用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 同 ST JOSEPH 撞期,應該放棄邊間....請問可否俾D意 ...
go

KTS 同 ST JOSEPH 撞期,應該放棄邊間....請問可否俾D意見呀? [複製鏈接]

KTS 同 ST JOSEPH 撞期,應該放棄邊間....請問可否俾D意見呀?

2    0    0    0

查實看下邊間適合你個BB多d啊!

I will choose St Joseph.

醒目開學勳章 貢獻勳章

st. jo 俾你揀時間都撞?
理論上,st jo易入d
恐龍家

回覆:LYLYTH 的帖子

論名氣,地區,升中派位,環境,程度,當然選KTS

做人至緊要開開心心 :-D

與其上網問人意見, 何不自己羅張紙, 寫低你點解要apply KTS & St Jo., 列出兩間學校优點, 有d优點對自己重要d, 有d無禁重要. 圈得最多果間, 咪去果間o羅~~~

Yanamami 發表於 12-10-7 14:35
與其上網問人意見, 何不自己羅張紙, 寫低你點解要apply KTS & St Jo., 列出兩間學校优點, 有d优點對自己重 ...
同意, 特別是學費, 離費, 車程等等的確定因素

Kts 三仟幾人報,st joe我昨日最後二十分鐘趕入去交表,編號是九佰幾。感覺上少人爭,我都煩惱去st paul 好定st joe好,但我好大機會去st joe,因為阿仔幼稚園往年好多男仔入到st joe,小學好似喜歡收英文幼稚園的學生。

回復 LYLYTH 的帖子

如果只係想有個OFFER在手求個安心的話就去聖約瑟吧, 我小朋友好多同學去考, 大部份都收, 但最後一個都無讀, 其中一位同學唔收, 但到七月頭收到聖約瑟的信, 說可以再考慮他的申請, 叫家長把最新的成績表寄給學校.  所以基本上是很易收的, 只係收左你會唔會讀囉.

evasoeeyy 發表於 12-10-8 00:06
Kts 三仟幾人報,st joe我昨日最後二十分鐘趕入去交表,編號是九佰幾。感覺上少人爭,我都煩惱去st paul 好 ...

3XXX人- 撞時間 - 病 - 跟另一間取捨後放棄 = 2000人 o者. 不過要同女仔爭埋一份就真.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔嗰間有上屆家長叫我地報St Jo做back up,佢地話命中率好高喎,但最後當然無乜人去讀,而舊年呢間KG最多小朋友去咗KTS讀,有超過10%。俾我揀~ KTS! (好彩st jo俾我揀到個唔撞嘅時段!)
恐龍家

我的CASE 係,   11:30AM IN ST PAUL, 但1:00PM IN ST JOE,  唔知趕唔趕到

回覆:KTS 同 ST JOSEPH 撞期,應該放棄邊間....請問可否俾D意見呀?

但KTS冇中學back up, 但St.Joseph有聖若瑟英文中學back up wor...(我知聖若瑟書院,中西區係Band 1), 咁借問聲呢間觀塘聖若瑟英文中學band幾呢?

小曳人  band 2啦~ 一定唔係band 1  發表於 12-10-8 19:42

醒目開學勳章

小曳人 發表於 12-10-8 14:27
我仔嗰間有上屆家長叫我地報St Jo做back up,佢地話命中率好高喎,但最後當然無乜人去讀,而舊年呢間KG最多 ...

我仔讀同一間KG, 咁St. Joseph同CKY撞期點揀好?  我好鐘意CKY, 但知道都幾難入, 但勝在都近我屋企, St. jo易入(其實我唔太清楚), 但遠左d.

小曳人  鍾意cky就當然去cky啦!唔試過你可能會唔開心!  發表於 12-10-9 06:53

LMCK 發表於 12-10-8 19:50
我仔讀同一間KG, 咁KTS同CKY撞期點揀好?  我好鐘意CKY, 但知道都幾難入, 但勝在都近我屋企, St. jo易入(其 ...

It is not easy to get a place in both KTS and CKY. One takes the traditional route and the other the IB. However, no results yet for the IB.

回覆:kittytse.ah 的帖子

觀塘聖約瑟是中文中學。

醒目開學勳章

MCLIAN 發表於 12-10-8 23:12
It is not easy to get a place in both KTS and CKY. One takes the traditional route and the other th ...

唔好意思, 我想講係St. jo同CKY撞期, 應該IN邊間好?

Yanamami  What's your preference?  發表於 12-10-9 08:11

LMCK 發表於 12-10-8 23:50
唔好意思, 我想講係St. jo同CKY撞期, 應該IN邊間好?

Sorry, St Jo is traditional, with Catholic background. CKY more freestyle, no religion background and more expensive school fee. It also depends on where you live.
‹ 上一主題|下一主題