啱。

我女的學校也有老師不讓P.1小朋友去厠所,結果賴左尿

回覆:xiaolupei 的帖子

我個仔今年p1,佢有次上堂忍唔住同老師講要開大,老師都比,亦唔惡對佢。我想只是樓主太敏感。我阿仔除非忍唔到,否則都會回家才開大。他亦有説有些老師會惡D和大聲D,因為同學仔傾計,唔專心。