用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗學校(小學部) Rosaryhill今年 轉左校長,有無家長分享下轉變如何? ...
go

Rosaryhill今年 轉左校長,有無家長分享下轉變如何? [複製鏈接]

如題。如有現在就讀玫瑰崗小學的家長,可否分享一下學校生活呢?今年加入了西班牙語,而且看見時間表最後一課好像是做功課堂,對嗎?還有老師們是屬於那一種呢?傳統還是有愛心的呢?
   3    0    1    0

回覆:Rosaryhill今年 轉左校長,有無家長分享下轉變如何?

今年由玫幼黃校長睇小學部。我見學校網頁P1-P6 時間表多英文堂及oral , 好著重英文。我家姐個兒子在補習班內有位小女孩讀緊玫幼,問過她在校的細節,小學部返8:45am 時間好充裕,最後個節學生在課室自修及做功課,會有一位老師在課室,不明白可即場問。學校廣播及早會係英語。我的小朋友在玫幼讀緊,認識了幾位k3 家長,聽聞今年小一生要讀莎士比亞啊!

回覆:Rosaryhill今年 轉左校長,有無家長分享下轉變如何?

Sorry 內文寫錯,那位小女孩讀緊玫小才正確!

Does anyone know where does Ms Anne Wong come from? I mean which school were she from?
How about the previous one? Was that previous principal there for a long time?

I am new in HK, some people said Rosaryhill was a reputable school (I assume they mean primary and secondary) and students there are mostly wealthy. What about now? There seem to be lots of mix comments about this school (primary and secondary).

黃校長在玫幼已很多年,教學經驗豐富,近年將玫幼課程提升了高水評,上教育局評核報告都是好評的。所以今年由她接手小學部,家教會一致贊成!玫小之前是梁校長,她在嘉諾撒學校做過的,幾年前已提倡小班教學及去年開始準備將西班牙文普及至小學部,並將小學部模疑成國際化,近幾年收學生除了本地生外,亦有不同國地的學生在此就讀。

Thank you for the sharing
我有擔心中學的問題, 但有朋友說小學好中學唔好的例子有許多, 九龍塘小學便是面對同樣的問題,但不影響小學的名氣,所以不用理會中學的情況,因為小學讀得好, 中學不難有另外選擇。她更分析說升中時如考直資私立的話,面試表現和語言能力佔很多分, 陳守仁便是一個成功例子。玫小的語文確實出色,再加上學生都是活潑型,學校在黃校長的帶領下, 相信會有一番新景象wor, bobo101你同意嗎?

仲有幾個問題想問,就係校內學習氣氛如何,學術深嗎?師資如何呢?

回覆:kaichian 的帖子

同意!我見小學部的本港生在玫小畢業后,可考band 1 中學如聖公會鄧肇堅中學,另一班外國生可能直上玫中。我隔離鄰居的女兒前年在玫中中七畢業,她女兒很有禮貌有品德,相信玫中不是太差的!只是未追及當年的band 1成續吧了。

bobo101, 請問玫小有分國際班同local 班嗎?  如報 local 班, 有西班牙文學嗎?  今年有幾多個申請呀? tks!

luiling 發表於 12-10-29 23:40
bobo101, 請問玫小有分國際班同local 班嗎?  如報 local 班, 有西班牙文學嗎?  今年有幾多個申請呀? tks! ...

Hi luiling,

我其實是玫幼家長, 不過都知道以下問題既:

今年小一共有三班,有兩班是英普班, 一班以西班牙語作母語。英普班有冇西班牙語, 我唔太肯定, 可能你要打去小學部問。因為今年玫幼同玫小同一日申請入學, 聽番學校講, 收到超過3000人報名, 當中有幾多個玫小, 則沒有透露。你預人數冇玫幼咁多咯! 過往玫小都比較低調,近年出生率開始上升, 申請入讀小一生應該會有所增加。

bobo101, tks!  嘩, 有 3000人申請, 競爭好激烈喎.  頭先打返學校問過, local 班都有西班牙文學.  請問你知道今年 interview 形式嗎?  請指教.

luiling 發表於 12-10-30 11:20
bobo101, tks!  嘩, 有 3000人申請, 競爭好激烈喎.  頭先打返學校問過, local 班都有西班牙文學.  請問你知 ...

3000人連埋幼稚園部既! 應該幼稚園部多些。
我唔太清楚今年點INTERVIEW, 可以再八下高班家長或老師先。

Interview形式應該都係同小朋友玩下傾下計,一定唔會好似出面d咁變態要做卷囉!玫小今年小一開多班有3班,西班牙語是第三語言,唔係興趣係要考試果隻,課程好吸引!

sasa_p 發表於 12-10-30 13:40
Interview形式應該都係同小朋友玩下傾下計,一定唔會好似出面d咁變態要做卷囉!玫小今年小一開多班有3班, ...

你小朋友是否讀緊? 如是,可否再分享下呀?

sasa_p, 請問要 in 家長嗎?  其實不太了解玫瑰崗, 因太少渠道知道此校訊息. 你可以講下玫小既資料嗎?  tks!

我小朋友現就讀玫幼K3,問過老師她說會和家長見面講幾句,但只是一般問題應該不會太難答!
個人覺得玫小論環境真係無得彈,至於課程在未轉校長前也不錯,現在𨍭了校長改革後相信會有一番新景象!

回復 sasa_p 的帖子

Will they accept 100% of kids from Kindergarten.  Do you know that.

真係希望有真正讀緊小學家長分享多D, 因為我覺得呢間學校係綱上討論正與反comment 都幾極端, 你話改革姐, 但似乎大家又一雙情願話佢愈來愈好, 學校雖然話有外籍學生英語環境好, 但我又比較重視學生質數多過英語環境, 比如倍正小學及聖士提反女子中學附屬小學, 呢D中文小學我肯定無人會懷疑佢地學術水平, 到中學個個一樣講英文 la la 聲, 最重要係學校及學生內函, 交form 嗰日又真係見有D唔知係南亞定印籍人士排隊, 不其然想起地利亞學校呢D學校, 尤其士觀塘唔知邊間學校好鬼多呢D人讀, 雖然佢地講英文, 但佢地D作風令我則目退避三舍。

引用:Quote:luiling+發表於+12-10-30+11:20+bobo

原帖由 bobo101^*^ 於 12-10-30 發表
3000人連埋幼稚園部既! 應該幼稚園部多些。
我唔太清楚今年點INTERVIEW, 可以再八下高班家長或老師先。
...
3000 人係申請k1 and N1 的,我個日差吾多十一點先到去到小學交表好少人,得小貓三幾隻,排左一分鐘就交到表

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

每間學校都有好與不好的地方,讚玫瑰崗幼稚園的應該都是有子女就讀的家長,至於壞評語多數是指向中學,所以不能一概而論。在黃校長的領導下,玫幼的服務真是一流,所以樓上話齋,當日報讀的以幼稚園生為主是理所當然的,開呢個主題係因為黃校長兼任了小學部,大家對黃校長有好口卑及期盼,所以希望有家長可以分享。
‹ 上一主題|下一主題