用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤聽日面試啦
go

陸慶濤聽日面試啦

請問知唔知小朋友會考乜問乜呢?

回覆:keith_candy 的帖子

好似話係同外籍老師玩遊戲,你in 幾點?我未必去,怕趕吾切去RC

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回覆:keith_candy 的帖子

回覆:陸慶濤聽日面試啦

有net teacher嗎? 還是華藉net teacher?

是加藉華人的net teacher!我上年in時問我若有二間學校同時收左小朋友,你會點揀!小朋友會有普通話及簡單英文對答,會有玩具及積木等,因幾個小朋友一組,所以叫小朋友千其唔好爭玩具及打架!

引用:是加藉華人的net+teacher!我上年in時問我若

原帖由 AOM 於 12-10-12 發表
是加藉華人的net teacher!我上年in時問我若有二間學校同時收左小朋友,你會點揀!小朋友會有普通話及簡單英 ...
Thanks!

回覆:118dicky 的帖子

我明天面試,但封信沒有問劵吖。你地有無呀?thanks.

[img align=right]http://bd.lilypie.com/LdY5p8.png[/img]

回覆:Janice_chu 的帖子

有wor ! Never mind, 去到同學校講,即場填

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

唔該晒!我in 4:30呀!

BTW, 知唔知會問小朋友咩野問題呀?

我明天IN, 要IN大家長嗎?  如要, 我今晚耍準備,  thanks

回覆:0505mama 的帖子

要in家長,我見咗3間學校,陸慶濤是問家長問得最認真的,問咗好多問題。

回復 hktkomama 的帖子

Thanks hktkomam

可否分享問了什麼問題?  thanks

死火, 我倆見咗都冇10分鐘.....
http://blog.qooza.hk/tsobb

回復 keith_candy 的帖子

me too....
http://blog.qooza.hk/tsobb

簽名被屏蔽

今日in完,見家長唔夠五分鐘就問我地有冇問題想問。由於之前位家長in左13分鐘,主任咁快想完結令我地有點愕然,好彩我地主動講下小朋友其他野,包括音樂才華同上過課程體驗日,先捱到8分鐘咋!
in小朋友就簡單到你唔信!入去一齊玩積木,之後睇段卡通片,再問下佢一D中文字,咁就走得啦!
我仔係讀緊保良局幼稚園的,究竟學校會優先俾機會我地,所以問同考都簡單D,純粹做下表面功夫呀,定係in到攰,想快D in完呢?真係唔係好明!

簽名被屏蔽

飛機師 發表於 12-10-13 21:34

死火, 我倆見咗都冇10分鐘.....
上年被位姓余的主任問左半個鐘,後來 11 月以備取生形式收左。

最搞野個主任最後條問題係,您點解認為 LHT 會收您的小朋友入讀小一;似唔似見工? ^_^

回覆:0505mama 的帖子

佢睇了我們的問卷,問我們怎樣知道佢哋學校校風好?有提小朋友在幼兒園的情況,另有問小朋友服讀興趣班的事情,有問哥哥現在讀那間小學?為什麼唔跟哥哥同一間?又有問我們聽完簡介會,對佢哋有什麼最大的感覺。最後問我們有什麼問題問佢哋