用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 簡介會
樓主: MWFCHAN1
go

DBS 簡介會   [複製鏈接]

請問60秒 家長presentation有冇話特定題目?定係真係只需GENERAL地由家長講下點樣栽培小朋友??

ANChan59 發表於 12-9-10 10:27
回復 melonfans 的帖子

首先澄清,小兒是中一入讀DBS,而非小一入學。我在日誌提供多些預備功夫,可能作用 ...

你覺得是否如校長說, 只睇小朋友表現, 不睇家庭background,

我所認識正讀的家庭也沒什麼背景,也只是普通家庭,不是什麼住豪宅的孩子。反而有些比他們更有錢的家庭,孩子卻入不到。所以我相信看孩子表現和是否學校喜愛的性格多點。

簡介會上, 開頭是開場白, 之後講下學校所學的subject, 要必修french, 一條龍校, 直上dbs 書院, 有scholarship, 全級考第一有$40,000, interview最緊要自然, 2nd父母時, 一分鐘介紹, 不計分, 勤家長不要緊張,(我估只是大家第一次見, 開場白而己)  因為所說的, 不影響小朋友interview分數, 是用計分制access 小朋友interview 表現, 不會有筆試考, 如有不足, 請大家指教

wingsze23 發表於 12-9-10 11:09
請問60秒 家長presentation有冇話特定題目?定係真係只需GENERAL地由家長講下點樣栽培小朋友??

...

校長無話要講咩內容, 家長自由發揮!  都無話要講點栽培小朋友, 呢句係我自己諗, 千祈吾好誤會!

wingsze23  THX!!  發表於 12-9-10 13:06

回復 evasoeeyy 的帖子

校長當然要話該校係平民學校,否則要俾報紙佬唱佢!家長想清楚學校除了選學生,還要看看家長能否配合學校!真的不看家底你們自己判斷!

強調學生入來后, 英文水平好高, 但剛入小一時, 小朋友英語程度會有大差異, 但要太worry, 好短時間, 小朋友會catch up, 她們會有辦法提高學生的英文水平,

請問大家知唔知今年的面試日期會係邊日?

evasoeeyy 發表於 12-9-10 11:21
簡介會上, 開頭是開場白, 之後講下學校所學的subject, 要必修french, 一條龍校, 直上dbs 書院, 有scholarsh ...

最緊要知幾時交表同親身交表!

其實有無人知, 要吾要考數學題呢?

佢1st interview係3個group interview?   我啱啱電話響, 聽吾到!  

有人問, 但校長無咩講到interview內容, 叫小朋友自然就得, 我個人覺得係睇小朋友表現, 反應, 禮貌, like唔like 間學校, 表現出來的性格(是否港孩), 因為她有說到入來的小一生, 本身英文程度有大差異, 但學校有好多位外藉教師, 學生英語水平好快不會有太大差異

melonfans  THX  發表於 12-9-10 13:10

回復 evasoeeyy 的帖子

Many thanks.

evasoeeyy 發表於 12-9-10 11:11
你覺得是否如校長說, 只睇小朋友表現, 不睇家庭background,
自己分析吓,DBS不是DGJs,SP C0ed,不會check你的住址証明,你如果信埋D傳言,你可以借朋友既山頂住址,話自己係律師,睇吓你考唔考到?有句説話叫痴痴呆呆,坐埋一枱。你最好唔好同尼D人坐埋一齊,坐開自己分析吓。

四隻貓    發表於 12-9-11 16:39

聽聞而家校長仲積極咗。

我見張form 寫住交表時間15,17,18/9
簡介會上有提到1st interview, 會係11, 12, 13 OCTOBER 2012

我想早D交表, 唔知會唔會早交, 可早D INTERVIEW, 唔洗同其他學校撞晒13/10

copywai 發表於 12-9-10 14:32
聽聞而家校長仲積極咗。

但DBS 書院的校長, 都幾HANDSOME架

簡介會上, 有提到一年有十幾個暑假交流團之類, 近有中山, 遠則有法國, 加拿大, 還希望學生參加課外活動, 管弦團的樂器都唔平, 校長說是平民學校, 但加加埋埋課外活動, 學費, .... 都應該是貴族費用

evasoeeyy 發表於 12-9-10 15:12
但DBS 書院的校長, 都幾HANDSOME架

舊校長年紀大、唔疏頭…hehe!

evasoeeyy    發表於 12-9-10 15:32

有一樣野好重要是交報名費, 一定要去hsbc counter 入cash, then 取回pay-in-slip, 用atm 過數個張紙, 她們不接受,
‹ 上一主題|下一主題