用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一條龍中小學
樓主: lukimama
go

一條龍中小學 [複製鏈接]

回覆:一條龍中小學

原來已是一條龍,那就100%無走雞,傳統名校是一條龍不是直屬或聨繋,真是小之又小.

HelicopterDad 發表於 12-10-15 09:17
Heep yunn, DBS,
Heep Yunn? 協恩? 小心, 轉左直資已經講明唔一定會收小學畢業生. 家下算系"無關係".

一條龍, 好處係可以直上中學, 唔使煩.

但一條龍中學, 因為要接收所有本校小學生, 即band 1, band 2, band 3都收晒, 所以中學通常都係band 2,

, 通常唔考呈分試, 好難轉走. 即係話, 一條龍學校由小一開始, 已注定你讀band 2中學.

如果只要讀得開心, 學術其次的話, 一條龍學校是不錯的選擇.

比較少人提,保良局陸慶濤小學同保良局羅氏基金中學係一條龍的

回覆:albert831 的帖子

如果屬一條龍嘅一線名校,入到之後不等於唔使煩,而系年年煩。因為升班嘅要求好高,頂唔緊嘅學生(家長)頭幾年就會離校,超勁嘅學生會從其他學校過黎插班,上到中學的都咪話唔系band1.

蔡繼有不是直資,是一條龍私校來的。

回復 onepiece 的帖子

St. Mary係2011年已轉咗一條龍了。所有小六生全可升上原校中學。

回覆:chloelovemum 的帖子

計入小一那年起,故由正式接龍即2006年開始入讀小一的學生,今年便能直升中學

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-15+09:1

原帖由 點算好 於 12-10-15 發表
Heep Yunn? 協恩? 小心, 轉左直資已經講明唔一定會收小學畢業生. 家下算系"無關係". ...
Oh.我唔知道。

不過重有音小喺慈雲山。

醒目開學勳章

albert831 發表於 12-10-15 10:38
一條龍, 好處係可以直上中學, 唔使煩.

但一條龍中學, 因為要接收所有本校小學生, 即band 1, band 2, band  ...
津貼一條龍會比較容易遇到咁嘅局面, 直資私校一條龍由於一開始已經有收生自主, 情況應該會好D
‹ 上一主題|下一主題