用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學校的行政安排能反映教學,DBS小一面試安排能反映嗎? ...
樓主: mirage
go

學校的行政安排能反映教學,DBS小一面試安排能反映嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:melonfans+發表於+12-10-14+12:20+ye

原帖由 fsforth 於 12-10-14 發表
其實, interview 完之後如果沒有硬性要求考生盡快離開, 可能有不少人會深入校園參觀一下 (包括我自己在內) ...
其實禮堂是開放比等候上班房面試的小朋友。還播放卡通片比佢哋睇。

以男拔的分制編排(只有部份被選取的學生才能報IB),他的IB成績比起其他int school 和行IB的學校如creative 個人認為不是十分突出,只是好,selection bias 十分大。如果說dse result , 人地一句問中文科成績,第二句問overall reach 3322,DBS 身為hk top 10最出名學校,好似比想象中差少少woh 。但冇計,DB有時收其他發展突出但學業中等的學生,應預咗。出嚟行、預咗還。你要集合各種精英於一校,你就預佐成績不是best of the best,只是best .

回覆:學校的行政安排能反應教學,DBS小一面試安排能反應嗎?

這兩天in完我也一直反思,究竟怎樣才叫好的學校呢?原來每個人心中把尺也不一樣!DBS 就如 一些出名和有歷史的名牌一樣,不用講,一聽個名就知係好東西, 冇的會恨有,之不過,比你恨到,又唔係人人都襯得到,又或者買了回來之後發覺,都唔係咁好用……但至少不會“唔鐘意”,有場合時都有得充下嘛

引用:以男拔的分制編排(只有部份被選取的學生才

原帖由 mirage 於 12-10-14 發表
以男拔的分制編排(只有部份被選取的學生才能報IB),他的IB成績比起其他int school 和行IB的學校如creative  ...
希望你搵到你心目中嘅名校,祝你好運!

回覆:學校的行政安排能反應教學,DBS小一面試安排能反應嗎?

只想問一句,固步自封是否正確?旁人一句批評就如洪水猛獸,不顧一切去捍衞,又是否有大將之風?學校本身可能根本無問題,但在有心人誓死捍衛下營造的狀況,就令人覺得好可怕。每間學校有其優劣,各適其式,自然不過。如有不足之處,願意從善如流當然好,反之自視為優良傳統,亦未嘗不可。總之,唔好難為咗啲小朋友。

可能有些捍衛人仕不是家長,而是官方人員。算罷,都是為了飯碗啫。

引用:可能有些捍衛人仕不是家長,而是官方人員。

原帖由 kyliema2006 於 12-10-14 發表
可能有些捍衛人仕不是家長,而是官方人員。算罷,都是為了飯碗啫。

引用:只想問一句,固步自封是否正確?旁人一句批

原帖由 1773 於 12-10-14 發表
只想問一句,固步自封是否正確?旁人一句批評就如洪水猛獸,不顧一切去捍衞,又是否有大將之風?學校本身可 ...
我留言嘅原意,只係因為我見到有人問「為何年年還那麼多人報?」想提供一啲資訊,並唔係要「捍衛」,但後期當我攪清楚果個唔係問題,係一種質疑,我已經唔再反駁,我第一個留言已講明「無一間學校係完美」,當然包括男拔,而且每人心中「尺度」唔同,所以好難衡量,有人認為學術成績最重要,有人認為面試後可以去厠所最重要...男拔有過萬個舊生,過千個現任學生,幾千個家長,只可以講一句「豈能盡如人意」。
係唔係固步自封?如果係從正式渠道投訴或發表意見,我相信學校或家教會必定會跟進,但係如果當事人只係響教育王國網上平台發表,而學校並無回應,咁就叫固步自封,不接受批評...咁又公唔公平呢?
我睇過三個批評男拔嘅題目,每個題目嘅留言,有反面亦有正面,有幾個家長亦講出佢地嘅親身經歷,各人發表自己意見無問題,我相信大家會有自已分析同判斷,其實大家都知,最後係唔會有任何定論。

引用:Quote:原帖由+1773+於+12-10-14+發表只想問

原帖由 bobbbby 於 12-10-14 發表
我留言嘅原意,只係因為我見到有人問「為何年年還那麼多人報?」想提供一啲資訊,並唔係要「捍衛」,但後期 ...
啱㗎!公說公有理,婆說婆有理,只係有啲表現手法太兇悍,叫人害怕啫都係果句:

kyliema2006 發表於 12-10-14 21:50
妳今次咁講,過份左少少。
係到點講,好難解決。除非有家長俾意見或投訴.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

算把啦,人地定得咁既rule,更係有原因啦。好明顯尼類型小孩唔合佢口味,考九A都想收啦。勉強冇幸福,十二年點捱呀!不如試吓spcc啦,仲有班女仔可以裙吓,可能夾D呢。
講笑
申報,冇細路讀及考過DBS。

回復 bobbbby 的帖子

理性評論。
可惜部份討論越講越遠了。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:可能有些捍衛人仕不是家長,而是官方人員。

原帖由 kyliema2006 於 12-10-14 發表
我比較active 討論,不過我唔係。但我好想係,因為我個仔考緊。如有分加就好咯。

醒目開學勳章

kyliema2006 發表於 12-10-14 21:50
不認同. 因為校友/家長/校友+家長既人數一定比官方人員多(及更激), 所以一定唔洗官方人員出手啦!
‹ 上一主題|下一主題