用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖公會林護紀念中學交流區
樓主: family1234
go

聖公會林護紀念中學交流區  

希望我既資訊可以幫到禁多位ava
如果有任何問題 可以睇翻我個人簽名嗰度既聯絡方法~

回復 krs500060 的帖子

krs500060 你好!

請問你當年中一入林護的時候, 大概有多少位同學是來自他區 ? 或是來自九龍區的私小?  (百分比)

(普遍來自九龍區的私小在中一的成績如何 ? 可否入到精英班? )

當年如何步部署入林護?  可否分享一下心得 ? 謝謝!

回覆:hktbaby 的帖子

因為我一入尼嗰時就係精英班 喺隔離班識嘅人相對較少 所以實際數字我都太清楚 不過單喺我中一嗰班就有六嗰(計埋我)來自九龍嘅小學(禮賢,聖方濟各,協和)
其實無乜特別話點部署入林護(馬騮掩眼)因為自己一路以尼成績都keep得幾好 同埋個人比較喜歡講嘢 相對較為social 所以second interview時同英文老師傾計都應負到~~

2jkidsfather    發表於 23-1-22 12:43

回覆:聖公會林護紀念中學

有冇家長可分享中一面試形式?Thanks!

請問有冇F2的仔女派左中文卷,話超難,全級只有23個人合格,真的嗎

您好, 我仔仔不是葵涌區學校學生, 如果自行沒有申請貴校, 只靠扣門可以嗎? 其次,上年貴校要求扣門生要中英數起碼有10A, 2B, 系吾系計小5小6全年測考, 還是3次呈分試?

回覆 ffour 的帖子

申請學生之最低要求

• 五年級、六年級之操行︰B+或以上

• 五年級上、下學期、六年級上、下學期之中、英、數成績中,須有10A2B或以上。(如用分數,則85分或以上為A級,80-84B級)。

• 如低於上述要求者,必須為全級名次首五名學生

申請辦法:

• 79日到傳達處取籌(9時開始派籌),於指定之時間到本校領取報名表。(不合最低要求者,將不獲派發報名表。)

• 即時填妥申請表並交回。

• 帶備 -身份證影印本

• 派位證影印本

• 小五、小六成績影印本

• 其他有關獎狀之影印本

• 50元考試費

• 相片兩張

• 710日上午9時,攜同「考試證」到本校考入學試(中、英、數三科),考試約於10時半完畢。(數學科為英文卷)

結果將於當日下午5時前個別以電話通知。故家長切勿致電本校查詢。

回覆:joyce919 的帖子

2014 9月入讀中一新生報到!!

本人代朋友問, 如首輪自選, 會個個都面試嗎?

回覆:fa_fa 的帖子

首輪個個有份in, 然後再揀~200人2nd in。

回覆 NurseSally 的帖子

Thx!

回覆:fa_fa 的帖子

請問你們用那本數學書呀?

回覆 video_ming 的帖子

Pearson  Mathematics in Action

回覆:satu 的帖子

我囡囡响Bridging course 中認識倒D F6 Big Brothers & Big Sisters, 仲有好多新同學,超開心,佢好期待快D開學啊!

今日出咗分班名單, 女生比男生多(76:56)

回覆:聖公會林護紀念中學

今日蘋果頭條報道既醫科生,其中一位是林護師兄。讀書不忘關心社會,家長在擔心之餘,是否也感驕傲?

2013        2014
HKU        25            30
CUHK     34            39
HKUST   5              10
CITYU     13             15
POLYU   20             25
HKBU       2                8
             =  99            127

LU             4                4
HKIED      3                2
OV.SEA   10              6
OUHK       9               9

2jkidsfather    發表於 23-1-22 12:43

引用:+++++++++++++++2013++++++++2014HKU++++++

原帖由 Ivankwok2009 於 14-09-17 發表
2013        2014
HKU        25            30
CUHK     34            39
Good!

2015年9月入林護上學