用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培英中學交流區
樓主: 小師妹
go

沙田培英中學交流區  

佢唔會ㄧ個既,到時就會識到人

小朋友升小六, 正為選校煩惱, 我知道培英中一至中三要讀英國文學, 請問是不是很難的呢??

回復 October 的帖子

October:我都唔知培英初中要學英國文學,書單也沒有,倒是暑期作業的英文圖書推薦書單有很多都是,但據我囡的理解,好似沒有規定要寫書單上的書?而其書單,只寫上書名,未列出版社和版本,學生可根據自己的能力決定版本。要等開課後才可匯報

回復 csy_ma 的帖子

我是在中學慨覽看到的, 謝謝.

October 發表於 12-8-3 16:57
小朋友升小六, 正為選校煩惱, 我知道培英中一至中三要讀英國文學, 請問是不是很難的呢?? ...

今日攞咗書, 其中有本"Junior Thematic Anthology", 我諗就係 for 英國文學用書, 我看書的內容也生動有趣, 我想多了這科, 會令學生學懂更多的英文用字 ! 我見不是有太多中學有英國文學這科!
使我對培英增加了喜愛!

另外, 我囝竟然與幼稚園同窗相遇於O'Camp 內, 太 amazing 了!

回復 小師妹 的帖子

書早就買了,本想早點買早點看,但一直未閒出來,早知等派書多享折扣好了。
挺欣賞O'camp的整個設計,又是以高年級學生為主導,去年新生協助,予今年新生送暖的活動,看來,沙培和基禾堂緊密合作,培養有辦事能力和有愛的新ㄧ代。很可惜,我囡周六上舞蹈班,返不了團契,在游說她周日上完跳舞後趕回來呢

重遇舊友是緣,選校何嘗不是?

引用:回復+小師妹+的帖子 書早就買了,本想早點

原帖由 csy_ma 於 12-08-12 發表
回復 小師妹 的帖子

書早就買了,本想早點買早點看,但一直未閒出來,早知等派書多享折扣好了。 ...
學校要求先行預習中史課本,然後做中史作業,但書本未有,要開學後才派,怎做?

大家好, 我囡囡都系今年 加入 培英 大家庭.請問你們的仔/囡 的 o'camp 那組,
可能佢地已經認識左啦.

回覆:frogfung 的帖子

爆組呀!你咩組!你囡囡有無中史書呀? 而家暫未有書,都係上網揾資料做咋!你囡囡係咪第一志願入呀?

回復 小師妹 的帖子

反組,
因為有人俾左本舊版中史我, 所以可以找答案.

囡囡 自行,大抽獎第一選擇 都系培英.

引用:回復+小師妹+的帖子 反組,+因為有人俾左本

原帖由 frogfung 於 12-08-20 發表
回復 小師妹 的帖子

反組,
25/8 有分班結果,睇吓會唔會同班!你囡做晒暑期功課未?你係咪都住沙田區架?

回復 小師妹 的帖子

希望啦, 仲未做晒呀, 努力中, 我住在馬鞍山.

引用:回復+小師妹+的帖子 希望啦,+仲未做晒呀,+

原帖由 frogfung 於 12-08-20 發表
回復 小師妹 的帖子

希望啦, 仲未做晒呀, 努力中, 我住在馬鞍山.
你囡囡返學要用幾耐時間呀? 自己搭車 ?

回復 小師妹 的帖子

25 mins , 自己坐車.

其實大哥哥大姐姐在校的已知分班結果,打電話告訴她之餘,還在面書上放了四班名單的照片
我囡那組31日有聚會,要到屯門BBQ和玩沙玩水,作別暑假,你們有沒有?

csy_ma 發表於 12-8-25 00:39
其實大哥哥大姐姐在校的已知分班結果,打電話告訴她之餘,還在面書上放了四班名單的照片
我囡那組 ...

我個女都知道 誰同佢一班. 但不知道是否普通話班., 下星期 踩單車.

回覆:沙田培英中學交流區

原來係每班抽十幾位同學上普教中,班班都有機會㗎!

回覆:沙田培英中學交流區

你哋分到邊班呀?

回復 小師妹 的帖子

D 班, 你呢??

引用:回復+小師妹+的帖子 D+班,+你呢??

原帖由 frogfung 於 12-08-25 發表
回復 小師妹 的帖子

D 班, 你呢??
我囝都係D班呀,同學仔!