用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道小學升中問題
go

播道小學升中問題

無往績,不知banding,如何選擇自行收生學位

回覆:apps 的帖子

請教老師及校長

點解唔升返播道中學 ?  校長話原校升中, 小朋友會更有自信喎。

回覆:beywat496 的帖子

小朋友唔太適合,所以不直上中學.

那一方面不適合? 好似大部份家長都洗腦式話只有播道先最好, 其他都不好! 咁外來升讀中可否適合?

回覆:GJHW 的帖子

學校唔谷成績,對部份學生是好事,校風太鬆,不是太好.

apps 發表於 12-10-14 15:18
小朋友唔太適合,所以不直上中學.

呢間小學, 一向都是以學生為本, 出發點以學生為主, 為何不合小朋友, 想知多點可以嗎 ?  可以後人參考一下。

引用:無往績,不知banding,如何選擇自行收生學位

原帖由 apps 於 12-10-13 發表
無往績,不知banding,如何選擇自行收生學位
樓主小朋友可能係band 1A,所以唔想直升。
我知有個媽咪話自己小朋友係band
2,所以會直升。

heiB  通常band 1A都唔想直升,聽聞陸慶濤小學前年全級第一名成功叩問迦密,放棄羅氏,相信播道也有這情況。  發表於 13-5-16 09:22

回覆:beywat496 的帖子

適不適合,見仁見智,但你唔揀直升,學校無支援,靠自己,好辛苦,另由於可以直上,部份學生無鬥志,體育方面很少鼓勵學生參與.

我覺得樓主的小朋友成績應該是B1A,所以想出去闖闖,人之常情,我都覺得值得一試。
其實樓主可以去試下其他名直資。

以前都聽過呢間小學的學生升上比播道更加好的直資中學, 好少聽到升到出名津中。  最近有聽聞呢間小學的家長努力train 小朋友考公開試, 如PET, PTE, 等英文試。 又聽聞很多會參加運動比賽, 及 朗誦比賽, 希望取得更多的公開認同, 容易跳出播道。

我聽聞盧校長不讓家長【叫雙妃】, 即係如你放棄播道中學, 就不可以翻叮播道中學, 但我估唔會, 因為盧校長以前都講過不收插班, 結果咪一大班插班生插小二小三等。

我個人意見, 我覺得你現在多爭取獎項, 考 KET / PET, PTE / GAPSK / 澳數 等証書, 四圍【叫雙妃】, 直資中學 + 兩間津中, 搏一搏, 如果搏唔到就蟻翻盧校長, 我估佢都係愛啺自己學生的。

與 LHT 相比, 播道真係好, 有得逞分。

回覆:cmvfamily 的帖子

我第一次用討論區,唔知什麼叫樓主,請指教.

HappyEE  開依個post的人, 即係指你  發表於 12-10-15 15:49

apps:
其實樓主即是發主題的人,即是你。

apps 發表於 12-10-15 08:29

適不適合,見仁見智,但你唔揀直升,學校無支援,靠自己,好辛苦,另由於可以直上,部份學生無鬥志,體育方面很少鼓 ...

其實播道今年有HKDSE成績, 如果入U率好嘅, 你就唔使轉校咁麻煩啦 !  

應該喺中學部家長, 家教會, 老師或校長收到HKDSE成績嘅風聲吧 ?

回覆:播道小學升中問題

播道中學屬band幾?

lkong2005 發表於 12-10-15 16:07
其實播道今年有HKDSE成績, 如果入U率好嘅, 你就唔使轉校咁麻煩啦 !  應該喺中學部家長, 家教會, 老師或校 ...

Can anyone share the DSE results?

校長講得好含糊,好似話考得唔係幾好,得18%

apps 發表於 12-10-15 21:51

18% admitted to universities or  .........................18% achieving 33222??!!!

poonseelai 發表於 12-10-15 21:57
18% admitted to universities or  .........................18% achieving 33222??!!!
我都有同樣的問題,可以差好遠的!

引用:校長講得好含糊,好似話考得唔係幾好,得18%

原帖由 apps 於 12-10-15 發表
首屆入學的中學生可能本身成績麻麻,所以首屆DSE的成績亦麻麻。既然有得呈分,亦可以有往外闖的機會。入得一條龍就要預咗一讀就十二年,要中途離開也要看看小孩是否其他中學的targeted type。