用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 元朗基元中學交流區
樓主: YING951016
go

元朗基元中學交流區  

tingchichi 的帖子

很快已經適應了最開心就係可以自己出去食lunch

回覆:iloveubabay 的帖子

今年form 1 都可以出外食lunch, 我個仔form 1 要留校食飯盒,不過佢話一放食lunch, 鄰近的學校都差不多同時間,所以通常要排買飯盒,等位食,要等好耐!

阿囡班主任叫佢哋enjoy埋今個月食lunch, 因為summer timetable, 佢哋lunch time比鄰近學校早但一到winter timetable 就...

iloveubabay 發表於 12-9-10 19:57
很快已經適應了最開心就係可以自己出去食lunch

謝謝 iloveubabay 家長的回覆 除了 lunch 可以出外之外. 校內的生活適應到嗎 ?
因小六今年 P.6 要選中學了. 我想了解這間學校多一些. THX

hi tingchichi, 唔駛客氣, 因為始終開學個多星期,暫時未對學校十分了解, 只可以簡單分享一下, 希望可以幫到你.

我囡囡非常適應中學生活,日日番學都好開心, 佢入到精英班1d, 話d同學好乖, 好快已經識到朋友. 另外, 行雙班主任制, 我估一個做忠一個做奸但囡囡話嚴嗰個班主任大部分時間都很温柔喎功課方面,暫時都未係好多, 一個鐘頭可以攪掂晒.

Hi,  謝謝 iloveubabay
聽到妳的分享, 令我對基元充滿了信心. 希望明年小囡可以做到妳囡囡的小師妹   

iloveubabay    發表於 12-9-14 13:33

基元功課唔多,只做重點功課我仔S.4都唔係日日有功課ga

回覆:701003 的帖子

同意!這間學校的功課壓力不太大,我個都讀得好開心,暑假都成日等住返學

回覆:iloveubabay 的帖子

係呀!D學生在學校周邊真係幾難搵位食lunch , 所以我仔仔就去到近千色店附近食!

回覆:元朗基元中學交流區

我有一件羊毛校服冷衫及一件混羊毛背心,免費送
16碼,啱細細粒同學
想要就pm我

iloveubabay    發表於 12-9-27 14:12

請問各位: 新生冬季校服是否巳訂?  
我地未訂wo.

回覆:BBDAD2009 的帖子

我會去豐昌順買,咁一凍就可以著

巳收到訂衫通告.

回覆:BBDAD2009 的帖子

真是好消息,學校附近會在2013初完成擴建工程,小朋友的活動空間多了,good

引用:真是好消息,學校附近會在2013初完成擴建工

原帖由 MATHEWMA 於 12-10-17 發表
真是好消息,學校附近會在2013初完成擴建工程,小朋友的活動空間多了,good

...
唉!終於等到
亞仔可以享受兩年

回覆:元朗基元中學交流區

有一件基元多功能校褸,S-13碼!
八成新,穿著唔夠10次
免費送師弟師妹
有意pm元朗交收

醒目開學勳章

各位基元家長,
您們好!
小兒今年小六, 自行有意報基元, 請問各位子女在基元讀書, 享受讀書樂趣嗎? 對基元有沒有歸屬感? 基元對子女品德教育好嗎? 學校/教師以主導或以引導方式教育?
對不起, 有很多問題詢問, 望各家長有時間時, 能幫忙簡答, 萬謝!
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

引用:各位基元家長,您們好!小兒今年小六,+自行有

原帖由 wawaliluk 於 13-01-12 發表
各位基元家長,
您們好!
小兒今年小六, 自行有意報基元, 請問各位子女在基元讀書, 享受讀書樂趣嗎? 對基元有 ...
我仔中四,鐘意返學,其實基元全年只有兩次考試,平時功課不多!壓力相對其他中學少!老師教學,各施各法,高中多用引導式,初中就兩樣都有,中文科多用主導式教學!

Hi wawaliluk,

我囡囡今年讀F.1, 雖然大考得兩次, 但平時妤多測驗, 唔覺輕鬆, 唔知係唔係精英班, 老師對成績很有要求. 囡囡讀得好開心, 校風好好, 可以放心.

醒目開學勳章

701003 發表於 13-1-12 17:46
我仔中四,鐘意返學,其實基元全年只有兩次考試,平時功課不多!壓力相對其他中學少!老師教學,各施各法, ...
謝謝回覆, 其實我妹妹也在基元畢業, 但已有十多年了, 現時對學校教育方針也不太清楚。

所以希望有過來人讓我了解多些基元中學。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節