用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 中五畢業的mama....可以進修咩呢﹖
go

中五畢業的mama....可以進修咩呢﹖  

我得F.5程度....今年都過三十了~~
做緊文職野~~
考慮到小朋友小學要跟功課,到時仲唔得閒,想係三年內讀完一些課程,之後月入係可以過萬三既...
有咩好提議﹖﹖

我朋友建議我做安全主任個D,話搵到食.....
但又唔知點入行﹖咩資格等等...

讀秘書,又好似作用不大咁....
讀會計,我又無興趣.....因為當年讀LCC II時都不合格,放棄了!

有諗過做陪月個D....但朋友話咁後生無人信我....唉!
讀咩好﹖其實我知識有限,根本唔知頭唔知路,好似盲中中咁....
係hk...做阿ma的,又要養上顧下....又要做野.....
我覺得好難,因時間好...通常人工都麻麻地...
搵到錢,又無時間陪仔仔....
都唔知點好.....

有冇過來人mama可以提議一下﹖

做陪月個D,讀完,有証書可收貴D,有agent 會幫你找工,自己可網上或勞工處找到工,另照顧老人家都可以平均有$40-55/hr,讀完有証書可$65-80/hr同上可找工作

回覆:中五畢業的mama....可以進修咩呢﹖

你係想讀完之後轉工,定想升職先。
我本身中五畢業,文職,小朋友今年升讀小一,現在讀緊個Degree,差不多3年了,年尾完成。

thenewipad    發表於 14-9-22 15:42
Lovelybaby2011    發表於 13-7-3 14:04

其實係想轉工掛...宜份文職都好好做...
但難保一天....會炒會結業會老闆死左....

所以諗讀咩可以有幫助再搵一份工...
而份工係有潛質做得長..人工又OK啫!

我OK的定義係過萬咋~

回復 Shirleymeow 的帖子

請問你0係邊度讀? 係part-time讀嗎?

现在是读建筑方面的比较有前途吧?

回覆:s_k_naomi 的帖子

我係HKU Space到讀。一個星期返2晚,時間7:00 - 10:00,都有D辛苦

Shirleymeow 發表於 12-11-5 21:57
我係HKU Space到讀。一個星期返2晚,時間7:00 - 10:00,都有D辛苦
方唔方便講你讀緊D咩課程?

回覆:HelloKitty 的帖子

Financial investment

有無咩興趣? 日文??

回覆:中五畢業的mama....可以進修咩呢﹖

我也是,好後悔以前無讀上去。

同樓主一樣,得中五程度,而家全職湊仔,自覺學歷不足想進修,問題係自己好多野想學,但又驚咁大個人而家先黎讀,讀完唔知有無用。

有無啲幼兒教育course可以讀呢? grad後可以教pg....

回覆:貓山公主 的帖子

引用:你可以去讀營養,我阿姨之前同你差唔多,之後

原帖由 chiu0_0 於 12-12-18 發表
你可以去讀營養,我阿姨之前同你差唔多,之後托我幫佢揾,佢去讀完而家揾萬五左右,不過坊間好多呢d,小心揀,我 ...
我都想讀營養。但係係普通證書定係點?
我聽朋友講得澳洲嗰邊讀完返嚟先會承認。

引用:Quote:原帖由+chiu0_0+於+12-12-18+發表你

引用:同樓主一樣,得中五程度,而家全職湊仔,自

引用:其實係想轉工掛...宜份文職都好好做...但難

引用:Quote:原帖由+daisypoyee+於+13-01-24+發表

原帖由 chiu0_0 於 13-01-25 發表
唔係呀,讀完會考國際cert,好多大國家都會承認,早幾日我先去報左名,不如一齊讀la^^

...
係咪part time 讀?
可唔可以pm我詳細資料?我好有興趣呀!如果時間啱可以一齊讀呀!
因為我FTM所以要啱時間有人睇小朋友