用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一條龍中小學
go

一條龍中小學

請問大家KLN 同 HK 區有邊間好既一條龍中小學?

回覆:一條龍中小學

男定女呀?

在你角度,怎樣才叫好?你看重那方面?

男女都可.

重品德, 學術

引用:男女都可.+重品德,+學術

原帖由 lukimama 於 12-10-14 發表
男女都可.

重品德, 學術
"男女都可"?! 龍鳳胎??

kln: dgjs, good hope, pui ching, mun sang, ying wah, dbs

引用:kln:+dgjs,+good+hope,+pui+ching,+mun+san

原帖由 sissysze 於 12-10-14 發表
kln: dgjs, good hope, pui ching, mun sang, ying wah, dbs
但除非是附屬幼稚園學生,否則全部都勁難入.
如果要易D,就數到聖母、真光、崇真和培道.
不過當中只有聖母是直屬、而其他只是聨繫.

huisylvia  培道今年得28位俾大圍考入去,其他俾培幼hold晒喎  發表於 12-10-14 11:57

引用:kln:+dgjs,+good+hope,+pui+ching,+mun+san

還有音小和德雅 是一條龍和直屬.

還有播道、真道、優才、蔡繼有

引用:還有播道、真道、優才、蔡繼有

原帖由 wingsma 於 12-10-14 發表
還有播道、真道、優才、蔡繼有

但四間都是直資, 收了就無得玩大抽獎. 而且是新校,中學水平無乜參考.
這些學校屬"活動教學及全人發展"類,而聖母、真光、培道、崇真就是"品格及學術培育"類.
那些適合,看小朋友性格及父母期望.

MCLIAN  蔡繼有是私校,仍可大抽獎  發表於 12-10-14 09:32

mun sang都唔係一條龍

乜培正係一條龍咩?

回復 babybear 的帖子

都唔係, 佢係直屬
http://www.chsc.hk/psp2012/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=79

回覆:journeyman 的帖子

樓主其實想我地傾一條龍, 還是一條龍+直資?
由於達到的效果差唔多,所以好多人話的"一條龍",意思是"一條龍+直資".

引用:樓主其實想我地傾一條龍,+還是一條龍+直資?

原帖由 onepiece 於 12-10-14 發表
樓主其實想我地傾一條龍, 還是一條龍+直資?
由於達到的效果差唔多,所以好多人話的"一條龍",意思是"一條 ...
Sorry, typo mistake, 我想寫"一條龍+直屬".

St Mary咪係一條龍囉

引用:請問大家KLN+同+HK+區有邊間好既一條龍中小

原帖由 lukimama 於 12-10-13 發表
請問大家KLN 同 HK 區有邊間好既一條龍中小學?
Heep yunn, DBS,

引用:St+Mary咪係一條龍囉 +

原帖由 karen55407 於 12-10-15 發表
St Mary咪係一條龍囉
如果妳指的是嘉諾撒聖瑪利,據我所知是"直屬"學校.

karen55407  2006年已正式接龍了!  發表於 12-10-15 09:51

醒目開學勳章

For GOvernment or subsidy schools, here is a  list of through train school.
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=631&langno=2

For DSS or private school, you have to search DSS or Private in this website and there is an symbol marked on every entry.

http://www.chsc.hk/psp2012/psp_sch_list.php?lang_id=2&frmMode=search