用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗學校(小學部) 有冇人可以share下玫瑰崗面試係點架?
go

有冇人可以share下玫瑰崗面試係點架? [複製鏈接]

有冇人可以share下玫瑰崗面試係點架? thx~
   0    0    0    0

回覆:有冇人可以share下玫瑰崗面試係點架?

玫幼學生可以100%直上玫小,不用面試!其餘外來生以外籍學生為多,真係唔多清楚!

回覆:bobo101^*^ 的帖子

小學係米得2班?多吾多玫幼生入返玫小?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回覆:SaBB 的帖子

以往得兩班,今年換了玫幼黃校長,今年小一開了三班,仲引入西班牙文課程,我上小學部網頁睇到大部分memo 是英文的,他們登了上堂的時間表,英文堂及英文oral 時間好多。我朋友同我說,送玫幼小朋友返學,同站玫幼小學生在用英文交談,學校的英文非常好。

咁即係唔知點考? 冇咩可以準備!

即係2班local, 1 班eng n Spanish 班?上佢website 見到eng n Spanish 班學費$5000/m

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回覆:SaBB 的帖子

Yes! 我是玫幼家長,聽聞玫小的要點,大家可以分享下(有錯可指正)1)其中一位西班牙老師原先在東山語言最top的老師,今年全職在RHS 教幼及小學部。她的外籍女兒今年讀Pre n 班。2) 西班牙老師好像多個兩位。3)所有西班牙文書及CD 全部訂購自西班牙。故此小一果班可以說是國際班的教學及收費。

Thanks for your kind sharing :) a u considering to let ur child to continue his / her study in rosayhill primary ? They only hv 2 local classes, seems it's not enough to let all rhs kindergarten children to be promoted , right ?

回覆:有冇人可以share下玫瑰崗面試係點架?

出生率一年比一年髙,揾定小學做back up, 本身不喜歡某幾間直資或私立小學(較國內feel 個幾間),餘下來的又不是多選擇,仲要同人爭!喜歡RHS 是因為英文小學,學校環境一流,又不用煩搵校車,加上黃校長及小學家教會改革緊小學部,自己都想睇定資料。你呢?是否今年去面試玫小?

家長及小朋友是一齊面試,會問有否參加興趣班,花多少時間玩電腦及看電視,老師拿著幅圖問小朋友這是什麼地方,他們正在做什麼等問題。提一提,上年面試前會有30-45分鐘在禮堂聽講座,然後才開始上課室面試,小朋友可能會累或失去耐性。個人很喜歡這校園環境,灣仔校網又是英文小學,而且會取錄細仔。

回復 moboy 的帖子

Thanks a lot~

moboy 發表於 12-10-22 04:45
家長及小朋友是一齊面試,會問有否參加興趣班,花多少時間玩電腦及看電視,老師拿著幅圖問小朋友這是什麼地 ...

HI Moboy,
請問你的小朋友是否現在讀緊玫小? 可否再分享一下學習情況呢? THANKS~

請問:
1) local 班有西班牙語學嗎?  
2)  面試時間要幾耐?  
3)  學校會幫小朋友呈分考中學嗎?

tks!

玫幼學生好似下月頭都要面試一次,應該不是包直升。
玫幼校上下年兼任小學校長,要點考準小一生,估計無人知。

另外校長有提過會引入呈分試
PS 這是我同事給我的資料,我小朋友不是玫幼

CoffeeCake 發表於 12-10-25 08:37
玫幼學生好似下月頭都要面試一次,應該不是包直升。
玫幼校上下年兼任小學校長,要點考準小一生,估計無人 ...

今年玫幼生都要面試, 是否近年多左好多人報名小一?
另外, 你同事個小朋友讀緊玫小對嗎? 可否問下各方面好唔好呀?

bobo101^*^ 發表於 12-10-25 10:04
今年玫幼生都要面試, 是否近年多左好多人報名小一?
另外, 你同事個小朋友讀緊玫小對嗎? 可否問下各方面好 ...

佢小朋友係K3,將會下月面試啊!

CoffeeCake 發表於 12-10-25 10:09
佢小朋友係K3,將會下月面試啊!

明白。咁可唔可以下個月完左面試, 你問下同事後, 再上黎分享下呀!
(我係玫幼家長, 都想睇定玫小資料, 謝謝)

bobo101^*^ 發表於 12-10-25 10:13
明白。咁可唔可以下個月完左面試, 你問下同事後, 再上黎分享下呀!
(我係玫幼家長, 都想睇定玫小資料, 謝謝 ...

儘量啦,我唔想主動追問,攪到佢好大壓力咁。。。以上資料係佢來訴苦時講我知的

bobo101^*^  Oh, 好啦! thanks  發表於 12-10-25 10:31

回復 CoffeeCake 的帖子

Thanks CoffeeCake.  My boy is also in RHS Kindergarten, so want to get more info re RHS Primary.
‹ 上一主題|下一主題