用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會
go

港大同學會 [複製鏈接]

這間學校師生OK嗎?
   2    0    0    0

校風都算幾好, 學生幾乖,但很多都有一般中產家庭小孩旳壞習慣。
課程算深, 但不要求學生一定要全懂, 取決於學生本身。
老師不會給學生太大壓力, 學生要主動學習。

我舊年去過中一簡介會, 原本都有d期望, 去完後, 感覺麻麻, 好show off 佢地d學生英文 la la 聲, 普通話又點點點, 全個簡介會除了開頭用左2句廣東話外, 其餘全部係用英文, 懶理你識唔識聽! 2nd interview 又話要 in 埋家長, 個校長係中國人樣但係講英文, 如果家長英文程度麻麻, 就企左響度 law.  個人感覺唔係咁好, 純粹個人意見

How it is compared to St. Stephen's College?

醒目開學勳章 王國長老

引用:我舊年去過中一簡介會,+原本都有d期望,+去

原帖由 Chanpp921 於 12-10-24 發表
我舊年去過中一簡介會, 原本都有d期望, 去完後, 感覺麻麻, 好show off 佢地d學生英文 la la 聲, 普通話又點 ...
校長係以前驚蔡繼有中學校長,無論以前在蔡繼有或而家在港同,都係吾講任何廣東話的,事實上學校係有中國人樣既老師吾識廣東話的,我都中過招,講左一大堆廣東話佢至話吾識聽。不過對一般老師什至校長,家長係可以講廣東話的,不過佢地會用英文答就係了,英中老師當頭係講英文啦

Chanpp921 發表於 12-10-24 13:26
我舊年去過中一簡介會, 原本都有d期望, 去完後, 感覺麻麻, 好show off 佢地d學生英文 la la 聲, 普通話又點點點, 全個簡介會除了開頭用左2句廣東話外, 其餘全部係用英文, 懶理你識唔識聽! 2nd interview 又話要 in 埋家長, 個校長係中國人樣但係講英文, 如果家長英文程度麻麻, 就企左響度 law.  個人感覺唔係咁好, 純粹個人意見
英文程度麻麻的家長, 不是他們的target customers.

醒目開學勳章 王國長老

校舍: 當然ST STEPHEN贏九條街, 仲有宿舍TIM
學費: HKUGA: 35000-4000, SS: 50000 FOR S1-4, S5以上2050堂費
交通: HKUGA o係黃竹坑, 就算無校巴都好多交通工具, 過3年有地鐵, SS就無咁就腳
公開試成績: HKUGA: http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/notice/HKDSE.pdf
入U率45.X%
SS: 我搵唔到資料, 印象中好似唔錯的

用戶甲  sorry the post is reversed.  發表於 12-10-24 22:29
用戶甲  不錯。我會去HKUAC11月入學講座了解更多。  發表於 12-10-24 22:27
用戶甲  平。感覺是SSC學生不是特別突出的,  學校有點輕鬆。不是什麼壞事,但如學生真的想學術上出類拔萃, 需要有自我努力。HKUAC還沒有去過, CKY我就去過,學生語言能力非常好, 如果HKUAC具有相同辦學模式風格,也應該是相   發表於 12-10-24 22:26
用戶甲  謝謝。其實,我上週六去了SSC入學講座。他們100%英文普通话母語教師。但感覺是語文政策比较求其, 不是絕不能說廣東話。他們稱去年76%的學生入到U,但包括海外。如果假設1/3是海外留學的話,入U%應該類似HKUAC的水   發表於 12-10-24 22:24

醒目開學勳章 王國長老

cow 發表於 12-10-24 14:14
英文程度麻麻的家長, 不是他們的target customers.

咁又唔好咁講, 我英文都麻麻架咋
不過, 英文中學就用英文溝通, 我N年前讀街坊學校都係全英文通告架啦

cow 發表於 12-10-24 14:14

咁又唔好咁講, 我英文都麻麻架咋
不過, 英文中學就用英文溝通, 我N年前讀街坊學校都係全英文通告架啦

//全個簡介會除了開頭用左2句廣東話外, 其餘全部係用英文
起碼那個簡介會的target audience是聽得明英文的家長.

我今天在港大同學會附近的紅綠燈區,見到該校十多個學生停在馬路中央的安全島中,靜侍交通燈轉綠,當時遠處明顯沒有車輛。
良久,綠燈亮了,而這班學生才橫過馬路。---------這些情況,我已見了好幾次!我相信是學校的教育成果,因為這是集體的行為,真值得一讚!

kwongck 發表於 12-10-26 14:01
我今天在港大同學會附近的紅綠燈區,見到該校十多個學生停在馬路中央的安全島中,靜侍交通燈轉綠,當時遠處 ...
同樣情形,我也見過幾次。最近一次是昨天看到,當時只是一位學生在等轉燈過馬路,馬路上並沒有車駛近。他也等綠公仔燈亮起才過。

kwongck  有妳見証,証明我冇眼花或吹水。
這是尊重交通規則的表現!  發表於 12-10-27 21:19
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

都有老師識廣東話,但佢哋唔會喺學生面前講,因為上年見家長,有某d老師和我廣東話對答,阿女覺得好攪笑,因為真係未聽過d老師講廣東話,仲話早知就唔駛同老師講英文和普通話喎,其實就係要學生講多聽多,個人覺得係好喎,語言真係要慢慢浸,另外英中校長就真係多數會用英話,英文小學都係

cp3g 發表於 12-10-30 02:52
......另外英中校長就真係多數會用英話,英文小學都係

宜家講緊簡介會, 對象係家長和學生, 不只是學生.

醒目開學勳章

引用:Quote:Chanpp921+發表於+12-10-24+13:26+我

原帖由 cow 於 12-10-24 發表
呢間學校好勁的嗎?我去了DGS,St Paul,協恩,德望也是講中文咋 我太慢開始籌備又冇經驗,有好多學校都唔識,係上EK先識多D 請問此校學術如何?

回復 春卷 的帖子

I attended the open day on 24/11/2012.

This school's facilities are very good and very new! The principal spoke very fluent English; his presentation was excellant! The students spoke very good English too! And they were very presentable!

Besides, the F.1 student ambassadors in my group were very active and confident! I could feel their pride of being a student of HKUGA.

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+春卷+的帖子 I+attended+the+open+da

原帖由 kwongck 於 12-12-02 發表
回復 春卷 的帖子

I attended the open day on 24/11/2012.
係全部s1生都要返去on duty, 無走雞,絕對無揀精英出黎見人。我個女都有份仲咁岩負責帶童軍識既朋友仔同家長,佢覺得好lucky架

kwongck    發表於 12-12-2 13:39
‹ 上一主題|下一主題