用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙和漢華,怎樣選擇好?
go

蘇浙和漢華,怎樣選擇好?

女兒今年得番蘇浙和漢華收咗,怎樣選擇好?
考咗港同,高主教,TSL,播道結果都係令人失望

回復 vancy 的帖子

Those two are quite different I think.  One is activity based and the other is traditional?  One is through train and the other is not?

I would try find out more and then decide what fits the kid's character and learning pattern better.  

Kcs seems more famous

回復 fishmeow 的帖子

蘇淅是Brand 1 嗎? 查不到資料不知升中派位ok 嗎?

KCS 老牌傳統好學校.  漢華早幾年由左派傳統轉活動教學, 未有成績.  KCS 派位都幾好, 有差不多六至七成派 brand 1 中學

回覆:Wong.siukeung 的帖子

請問蘇小谷唔谷?多功課考試?同band1中學接軌有問題嗎?thanks!

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問蘇小谷唔谷?多功課考試?同band1中學

原帖由 ic07 於 12-10-27 發表
請問蘇小谷唔谷?多功課考試?同band1中學接軌有問題嗎?thanks!

...
都出名谷同多功課+傳統wor

回覆:蘇浙和漢華,怎樣選擇好?

其實真係好睇自己想要乜,因為2間style好唔同既學校,我自己就揀左蘇小,放棄漢華,因為我想仔仔入赤柱聖小,如果今年唔收,我出年都會插聖小,我諗蘇小既程度去考聖小應係有幫助,所以我揀蘇小

引用:其實真係好睇自己想要乜,因為2間style好唔

原帖由 Wing(婷婷媽咪) 於 12-10-27 發表
其實真係好睇自己想要乜,因為2間style好唔同既學校,我自己就揀左蘇小,放棄漢華,因為我想仔仔入赤柱聖小 ...
I got offer Fm 蘇淅,but I see quite a lot of mainland Chinese kids..... Is it your concern? I have a bit worry ....

我女兒也是蘇幼的學生,蘇小都收了。
但我打算選漢華。
因為我女兒很好動,坐不定。
蘇小面試的時候老師也說了會有不少功課,家長也需要幫忙。我就不想她那麼辛苦呢。

請問蘇浙可不可以參加大抽獎?

可以的

回覆:Wing(婷婷媽咪) 的帖子

請問婷婷媽咪兩間有關係架咩?thanks

蘇浙難考嗎?

回覆:albert831 的帖子

蘇小收返好多蘇幼,街外嘅位會小d

回覆:tissuewong 的帖子

蘇小考或派中有保證,派咩可以去小學個邊揾下,佢好谷,全英普,大班教學,有好有唔好,要自己了解下。

引用:請問婷婷媽咪兩間有關係架咩?thanks +

原帖由 ic07 於 12-10-27 發表
請問婷婷媽咪兩間有關係架咩?thanks
蘇小同聖小冇關係,不過喺蘇小讀,應該有小小程度保證,漢華係happy school又一條龍,所以好睇家長想要乜!

回覆:Wing(婷婷媽咪) 的帖子

thanks!

还是没看到升中资料啊,到底哪间好点?我小朋友活泼好动,听觉型学习类型,适合小班教学!

回復 Apple妈咪 的帖子

Apple妈咪, is this what you are looking for?
http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/news/prize.htm#77
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2416711&extra=page%3D1