用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 請問st mary 是否一間很谷的學校....程度會唔會好深 ? ...
樓主: 心心郡主
go

請問st mary 是否一間很谷的學校....程度會唔會好深 ? [複製鏈接]

回覆:VETY 的帖子

如果家長對學校咁反感,請別選此校吧!

引用:如果家長對學校咁反感,請別選此校吧! +

原帖由 karen55407 於 13-07-10 發表
如果家長對學校咁反感,請別選此校吧!
同意, 好記得校長喺家長會度話係我地選擇學校的, 我覺得學校已經比以前做左好多野去令新生適應, 編班試後問朋友借左份暑期補充練習睇, 出發點好全面咁拉近不同程度幼稚園生學術上既差距, 算係咁, 覺得學校太谷既家長就建議唔好報, 我深信物競天擇, 適者生存!

回覆:xo883 的帖子

其實換個角度講,做多份練習對小朋友及家長都有幫助!起碼對學校暸解亦多左!

引用:既然咁怕小學部d雜毛拖垮中學部成績,+又何

原帖由 VETY 於 13-07-10 發表
既然咁怕小學部d雜毛拖垮中學部成績, 又何必苦苦套上一條龍的光環呢? 棧令有心無力的家長唔放手, 學校又要 ...
我又覺得學校甘樣好合理!難道st Mary 跌band 你會開心!我唔會囖!

引用:回復+cautionchan+的帖子 好奇想請問是那

原帖由 唉瘋 於 13-07-09 發表
回復 cautionchan 的帖子
佢份卷對名幼生來說岩岩好小一下學期程度!那扣門生係邊年冇謂講,唔想做成topic ! 其實有心入學校既一定做足功課!佢呢家收我𠼱反應!衰D講句!見到有人問係唔係讀了冇得看卡通片!我真的不知怎答!天下冇不勞而獲!

希望你朋友唔係呃你,因為學校未派成績表.  

如果你朋友咁快知,除非小朋友差到要留班.如果係真,希望小朋友加緊努力!!!!

引用:既然咁怕小學部d雜毛拖垮中學部成績,+又何

既然咁怕小學部d雜毛拖垮中學部成績, 又何必苦苦套上一條龍的光環呢? 棧令有心無力的家長唔放手, 學校又要 ...
甘呢啲係小朋友能力問題,家長唔幫手push up佢重要瀨學校好甘深 真係乜人都有

我梗係"唔得"果d家長啦!, 參加小一遊戲前, 遊吓遊吓, 路過貴境, 啱啱先知此路不通, sorry!

因為未一條龍之前,為咗要爭取順利升入中學,個個駁晒老命。一條龍之後,有坐直通車之便,D turbo就..........入到去讀係緣分,希望各位入到適合的學校。

引用:回復+cautionchan+的帖子 希望你朋友唔係

原帖由 唉瘋 於 13-07-10 發表
Yee,我講緊註刪有人call !
係唔係有D誤會!
叩門入考尾是真有其事,冇話佢要留班!分凊楚!

引用:我梗係"唔得"果d家長啦!,+參加小一遊戲前,+

我梗係"唔得"果d家長啦!, 參加小一遊戲前, 遊吓遊吓, 路過貴境, 啱啱先知此路不通, sorry! ...
好搞笑呀你!

引用:回復+cautionchan+的帖子 希望你朋友唔係

原帖由 唉瘋 於 13-07-10 發表
同埋我想考得差冇須講,考得好就話!不過佢有提過班主任要求佢補習!

引用:Quote:原帖由+唉瘋+於+13-07-10+發表回復+c

原帖由 cautionchan 於 13-07-10 發表
同埋我想考得差冇須講,考得好就話!不過佢有提過班主任要求佢補習!

...
冇須講大話先岩!

醒目開學勳章

引用:如果家長對學校咁反感,請別選此校吧! +

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

再一次sorry, 話咗bye bye 又要擰轉頭講兩句, 記得以前日日都經過st mary, 覺得好高雅, 好想同佢結緣, 到我有仔女亦希望可以送佢入去接受"教育", 但當我去探究吓香港的情況, 漸漸發現"教育"已經離我地好遠, 好多時只係一場又一場追逐, 升小啦, 升中啦, 入u啦. 學生的較量, 家長的計策, 學校的前境.....太多太多. 昨天的言詞係過重, sorry, 但見到有家長話"只有唔得的家長"令我好似聽到老細同我講:"我地係咁架啦, 1個人做2個人的工作, 做唔晒係你的問題, ot 啦, 收得咁的人工預咗架啦!" 無論佢語氣幾溫和, 骨子裡都係無情的, 明明係公司的workload 唔合理! 有時反而希望人工低d, 咁味唔使留戀lor, 就好似如果無st mary 中學"珠玉在前" 我相信好多本身唔適合的同學, 佢地的家長寧願搵d適合d的學校,輕鬆快活咁讀書.  sorry sorry 真係要一千句 i am sorry, 真係講完la. 呀家長們其實"嘭"門唔使咁大力, 下下叫人過主, 我驚架.

回覆:請問st mary 是否一間很谷的學校....程度會唔會好深 ?

其實呢到好Wellcome 同open ! 不過karen 直D甘講!你講得冇錯!如冇st mary 在前,好多家長會離場,不過我真覺得一樣米養百樣人,佢肯收我,我到呢家都係累反應!好同意你用打工比喻,比我一定會做埋佢,甘高人工我唔捨得!當然每人也有不同選擇!搵條自己岩又合適米得囉!

引用:再一次sorry,+話咗bye+bye+又要擰轉頭講兩

原帖由 VETY 於 13-07-11 發表
再一次sorry, 話咗bye bye 又要擰轉頭講兩句, 記得以前日日都經過st mary, 覺得好高雅,  ...
其實你吾認同St.Mary,又為何在人哋主場話人不是呢?

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

回覆:天瑜 的帖子

天瑜,我睇到你學校都有家長大申訴

‹ 上一主題|下一主題