用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 未有offer家長請注意!!嶺小仲有收生! ...
go

未有offer家長請注意!!嶺小仲有收生! [複製鏈接]

剛剛在另一支thread,知道嶺小好似有2nd round收生,未有offer家長可留意下。
據我所知這是一間唔谷得來成績又幾好的學校,最重要還是同啟基一樣由一些以學生為先,用心培育學生的辨學者開辨的。
關於學校更多comment,可參看另一家長的這個post:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&tid=2481377&goto=lastpost#

學校成績可參看這裏:
http://www.luaaps.edu.hk/

祝各家長早D收到offer.

albert831  不錯的小學  發表於 12-10-30 10:57
   3    0    0    0

回覆:未有offer家請注意!!嶺小仲有收生!

想講清楚D,是指同學會在深水埗那間直資,不是灣仔那間私小。

Charlotte_mom  灣仔果間停辦喇  發表於 12-10-30 16:51

之前被rejected而家可否再apply?不過好似吾係幾好意思...

bee918 發表於 12-10-30 13:29
之前被rejected而家可否再apply?不過好似吾係幾好意思...

我去年問過學校話可以喎, 你試吓再寄多次, 可能見你咁有誠意會收呢?

再 apply 可以代表好鍾意好想入讀呀嘛,嘻嘻!

引用:之前被rejected而家可否再apply?不過好似吾

原帖由 bee918 於 12-10-30 發表
Apply la!加油呀!

引用:Quote:原帖由+bee918+於+12-10-30+發表之前

原帖由 onepiece 於 12-10-30 發表
Apply la!加油呀!
多謝大家鼓勵!我地連waiting都冇,可能隻bee或我呢個阿媽有D「致命傷」所以吾成功。會好好考慮下再申請過!

宜家可以申請未??上過去嶺小網頁無提過幾時截止同幾時可以申請喎??

回覆:mylittletabo 的帖子

請參考下面D post.

mylittletabo 發表於 12-10-31 09:28
宜家可以申請未??上過去嶺小網頁無提過幾時截止同幾時可以申請喎??

冇特別定 deadline 的, 你上網應該見到佢個 schedule 係分三期的, 聽聞第一期 offer 咗約三十人, 最後幾多人註冊就唔知.  月尾就第二輪面試, 你唔好遲到面試日前幾日先寄去, 我諗學校都會安排到你見第二輪的.

bee918 發表於 12-10-30 22:27
多謝大家鼓勵!我地連waiting都冇,可能隻bee或我呢個阿媽有D「致命傷」所以吾成功。會好好考慮下再申請過 ...

咁你有冇諗吓仔仔到底邊 part 表現唔好? 仔仔有冇講你聽考咩, 佢自己點答?

bee918  我地無咩特別準備, 隻bee又比較BB...  發表於 12-11-5 12:30

chanwendy 發表於 12-10-31 10:32
冇特別定 deadline 的, 你上網應該見到佢個 schedule 係分三期的, 聽聞第一期 offer 咗約三十人, 最後幾多 ...
Thank you!

回覆:未有offer家請注意!!嶺小仲有收生!

下一輪收生係出年6月

可以郵寄咁方便!

第一輪一定唔止Offer三十人咁少,因為我去留位時,見到on the list既名單,至少有五六十個,但最終幾多人留位註冊,就真係唔知

朱寶 發表於 12-10-31 15:50
第一輪一定唔止Offer三十人咁少,因為我去留位時,見到on the list既名單,至少有五六十個,但最終幾多人留 ...

咁可能係註冊的有三十人吧了.  我上年都係報第二輪的, 當時都有家長講第一輪註冊人數都係約三十人.

回覆:chanwendy 的帖子

請問你小朋友係咪讀緊嶺小?我小朋友已注册,想再瞭解多些學校現時狀況,BK 好小嶺小家長。
嶺小最吸引我們係小班教學,以學為本……你覺得做到吗?老師既教學理念与態度都極為重要(本人覺得)你應為如何?謝謝你意見。

HAPPYJOCELYN 發表於 12-10-31 18:28
請問你小朋友係咪讀緊嶺小?我小朋友已注册,想再瞭解多些學校現時狀況,BK 好小嶺小家長。
嶺小最吸引我們 ...
我女小一, 亞女鍾意返學, 雖則得兩班, 但亞女連隔離班都識到唔少人.  so far 我對學校都好滿意.

回覆:chanwendy 的帖子

還有更多此校的資料可提供?

mosquito_chu 發表於 12-11-1 18:02
還有更多此校的資料可提供?

不如你問我答啦, 你有咩想知?
‹ 上一主題|下一主題