用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培英中學交流區
樓主: 小師妹
go

沙田培英中學交流區  

回復 小師妹 的帖子

, ...............................

您們找到同班家長,真好很有緣份耶
四班中,AB班和CD班有可能同組上課,我囡班主任今天交代各種開學小事,很詳細。初中的老師似乎都比較細心和有耐心
今天家長問的問題都很全面,厲害

引用:您們找到同班家長,真好很有緣份耶四班中,

原帖由 csy_ma 於 12-08-25 發表
您們找到同班家長,真好很有緣份耶
四班中,AB班和CD班有可能同組上課,我囡班主任今天交 ...
csy-ma, 妳囡囡邊班呀?

csy_ma  B班  發表於 12-8-25 22:06

回覆:沙田培英中學交流區

我想知點解會有兩個班主任?係咪間間都係咁?

回復 小師妹 的帖子

我諗雙班主任制係部分中學至會有?就我囡果班看來,似乎是ㄧ位較有經驗+一位富同理心的老師。您們班的其中ㄧ位班主任在開放日交流過,好像是家政科和負責家教會的?我囡自行面試時也碰上她,覺得她人很好,因此更喜歡沙培

引用:回復+小師妹+的帖子 我諗雙班主任制係部分

原帖由 csy_ma 於 12-08-25 發表
回復 小師妹 的帖子

我諗雙班主任制係部分中學至會有?就我囡果班看來,似乎是ㄧ位較有經驗+一位富同理心的 ...
我想你是說鄧老師,我也覺得她很nice, 希望囝囝讀得開心吧! 你囡囡會揀咩樂器學呀?

可以睇到學校, 老師都系有心人, 以"學生"為本, 非以學業掛帥, 好開心加入呢個大家庭.

囡囡選樂器, 讓她自己選啦, 雖然我唔睇好她.

frogfung 發表於 12-8-26 19:38
可以睇到學校, 老師都系有心人, 以"學生"為本, 非以學業掛帥, 好開心加入呢個大家庭.
認同呵囡囡的班主任老師也有提議讓準中ㄧ生早點備課和預習,以便適應得更好……無奈我們這假期忙著找房子、搬屋,到現在仍未真收拾完,囡囡連最基本的功課仍未完成,是這兩三年最沒計劃和準備的暑假呵
唯一安慰的,是培英的銜接安排相當不錯,省了很多煩事

小師妹:
那天我囡問,甚麼是柳琴,我在網上給她看相,她就表示要學了。我會讓她學。ㄧ般來說,中樂學到ㄧ定程度,學的就不只樂器,還有個人修養。既然她想學,當然讓她試

9 月14 日 開始 的講座, 妳們會去嗎 ?

csy_ma  我也不會,老公上夜班,不放心獨留囡囡在家。且她逢周五課後要到荃灣上英口語班…  發表於 12-8-28 01:36

引用:9+月14+日+開始+的講座,+妳們會去嗎+?

原帖由 frogfung 於 12-08-27 發表
9 月14 日 開始 的講座, 妳們會去嗎 ?
我不去了! 但12/10 就一定去!frogfung, 妳是在職媽媽嗎?

回復 小師妹 的帖子

我是有2個囡囡的全職媽媽, p5 and s1
你會搬來沙田嗎?

引用:+本帖最後由+frogfung+於+12-8-27+20:41+編

回復 小師妹 的帖子
我都有考慮搬來沙田的,反而係我仔話唔想搬,佢鍾意而家居住地點, 又話而家車程也OK, 不算太遠喎!
咦! 咁你細女今年又到呈分試,係咪又以培英為首選呀?

回復 小師妹 的帖子

未決定, 等她自己決定啦, 你囝囝姓什麼 ?

引用:回復+小師妹+的帖子 未決定,+等她自己決定

回復 小師妹 的帖子

未決定, 等她自己決定啦, 你囝囝姓什麼 ?
please check pm !

請問培英lunchtime 晴間?

回復 coachcoach 的帖子

唔記得左

夏令時間:12:35~1:10pm
標準時間12:35-1:10pm

coachcoach  Thank you!  發表於 12-8-29 16:59

唔好意思,標準時間應係:12:35-1:40pm至岩

好眼訓,幾乎抱住個pad訓左……上黎,只想問,個家長調查表係幾時開始?有冇人抗議過?假如係美國發生既,學校分分鐘惹官非?係唔係其實想試探一下家長既權利意識/法律常識?

csy_ma 發表於 12-9-4 01:10
好眼訓,幾乎抱住個pad訓左……上黎,只想問,個家長調查表係幾時開始?有冇人抗議過?假如係美國發生既,學 ...

家長調查表??
what's this ?