用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考德望時有中,英數, 同logic,有多少家長遇同樣情況? ...
go

考德望時有中,英數, 同logic,有多少家長遇同樣情況?

1:15分, 6/10, 考中,英,數, 仲有考如: 00x00x0_? 最後畫畫。問過d 朋友, 有一個同學同時間但唔同組都沒有這情況?
所以囡囡一日三間, 間間都中,英,數@~@!!!

呢D題目好似係間間PRIVATE/DSS都會考,只係形式唔一樣吧

但一般德望都只問兩,三條問題...同學仔媽咪審我個女同佢個女時, 兩人都好堅持自己的答案。 一個只問了兩題加畫畫, 一個是我個肥妹。

我女話有做中英文工作紙, 有畫畫(紙上一個長方形, 要在上面畫自己想畫的東西), 我女仲話要寫中文字(不過呢個可信性不大, 因為佢間間都話有考中文寫字).
我女唔知點解最鍾意德望, 佢話好好玩好開心.

我女話拋豆袋, 做功作紙, 老師用英文講故事, 佢地圈答案和用英文問兩條問題

我個肥妹話要寫自己個名在白paper上, 其他中英數就只要圈答案。

candykiki123 發表於 12-10-8 11:51
我女話拋豆袋, 做功作紙, 老師用英文講故事, 佢地圈答案和用英文問兩條問題 ...

我個囡都係考這幾樣.....

我個女就無考體能。

私囡話老師中文讀故事...

回覆:考德望時有中,英數, 同logic,有多少家長遇同樣情況?

係呀,主要是畫公仔,還會玩豆袋,女兒説英文問題非常簡單,如"What is your name?"。其實好多做教育的人都相信,這麼小的孩子,很難從面試中全面反映孩子的能力,況且,很多學校都不是要找出學術能力最高的孩子,反且更在意孩子類型是否學校想收的,以及家長是否了解和認同學校的理念(我覺得GH好重視"whole person development",唔喜歡孩子放大量時間落課外活動的家長,其實唔係好適合)。從校長親自把mic交給小朋友,大聲説出姓名,我覺得校長好有heart培育小朋友,不是挑選叻小孩那些。

個日全校老師和校長給我的印象都很友善,很美好!抵讚, 值得推薦的一間學校!

亞女話筆試共有3張紙,在每張紙的右上角都要寫上英&中文名.第1張,有兩面,正面問3條中文問題,圈答案.(亞女話全部識答,有3個✔,100分);背面係數學題,又問3條數學問題,圈答案.(亞女又話全部識答,有3個✔,100分).  第2張,講故事,圈答案.(亞女又話全部識答,有3個✔,100分).  第3張,在小正方形上畫畫.她畫了我個樣,并寫上"媽媽",老師看了後讚她做得好好哦!跟住話另一位老師用英文和她溝通,她除了識答"What is your name?"外,其餘都聽唔明,只好答:"No."

lymchau  your girl is so smart, my girl just says playing and do homework........  發表於 12-10-10 16:38

我個女話問兩條英文問題: 1. what is your name? 2. 當你爸媽不用返工, 會同你做咩 ? 我女答佢在家睇電視 激死

candykiki123 發表於 12-10-10 16:39
我個女話問兩條英文問題: 1. what is your name? 2. 當你爸媽不用返工, 會同你做咩 ? 我女答佢在家睇電視:b ...
童真, 好CUTE!

回復 LuckyYiu0517 的帖子

多謝你的讚賞.亞女報了3私校 + 1直資,其中一間已收到取錄信,1間未in,其餘未有這麼怏有結果.:loveliness:

回應lymchau  貼子

Writing Chinese name is nearly a must for most DSS/private schools.  My girl said she was asked to tip-toe and walk alone a thin white line.
This year the most challenging part is the questionnaires to the parents.  I have seen parents answering the questionnaires from the beginning up to when their girl came out after the interview.

回覆:eyschoi 的帖子

提起那份問巻, 有無人想過提示就在projector 上的相呢? Hehe, 只是個人無聊説法。

引用:Writing+Chinese+name+is+nearly+a+must+fo

原帖由 eyschoi 於 12-10-11 發表
Writing Chinese name is nearly a must for most DSS/private schools.  My girl said she was asked to t ...
Oh I finish the questionnaire within ten minutes, but true, I saw parents who keep writing from the beginning till the end! Btw, my girl also told me she has to walk straight on a white line with her toes, and she demonstrated that to me as well after the interview!