用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田培僑
樓主: raylovefa
go

沙田培僑

見咗四間, 阿囡最鍾意既係培僑, 我同我老婆都係, 但咁多人爭, 我個女又唔係叻, 有得second-in的機會應該唔大.

回復 MCLIAN 的帖子

舊年冇in parents.

回復 四隻貓 的帖子

我都覺得奇怪,我小朋友也話冇考普通話,但坐學校shuttle時明明有很多講普通話的小孩去面試,唔通各自各用自己母語考?

回覆:MCLIAN 的帖子

我小朋友都話無考普通話

但這是一所英普學校,奇怪不用考普通話,會唔會小朋友被考了都唔知,還是已收夠....

回覆:沙田培僑

我也覺得很奇怪

亞仔2年前都冇考普通話,考英文較多。

阿仔都話老師只說廣東話和英文。

其實今次考左咩呢?
我只問到有拋豆袋,講故事(是老師講定小朋友講?)
我的小朋友考完總是不肯說,有時講到繪聲繪色,多數說忘記了!
我捉摸不到為何她不肯說,懷疑她是否有答問題?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

培僑有信心將唔識普通話嘅小朋友教得好,所以面試無特別考普通話架。通常都係有啲題目,話俾小朋友聽可以揀答廣東話或普通話,隨小朋友鍾意。

回覆:A-Mum 的帖子

但我囝囝話有說普通話,但不肯透露整個面試細節!

A-Mum  即係你囝囝揀答普通話囉!上年好似係有普通話故事 or video,不過答問題時,可以揀答廣東話  發表於 12-10-10 08:01

A-Mum 發表於 12-10-10 07:16
培僑有信心將唔識普通話嘅小朋友教得好,所以面試無特別考普通話架。通常都係有啲題目,話俾小朋友聽可以揀 ...

說得對, 祗要你們的小朋友進了培僑, 他們可以將小朋友的普通話教得很好, 到時你們會驚訝地發現小孩的普通話進步神速, 因為學校除了教授普通話外, 學生們每天一定要講, 營造語言環境很重要, 不祗是教導, 孩子們會吸收得很快.

希望有心讓小孩到培僑學習的家長們如願以償.

我仔話有哦,仲有英文朗讀及重組句子,有一頁工作紙做,有數學題,有邏輯題,畫畫,用中文寫自己既名,有拋豆袋。

BBTao  我仔仔話全英文喎??  發表於 12-10-10 15:40
人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

醒目開學勳章

我仔凈係同我講有拋豆袋同砌lego咋!即係其他佢全部唔識?即係無乜希望

星期六同日IN嘅內容有唔同!!

仔話唔係寫好多字,做工作紙,數學題,我去圖書館,見到有老師(我估)拿試卷(工作紙)入校務處,有大小分類,要圈

壞寶貝 發表於 12-10-10 10:35
我話有哦,仲有英文朗讀及重組句子,有一頁工作紙做,有數學題,有邏輯題,畫畫,用中文寫自己既名,有拋 ...
我仔说有英文朗读和中文句子,加减法,画画,中英文写名字,抛袋子 etc. 不过当天面了3个学校,孩子好累,不愿意多说。我仔的性格过于敏感,害羞,因为从国外回来的,不懂广东话,那到2nd 的可能很小,cross fingers.

说实话,香港的教育制度好变态,不仅折磨家长,还折磨孩子。我们这些外来的人,花上几年才发现,原来孩子生下来就要接受training。香港的孩子好可悲,人生只有这头几年是纯粹无忧无虑的快乐,却被家长和教育制度认为的剥夺。在美国亚裔的孩子 因为学习好,高考分数要高出其他族群百多分,才有机会进入同等水平的大学,亚裔的孩子家长叫苦连天,又苦无对策,回到华人主政的香港,才发现原来中国人以折磨自己的孩子为乐。几岁的孩子就被剥夺了童年。

看着我内向,敏感,害羞的孩子混迹在一群活泼,好动,讲白话的孩子们中间,紧张的和友好的老师走进去面试,不停的回头看着我,腼腆的向我微笑,心里好痛。。。

MCLIAN  也不是所有家長這樣,只是一部份而已,我小朋友也沒上過什么面試班或training,只學自己喜歡的音樂班。  發表於 12-10-10 23:45

我反而想問下大家, 如果培僑收, 大家會唔會放棄大抽獎?
Thanks.

醒目開學勳章

dollyyuki 發表於 12-10-10 13:07
我反而想問下大家, 如果培僑收, 大家會唔會放棄大抽獎?
Thanks.

只同阿報咗一間私校,一間直資,如果私校收會做back up等大抽獎,但直資(培僑)收就會放棄大抽獎!

回復 xanax1mg 的帖子

看來今年好玩好多!阿囡去年有interivew。學校行政頗佳,好快便在網上知2nd interivew list!一點也不虐待的!
去年1st interview他們好tricky,會問你小朋友想用中文、普通話或英文回答問題。當年阿囡說沒所謂,問了一些簡單的數學舉手題+英文讀生字+中文填補eg 白___。
2nd interview,
1)有雙位加減,不許直式回答
2) 4圖講故事
3)英文默句子
4)問小朋友平日喜歡看什麼書?

都幾學術,最後我沒有為阿囡選此校!希望你們小朋友面試順利