用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 妹妹九月入小一時,姐姐剛升中一,但填表時姐姐仲係小學的 ...
go

妹妹九月入小一時,姐姐剛升中一,但填表時姐姐仲係小學的話 [複製鏈接]

妹妹九月入小一時,姐姐剛升中一,但填表時姐姐仲係小學的話, 咁係唔係妹妹一定入到姐姐間小學? 定已經唔得? 請大家指教一下, thx
   0    0    0    0

唔好在BK問, 應打去政府的小一入學辦問, 唔知電話可看小一的小冊子及打1083, 事關重大!

按道理應該唔計(有兄姊就讀那分)但計兄姊是畢業生那分, 因妹妹讀的時候, 姐姐已離開該校, 不存在方便家長照顧這CONCEPT, BUT Agree with momochiu, better to ask 教處問清楚!!

我記得係計, 所以你一定要打去教處問清楚.
~easybring~

醒目開學勳章

總之交申請表當日,兄姊當時仍在那小學就讀,弟妹就是必收生!
所以多年前才有一個大仔讀六年級的喇叭學校家長,
申請大仔留班一年,希望第二年九月交表時細仔能成為必收生!
最後當然申請不被接受啦!
(那小朋友好似冇宗教,所以只得廿分,要抽!不過唔知最後中唔中呢?)

回復 TMMA 的帖子

嘩, 那家長有沒有考慮過大仔的感受嫁...要為細佬重讀一年小六!!!
亦相信沒有學校會陪家長咁癲!

這個問題我打去問教育局,是一定收,因為當時申請時姐姐/哥哥都是在讀. 不用計分的是必收生,

回覆:vincat 的帖子

計的,必收生

Thank you for your information.

唔好意思, 但係我想知道你是否過來人或朋友試過? 因為如果唔係必收生, 我要另作打算,thanks!

寧願浪費時間信三唔識七的人,都唔願用3分鐘打個電話問清楚

回復 vincat 的帖子

我同你一樣, 個女今年9月F.1 , 阿仔 P.1 , 即係你幫個妹入紙的時候 , 家姐仲讀緊P.6, 所以一定係必收, 相反如果家姐畢佐業先入紙係無分計, 只有父母係畢業生先有分計, 你只可話家姐哥哥係畢業生, 叩門會有機會考慮你先, 但我亦有朋友試過, 個大女讀完沙呂畢業1年後, 個細女先入紙, 第1輪唔收, 大抽獎唔中, 叩門都唔收  

kerkermui  哥哥姐姐畢咗業,應該都有old boy嗰10分,但熱門學校20分都要抽,未必中  發表於 12-10-11 11:46

仔仔錫錫你 發表於 12-10-11 10:55
寧願浪費時間信三唔識七的人,都唔願用3分鐘打個電話問清楚

Agree! Very interesting thinking! HAHA!

就係因為問左教處個答案唔清楚, 再問下CONFIRM下姐, 我唔覺得有咩問題,我只係覺得其他媽咪好好wor,肯解答我既問題, 同埋我又一d都唔覺得我浪費時間

引用:就係因為問左教處個答案唔清楚,+再問下CONF

原帖由 vincat 於 12-10-11 發表
就係因為問左教處個答案唔清楚, 再問下CONFIRM下姐, 我唔覺得有咩問題,我只係覺得其他媽咪好好wor,肯解答我 ...
完全明白,教署好多時都係唔清唔楚,上次我問過,他叫我最好問返個別學校 。

引用:就係因為問左教處個答案唔清楚,+再問下CONF

原帖由 vincat 於 12-10-11 發表
就係因為問左教處個答案唔清楚, 再問下CONFIRM下姐, 我唔覺得有咩問題,我只係覺得其他媽咪好好wor,肯解答我 ...
My fd's case (2 yrs bf) was like that. 必修.

回復 2隻臭豬 的帖子

kerkermui 哥哥姐姐畢咗業,應該都有old boy嗰10分,但熱門學校20分都要抽,未必中 發表於 11 小時前

但我肯定我朋友個CASE都係無old boy的分計落去, 而我地間小學都係話無兄姐舊生的分, 只可計父母係舊生

2隻臭豬 發表於 12-10-11 23:22
回復 2隻臭豬 的帖子
• 當申請自行分配學位(乙)項類別的人數超出其學位數目時,校方須按照

下列「計分辦法準則」甄選學生:

1.
父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作
(20分)

2.
兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀
(20分)

3.
父/母為該小學的校董
(20分)

4.
父/母或兄/姊為該小學的畢業生
(10分)

5.
首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)
(5分)

(上述5項只可揀選一項)

6.
與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞
(5分)

7.
父/母為該小學主辦社團的成員
(5分)

(上述2項只可揀選一項)

8.
適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)
(10分)
• 上述任何所申報的關係須證明屬實,方能獲得有關的分數。

from edb, 第4項,應該不到學校不計哦..學校有得話事的分應該只得宗教分?
‹ 上一主題|下一主題