用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖言中學家長交流區
樓主: aa219104
go

聖言中學家長交流區  

回覆 aa219104 的帖子

其實bookofschool 話聖言band 1b, 嗰d評級是否真實反映呢?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

請問今年有無人去左簡介會? 收自行申請表個人檔案有無限多少張紙?
另如要叩門, 幾時會通知有無機會面試? 和幾時會知結果?

請問學校老師有愛心嗎?謝謝

回覆 Nicolesze 的帖子

聽返我仔D反應,覺得學校老師都有愛心,我感覺佢地係用較接近朋友方式同學生相處。

唔該哂係牙,因為想搵d學校既老師有愛心d,老師話仔呈二後九龍城屬b1a,但好驚仔萬一真係有機入讀會辛苦,所以仲係心大心細,唔該哂你牙

引用:回覆+aa219104+的帖子 唔該哂係牙,因為想

原帖由 Nicolesze 於 16-12-24 發表

唔該哂係牙,因為想搵d學校既老師有愛心d,老師話仔呈二後九龍城屬b1a,但好驚仔萬一 ...
我有點好奇你囝囝係九龍城B1A,點解唔揀番本區而揀聖言?可否分享下你對聖言的睇法呀?

回覆 Queenielam88 的帖子

其實九龍城區真係唔係外間覺得咁多選擇,自行我想睇區外學校(我偏向選男校因爲唔駛同女仔爭),本區留番搞珠,相信應該係唔少九龍城人既選擇,其實我睇過佢簡介會,我見同學比較純樸,唯獨係怕上中學轉接期中小轉英中難適應,同埋想搵間學校希望老師比較有愛心d唔好成日剩係話罰,畢竟都進入反叛期,其實老師話b1a但我都唔敢盡信,所以自行二我諗住放b1b男校做防線當然希望自行一搞得掂啦

引用:回覆+Queenielam88+的帖子 其實九龍城區真

原帖由 Nicolesze 於 16-12-27 發表

其實九龍城區真係唔係外間覺得咁多選擇,自行我想睇區外學校(我偏向選男校因爲 ...
其實我姪仔都係九龍城網,佢讀九龍塘某私小五年級,我地都係有你咁嘅諗法,好開心原來真係有同道中人!係呢你介唔介意講邊間係你自行一呀?祝你囝囝入到心儀中學!

Pm 你丫

想請問聖言返學時間?8.00?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

油塘或藍田怎樣去聖言?

回覆:wylee815 的帖子

坐214巴士直達學校門口

wylee815  謝謝回覆!  發表於 17-2-2 18:47

josejandy 發表於 17-1-12 10:35
想請問聖言返學時間?8.00?

8時10分前要返到校,8時25分上堂

想問吓中一開學前有沒有暑期班要上? 通常是幾時?

wylee815 發表於 17-2-2 18:49
想問吓中一開學前有沒有暑期班要上? 通常是幾時?

開學前一星期,要上英文班及會考試:dadday:

wylee815  多謝回覆!  發表於 17-2-3 01:36

請問這裡有沒有是叩門後入讀聖言? 想知道派位後叩門, 何時會知道結果?

回覆樓主:

想請問咁多位聖言家長,知唔知考試分數點對返A/B/C呢?即幾多分係A,幾多係B呢?

請教師兄們PE堂波鞋一定要全白嗎

回覆 Bubu0526 的帖子

可以唔係全白色,但主色一定要係白色為主。