用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

原來 [複製鏈接]

各位媽咪們:

1    0    0    0

回覆:原來聖母小學系私立小學,而且全港排名系153,好差喲!

如果咁擔心就唔好讀,唔好再不斷喺度中傷話間學校有幾唔好,小學又點點點。
我個女就讀聖母,想當初我也放棄了一間排名較好,有津校的幼稚園。
坦白講,如果小朋友唔叻,讀排名第一小學,又如何。如果小朋友叻,就算讀普通學校都可以有好成績。
如果樓主要小朋友做尖子,聖母不適合你。
在我來說,我不需小朋友做尖子,只要成績中上,有良好品格,就可以。聖母比到我需要嘅野。

引用:如果咁擔心就唔好讀,唔好再不斷喺度中傷話

原帖由 samantha392 於 12-11-12 發表
如果咁擔心就唔好讀,唔好再不斷喺度中傷話間學校有幾唔好,小學又點點點。
我個女就讀聖母,想當初我也放 ...

回覆:samantha392 的帖子

引用:如果咁擔心就唔好讀,唔好再不斷喺度中傷話

原帖由 samantha392 於 12-11-12 發表
我個女就讀聖母,想當初我也放 ...
雖然我不太喜歡olps,但你真係講得好啱!

回覆:k_lego 的帖子

請問你為什麼不喜歡聖母小學?我大女收了小一!請指教。

大女收了小一, 請問是否聖母幼稚園上聖母小學?聖母小學課程是否外傳高半個學期? 幼稚園上是否應付得到?

回覆:KTP 的帖子

KTP :我不是讀聖母幼稚園的!我相信聖母小學在黃大仙區數一數二,中學聖母書院首屆文憑試成績在黃大仙已達 band one 水準!

= =我真係未聽過有人話聖母不好.......
而且我甥女讀緊幼稚園,OK架,番學又開心
只是小學是要交學費的,家長要考慮是否負擔到

回復 meimeiyan 的帖子

我囡都收左 2013 pm k1,會注冊入學。但如小學係私校的,我可否吾跟佢條龍,參加搞珠讀津校?

回覆:sandytung2001 的帖子

當然可以!我囝囝剛k3畢業,無揀錯讀了olk ,品行教得好,老師有愛心,好有heart的幼稚園

回覆:原來聖母小學系私立小學,而且全港排名系153,好差喲!

聖母幼稚園真是一間讓小朋友讀得很開心的學校,老師也很有愛心,但英文程度較淺,他們不會谷小朋友的,所以若想函接程度較深的小學,家長便需要下多點苦工幫小朋友在家或在外多學英文,這點是我在阿囡過去三年幼稚園生涯裡所領悟到的一點。

~~彤彤B 係4月20日出左世喇~~

引用:大女收了小一,+請問是否聖母幼稚園上聖母小

原帖由 KTP 於 12-12-26 發表
大女收了小一, 請問是否聖母幼稚園上聖母小學?聖母小學課程是否外傳高半個學期? 幼稚園上是否應付得到? ...
請問聖母小學現在幾錢學費?

其實都是愉快學習和升學前景間的選擇,樓主若覺得學校排名重要,又想孩子入讀band 1小學中學,那麼幼稚園學程就自然深。剛聽一st Paul 男女校的家長說,上年P1入學試數學題竟然問雙位乘數!!!試問一般K3小孩答到嗎?

samantha392, 講得好好. 還有, 補充一下, 津校既小學係要跟大圍, 自行申請和大搞珠, 自己幼稚園生係無優先的, 你讀唔讀佢幼稚園係無關係. 如果你小朋友表現突出, 最多都係叩門時有優勢. 但叩門位得幾個.
‹ 上一主題|下一主題