用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學校的行政安排能反映教學,DBS小一面試安排能反映嗎? ...
樓主: mirage
go

學校的行政安排能反映教學,DBS小一面試安排能反映嗎? [複製鏈接]

skmibb 發表於 12-10-13 22:23
原來面試其間係有得去架!阿仔話有好多哥哥打斜掛住條布(即風紀)帶舉手問啲小朋友去洗手間㖭!哈!我個衰仔 ...
That's exactly what I know!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

帶小朋友去面試如出門旅行, 雨傘, 後備衣服, 濕紙巾等等....學校是否有大改善空間, 我可以說一定有, 但不是某些人說得那麼差.

skmibb 發表於 12-10-13 22:23
原來面試其間係有得去架!阿仔話有好多哥哥打斜掛住條布(即風紀)帶舉手問啲小朋友去洗手間㖭!哈!我個衰仔 ...

問題是如果有一些比較內向, 不敢自己舉手要求去洗手間, 忍到完哂interview見到呀媽先敢問的小朋友, 又有什麼可以做呢?  其實, 大家肯合作, 跟instruction, 多數可以準時來, 準時走.

年年interview 都有好多人complain, 而好多人都是由苦主零碎的証供, 加上自己對學校的感覺再嚴厲批評, 其實聽多幾個人講再去為自己個仔作選校決定, 應該都不是很難

回復 fsforth 的帖子

近來我都問多些細節,個個答案都不同,精明家長是識得分那些是真實發生,那些是片面或堆砌的情況。
如果唔轉直資,是否更多問題或者少些?

作為名校有時都幾無奈!!!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果其他小朋友, 考緊都有安排去洗手間(由學校人員陪同), 我相信學校一定以小朋友嘅需要作為大前提.

考完嘅小朋友就吾可以去洗手間, 可能以前出現過係洗手間互通消息情況, 未考小朋友家長問考咗小朋友考過咩題目, 令到有不公平及愉快事件發生.

所以學校有呢個安排, 所以情況以前到現在都無改善過!

相信呢個就係謎底!  

回復 melonfans 的帖子

好似都聽過,真係順得哥情失嫂意。

引用:有些資深版友話你入到DBS,就一定唔會後悔。

原帖由 mirage 於 12-10-12 發表
有些資深版友話你入到DBS,就一定唔會後悔。但學校是教學的地方,就算語計招生程序的問題,DBS 的教學又如何 ...
我相信無學校係完美,一啲人眼中嘅優點,可能係其他人眼中嘅缺點。男拔有過百年歷史,歷任校長超過十個,仍然維持今日嘅地位,就係靠拔萃精神,好多拔萃仔覺得「一日拔萃仔,一生都係拔萃仔」,無論係在學、剛畢業、畢業左好多年嘅拔萃仔,都會為學校貢獻同付出。男拔係要學生各方面都出色,包括學術、音樂、運動...正如我一開始所講,所有事情都有正反面,「全能學生」亦都為學生同家長帶嚟好大壓力,我亦聽過有人不屑乜都要追求"Best of the Best",認為自視過高...男拔其中一個傳統係言論自由,只要有理據,甚至可以挑戰權威。新校長上任,亦曾經表示過要保持卓越,又要維持謙遜係好難做到,但係佢會堅持咁做。
我諗超過99%嘅人只會去面試一次至兩次,而讀拔萃可能係十二年嘅事。

租幾個流動厠所,揾義務家長,請多幾個臨時助手,等等,何否解決?
其他學校亦有3000+申請,他們的安排又如何?
我相信,以DB的智慧,可以解決這些問題既。
不過,.....

回覆:究竟應該是教育歸教育,行政歸行政?

以事論事, 什麼互通消息? 流動電話已不止十年的東西。近年的各種網絡軟件如fb, 怎會在廁所內互通消息那麼笨?

ANChan59 發表於 12-10-14 09:07
回復 melonfans 的帖子

好似都聽過,真係順得哥情失嫂意。

yes ar!  我諗又吾係專登咁做, 係洗手間見到, 我諗真係有家長忍吾住問人地個小朋友考咩?

小朋友口快快咩都講, 攪到賽果吾同, 有人開心有人愁!

其實個小朋友醒唔醒,普通人都可大致睇到,更何況是老師 (年資淺另計)。就算一早知考題,也不一定有影響(考卷另計),更何況是面試前嗰一陣?

DBS 想收的目標學生是叻仔,係嗰種上堂點醒下你,返到屋企好快做完功課,自己已經識哂,唔駛家長同佢哋跟,又唔駛補習,仲會自動多閱讀,多分析嗰種。如是者,學校便需發展他們的其他方面,如音樂體育等。更要用法令他們學會自理和克苦,好令他們 control 自己的銳氣,成為全人。一個完美的理念。奈何,近年,種種原因,這類的學生可能去了更勁的學校,而DBS所收的,不是全部自己想收的目標學生,致使居然有學生需要家長跟,需要課後補習,講到底就係mismatch!   所以,學校成績不如以往,是有原因的。而為何DBS對於嗰批叻仔學生的吸引力大不如前,便要自我撿討了。

melonfans 發表於 12-10-14 12:20
yes ar!  我諗又吾係專登咁做, 係洗手間見到, 我諗真係有家長忍吾住問人地個小朋友考咩?

小朋友口快快咩 ...

其實, interview 完之後如果沒有硬性要求考生盡快離開, 可能有不少人會深入校園參觀一下 (包括我自己在內), 而且男仔天生多好動, 總會有爬高爬低, 跑來跑去的情形, 如果有什麼意外, 一個人的任性, 令其他人受傷, 影響interview 的表現, 是沒有人想看到的後果

至於有無坐位給家長安坐的問題, 其實準時回來接仔就可以, 人多自然嘈雜, 有些小朋友很易給其他人聲導致分心, 但似乎大多數家長都比較自我, 永遠只考慮自己幾時坐, 幾時痾的自由, 而且, interview 時間人人都差不多, 不似SPCC, 有人見足兩個小時, 就算有得坐也會很悶, 也怕自己失儀連累自己小朋友, DBS 就不會要家長坐禮堂, 大家可以有一個小時自由地在外面 relax 一下, 在不影響其他人的情況下, 在校外要坐要嘈要痾絕對是自由.

一段上山的路是用來隔離旺角的嘈雜環境, 明明是優點, 也給人罵得狗血淋頭, DBS 的山路是單線雙程行車, 平時上下課也有嚴格交通管制, 如果太多車上山, 車龍一定要大大影響亞皆老街的交通, 路少人多車多時, 如果有車cut 雙白線爬頭就有機會有意外, 到時連白車上山也有困難, 如果有嚴重意外, 要暫停interview, 今日罵學校冷血禁止的士私家車上山的人又擔當得起嗎? 上山的路就得一條, 而用的人過千, 而且多數人在interview 當日也是心急緊張, 大家多行幾步便可以安全來, 安全走, 其實, 當中還有很多路面行政的事, 我也不在這裡解釋, 明年有幸入讀的話, 在迎新日就有解釋.

引用:DBS+想收的目標學生是叻仔,係嗰種上堂點醒

原帖由 awmlai 於 12-10-14 發表
DBS 想收的目標學生是叻仔,係嗰種上堂點醒下你,返到屋企好快做完功課,自己已經識哂,唔駛家長同佢哋跟, ...
其實我唔知點解你會話男拔成績不如以往?

學術:
http://hk.news.yahoo.com/港產ib狀元15人-男拔最標青-224616709.html

音樂;
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120702/16476941

游泳:
http://hk.news.yahoo.com/學界游泳賽首天-男女拔滿分-212310766--spt.html

學生補習唔係男拔獨有,係全港學生近年趨勢,學校係唔鼓勵補習,學生就算有一科主科唔合格,都仍然可以升班,亦唔會因為成績差而勸退〜

bachmann  為篤尿發脾氣的評語, 不必太認真  發表於 12-10-14 15:55

awmlai 發表於 12-10-14 14:26
DBS 想收的目標學生是叻仔,係嗰種上堂點醒下你,返到屋企好快做完功課,自己已經識哂,唔駛家長同佢哋跟, ...
既然你一早覺得DBS不再係叻仔之選, 咁你又報? 你都知要有自理能力, 你事後有無問過你個仔點解個幾鐘都唔敢自己舉手出去小便?

回復 awmlai 的帖子

呢句我同意, 叻仔是有樣睇

男拔的課程是比普通學校的艱深,要求學生主動學習及閱讀,有自理能力。咁這間學校真的不適合連舉手去厠所都唔敢,樣樣等呀媽代出聲的小朋友了。

引用:原來面試其間係有得去架!阿仔話有好多哥哥

原帖由 skmibb 於 12-10-13 發表
That's exactly what I guess.  Afterall, there is no big deal about the toilet issue .  I won't put the blame on the school but the kis himself for not asking for it before finished interview .

還記得幾年前第2輪面試,等了2個幾小時,快1點鐘,張校長到waiting room跟D小朋友握手,話唔好意思要你哋等咁耐,仲可以隨便去洗手間和到小食部買嘢食添。

引用:DBS+想收的目標學生是叻仔,係嗰種上堂點醒

原帖由 awmlai 於 12-10-14 發表
你最好base on FACTS 去 judge. 唔好base on PERCEPTIONS.  最近既熱烈討論largely都係因為呢個root problem!

‹ 上一主題|下一主題