用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩可以交留位費了
go

救恩可以交留位費了

救恩可以交留位費了,不用等到下星期

回覆:救恩可以交留位費了

有無人會放棄學位?

星期一in St. Paul後順便交咗.

我想很多家長都會交註冊費。
救恩不是易入的。據說有差不多2000人申請,爭40幾個位。(不計幼小升上去)

面試時我女兒好喜歡這間學校,幸運地入到!

是否值得揀定救恩而放棄名校網大抽獎呢?

greenlover 發表於 12-10-25 19:39
救恩不是易入的。據說有差不多2000人申請,爭40幾個位。(不計幼小升上去)

...
Oh really? That's around 2 students selected from every 100 candidates? It is really out of my expectation!

引用:是否值得揀定救恩而放棄名校網大抽獎呢? +

原帖由 Mrs_Cat_Cat 於 12-10-25 發表
是否值得揀定救恩而放棄名校網大抽獎呢?
值不值得兩睇,如果大抽獎抽中一間不是自己心儀的而失去女兒心儀的,那值不值得!

我仔都收左,仲諗緊交唔交留位費添

救恩是間好學校但有些人就不覺得佢係名校。如dbs是名校但不一定是好學校。不過在有錢有地位的家長眼中,名校等於好學校。而救恩就是那種教育家眼中的好學校。

回覆:atirw 的帖子

真係十五十六,不過有人話救恩程度淺,學術水平唔夠高。

回復 chubbybe 的帖子

Kau Yan has changed the principal. The syllabus is getting more difficult, esp English.

回覆:cmir 的帖子

Thanks for the info.

atirw 發表於 12-10-26 08:06
救恩是間好學校但有些人就不覺得佢係名校。如dbs是名校但不一定是好學校。不過在有錢有地位的家長眼中,名 ...

未必架。我個女間KINDER都唔係常人眼中”名校”,但>50%家庭係超有錢 (即係有晒遊艇會/馬會會藉果種)

引用:救恩是間好學校但有些人就不覺得佢係名校。

原帖由 atirw 於 12-10-26 發表
救恩是間好學校但有些人就不覺得佢係名校。如dbs是名校但不一定是好學校。不過在有錢有地位的家長眼中,名 ...
正如我個女去面試時她超喜歡救恩不喜歡DGS! 小朋友自己親身感受和面對過!

tabo911 發表於 12-10-26 09:08
正如我個女去面試時她超喜歡救恩不喜歡DGS! 小朋友自己親身感受和面對過!

...
我都有問過我個女鍾唔鍾意DGS (當然,當時我希望佢話鍾意)
點知佢話:”唔鍾意!D姐姐講野不停重複,學校門口又有巴士站。。。。”
雖然都幾無厘頭,但好過佢話勁鍾意又考唔上!

引用:Quote:atirw+發表於+12-10-26+08:06+救恩是

原帖由 CoffeeCake 於 12-10-26 發表
未必架。我個女間KINDER都唔係常人眼中”名校”,但>50%家庭係超有錢 (即係有晒遊艇會/馬會會藉果種) ...
May I know which kinder?

我囡Waiting, 不知要等到幾時才知得唔得?

我交註冊費時見到有叩門信了

回復 tabo911 的帖子

can you share when is the registration date?