用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生零用錢
go

初中生零用錢  

除了飯錢(学校訂飯盒)/車錢以外,零用錢额外比多$20/日(月計$600),足夠?怕他不懂珍惜,又怕他不夠用…

Joe媽媽 發表於 12-8-30 22:26
除了飯錢(学校訂飯盒)/車錢以外,零用錢额外比多$20/日(月計$600),足夠?怕他不懂珍惜,又怕他不夠用…

...

零用錢e家嘢真係好個人,我見有學生一日$500,有學生一星期$500,有學生一個月唔夠$500,
我個人覺得如果淨係比小朋友任洗或儲蓄,一個月$600夠了~

$20/day, 實質上番20日學左右, $400夠la. 齋自己用好夠. 尤是F1, 升班再revise.

vincher  基本上 @20元,但兒子要連六、日也嚷著我要俾  發表於 12-9-14 00:14

回復 Joe媽媽 的帖子

$600元一月足夠有餘了.
如果孩子之前小學是沒有這麼多零用錢的, 一下子給過多零用, 得之太易, 容易唔珍惜, 且易放難收.
建議你唔好一開始就俾咁多 (let say $50/week), 且最好每週俾 (以免佢好快洗晒), 一個月後再大家檢討吓究研夠唔夠 及以每週/每兩週/每月發的形式發放零用etc, 唔夠用可以再加多一些, 先苦後甜嘛.

小兒中一, 除搭車/飯盒/文具及一切必需費用外, 最初每週只得$20, 後加到$25, 其實佢都主要用來買零食汽水, 不太健康, 不過佢都有錢可以儲起來.  今年九月開學後, 已跟他協議好, 一週三餐外出用膳 (估計每餐$40), 二餐帶飯, 再加零用每週$30 = 每週$150, 看看是否可行, 也順道訓練他自律/理財的能力.

早餐又比幾多? 佢話要$20. 老麥/ 大家X都要.
學校飯盒唔夠飽, 12:30 lunch, 但8點先吃晚餐, 所以放學後會好肚餓, 要食D野. 又計幾多? 腸粉/ 魚蛋/ 燒賣 + 飲野 = $10有多.
屋企無人, 他早/下午茶都要出街食. 所以食野最少要用$30+$10零用(包車費在內)=$40/日x20=HK$800/月.

我比HKD400/月零用; 飯錢+早餐HK$50/日; 車錢另計。其實都已經足夠有餘了! 朝早咁趕仲邊有時間慢慢嘆早餐呢? 就算是返工的大人都唔係每朝到茶餐廳食啩? 早餐我是叫我女係學校買嚟食的, 所以應該問題不大。

eling_yeung 發表於 12-8-31 10:48

我比HKD400/月零用; 飯錢+早餐HK$50/日; 車錢另計。其實都已經足夠有餘了! 朝早咁趕 ...
即: $50*20+$400=$1400/月+車費另計, 對嗎?

eling_yeung  yes!  發表於 12-8-31 11:31

睇了你們的回覆, 我真係比得太少零用錢阿仔.
早餐 : 在家食麵包+清水.
午餐 : 學校今年度開始可以出街食, 打算比$30/日.
另每月只給他$60. (所有必需品的費用是我支付)

我都系一樣咁少喎, $35/lunch, 每月才$30 零用, 車費實報實消, 必需品我負責. 我女同意喎. 小學時我都是$30/月, 佢都唔洗錢, 全部都用來儲, 有時會少少捐獻.

Meikin  Good girl !   發表於 12-8-31 14:11
totheend    發表於 12-8-31 13:30

我仔所有開資都係我俾,我只係另外俾$50/week, for 佢放學肚餓買野食(佢返學遠)

回覆:初中生零用錢

簽名被屏蔽

回復 alice44 的帖子

我都係咁少喳.

早餐:  屋企食 - milk + bread
午餐:  打算2日帶飯 (方便choir rehersal, 且保証佢吃得有營養), 3日出去吃 (每天$40)
零食:  有時我會買定俾佢 (e.g. 媽咪面, 小包裝薯片), 另一週給佢$30零用
放學後回家肚餓有biscuits or noodle吃.
其餘所有費用由我負責.
唔返學/放假日子沒有飯錢/零用

暫時佢都好開心喎!

我就是等佢知道未識揾錢前不可亂花錢.  

回覆:Meikin 的帖子

我會比$40一日,每週$200。因為車錢同小賣部收八達通,我負責增值,他只需比每日飯錢及剩下作零用,我覚得夠用了。

我比嘅零用係包埋平日食嘅零食和額外文具費用, 去超市買嘢時, 佢會順便買朱古力但會問佢囉番錢。所以我女都唔係咁着數的!平時用八達通比錢佢會比番我用嚟增值。

alice44 發表於 12-8-31 11:37
睇了你們的回覆, 我真係比得太少零用錢阿仔.
早餐 : 在家食麵包+清水.
午餐 : 學校今年度開始可以出街食,  ...
亞仔學校近私樓/ 豪宅區, 無街市, 最近有個居屋商場仔, 但D價錢亦唔平, 學生午餐+汽水要$32/份(最平, 穿校服計), 我試食過, 其實唔係gum好味, 但我話幾好, 平平地...

大集團更加要成$40, 真的仍有$30/飯餐?

longlokma 發表於 12-8-31 14:49
我會比$40一日,每週$200。因為車錢同小賣部收八達通,我負責增值,他只需比每日飯錢及剩下作零用,我覚得 ...
小賣部收八達通, 妳小心"中伏"

杰杰媽媽  日日 DO 氣水  發表於 12-8-31 16:13

Joe媽媽 發表於 12-8-31 15:15
亞仔學校近私樓/ 豪宅區, 無街市, 最近有個居屋商場仔, 但D價錢亦唔平, 學生午餐+汽水要$32/份(最平, 穿校 ...

大集團好似有學生餐, 6月考試後放半日, 阿仔去美x都係$28一個餐.
其實都唔知$30夠唔夠o架, 因為都未正式食過, 只係大約知道學校附近的食肆唔太費, 因為專做學生生意. 我亦時時喺嗰頭出入, 都大約知道價錢. 希望$30夠食啦!

JANMA 發表於 12-8-31 11:56
我都系一樣咁少喎, $35/lunch, 每月才$30 零用, 車費實報實消, 必需品我負責. 我女同意喎. 小學時我都是$30 ...

我每個月比$50零用錢呀囝,唔包飯/車錢,佢話夠用,我以為我已經比得好小,原來都唔係啫,哈哈!

杰杰媽媽 發表於 12-8-31 12:29
我仔所有開資都係我俾,我只係另外俾$50/week, for 佢放學肚餓買野食(佢返學遠) ...
我都同你一樣

我每個月入一千蚊去亞女銀行戶口,佢自己用bank card提款,支付整個月的返學交通,午飯,文具和一切佢自己的支出。我女十二歲,so far 佢連班會費,報紙費,暑期功課簿都自己包埋,自理能力都唔錯!

baoying  自理能力唔錯,我都好想阿囡可以自覺D,可惜經常擦卡  發表於 12-9-4 12:40