用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 請問聖母幼稚園畢業女生是否都可以100%升聖母小學呢? ...
樓主: boniyeung
go

請問聖母幼稚園畢業女生是否都可以100%升聖母小學呢?

回覆:請問聖母幼稚園畢業女生是否都可以100%升聖母小學呢?

等人放棄先有位就大件事,今年等人放就更難。尤其以現在求過於供。聖幼學生是大多數選大抽奬,因為他們大多是住附近,以43 or 45 網抽,所以他們入到的津校是不錯,而聖小是私小,每月落樓要四千(只計學費、雜費和午餐錢,未計校車和興趣班,所以未必人人想咁比。但現在問題是想留番聖小就未必收,因為聖幼學生現時不是優先取錄,也要跟街外人一起面試,而這三年取録回聖幼學生一年比一年少,而且好有要求。

回覆:請問聖母幼稚園畢業女生是否都可以100%升聖母小學呢?

讀聖幼是不錯,小朋友好乖,但學術課程是淺。
現在看長遠,要為小一有幾手準備,如讀聖幼而考外面直資私小是好蝕底,當自己學校唔收番小一就更旁惶。

引用:讀聖幼是不錯,小朋友好乖,但學術課程是淺

原帖由 wingyee84 於 14-12-29 發表
讀聖幼是不錯,小朋友好乖,但學術課程是淺。
現在看長遠,要為小一有幾手準備,如讀聖幼而考外面直資私小 ...
妳小朋友係咪聖幼生呀?

回覆:Littlecarrie 的帖子

Yes 現時 K3, 好旁惶。

回覆:wingyee84 的帖子

聖小唔收?

請問是否實情是否一班收番幾個, 其他好多 reject 呢???
... 我還有廿日考慮 ...

回覆:jshho1018 的帖子

每班收番幾個 (5個以下),waiting and reject 多的是。
咁你話震唔震!?
入到來先知又要面試又有要求,果d坊間幼稚園書話女生直升是流料。
最慘自己聖幼生冇優先,咁點同外面幼稚園生 fight , 教自理、德育好好,小朋友個個乖,因為好嚴,但學術真的很淺。完全冇可能考到外面小學,只能靠政府派位。

回覆:carriethepooh 的帖子

On waiting list,等人放位先到自己,咁自己做家長幾咁 worry!

引用:每班收番幾個+(5個以下),waiting+and+re

原帖由 wingyee84 於 14-12-31 發表
每班收番幾個 (5個以下),waiting and reject 多的是。
咁你話震唔震!?
入到來先知又要面試又有要求, ...
今年interview聖幼有提醒過我哋D家長,冇直升要interview! 但係我又冇諗過咁差喎

回覆:Littlecarrie 的帖子

我當年入冇提過 p1 要面試,但入到先知,仲一年收得少過一年,亦好嚴格收聖幼自己學生,聖小真的收好多外面人,所以自己人是沒有優勢,就算有家長反映,也無效。今年比以往三、四年前收聖幼生也是新低。相信你們龍B到p1競爭更大。

08年之前係交留位費就直入, 不用INTERVIEW,
目前14-15年見聖母小學校概況小一开6班, 應多班了
14-15年度
小一6班
小二5班
小三3班
小四-小六各2班