用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 delete post
樓主: migohappy
go

delete post  

回覆:脊柱側彎

想請問戴架是不是很辛苦?因囡囡之後都要戴了

LeBlue  如果唔駛做手術....要帶架&每日做1小時物理治療運動....係絕對值得的~~~  發表於 12-11-29 23:35

littleflowers 發表於 12-11-29 13:34
想請問戴架是不是很辛苦?因囡囡之後都要戴了

簡單比喻, 你帶腰封一日辛唔辛苦 ? 當你睇到個架時, 你會知道佢比帶腰封辛苦10倍有多.

LeBlue  愈稔得仔細,內心會愈痛苦....惟有多D獎勵/鼓勵個女啦~~  發表於 12-11-29 23:27

回復 dleelm 的帖子

唔好氣餒,其實我個女情況同你個女都差唔多架..

我個女發現時只有10.5歲,一發現都有40度架....立刻轉介骨科急症架....

我同你一樣,個時心情低落到極點,哭到.....唉.....總之寧願有事個個係自己啦.....

而家佢總算有些進展了,度數雖然係46,不過已經-了2度....而佢亦早來M....所以....唉~~~

希望快D病情穩定啦......

大家都係過來人,歡迎你隨時PM我傾下計,互相分享支持下.....

我個女今年14歲,一開始發現果陣得10度以下,今年3月去健康院check已經28度,所以被轉介左去大口環。宜家已經帶左個架3, 4個月,上個月去check話已經由28度去番16度,只係短短3個月嘅時間,已經降左12度,醫生預計帶多1年就ok :) 佢班上有幾個同學都有同樣嘅問題,但係佢地因為覺個帶架番學好唔方便/好麻煩,所以剩係睡覺先帶,所以佢個同學睡覺帶左3年,都只係由28度去到21度。由於一帶個架果陣時(頭果幾日)真係好辛苦,透唔到氣咁,果陣係夏天,仲會焗到生熱痱添 :(...但係佢一直堅持住帶足22個鐘,所以先有咁大嘅進步!
所以如果各位嘅仔女需要帶架,記住多D體諒同埋鼓勵佢地,最緊要就係堅持住,帶住個架,總會有一日成功!
如果各位有任何嘅問題可以pm我,或者傾下計都得架 :D

回復 LeBlue 的帖子

多謝你安慰. 感同身受.

這條路好辛苦, 夏天帶架,焗到個身好臭,好難受, 希望依家冬天可以帶番好d.
另外, 佢地照咁多x-ray怕唔怕?

各位小朋友 / 家長們, 大家加油.

LeBlue  聽DR講如果每年照500次X RAY先至會身體有影響,例如輻射...
無計啦...一年照2次好少事架啦.....最緊要"好番"&唔駛做手術姐.....  發表於 12-12-1 00:06

關於脊椎側彎..唔知可唔可以幫到大家呢....

http://blog.yahoo.com/_5FOO5Q64BQDQXINPDGREXP2GIU/articles/814574

呢個係我朋友的朋友親身感受...真人真事...

我自己都用緊呢個方法幫個女...整D倒及牙...

你好呀, 我家陣少左入來EK 所以遲左覆, 唔好意思先 !
我個仔覆左診喇, 照左x-ray 成20度呀 (佢今年13歲),
我聽到果下當堂成個心都實晒好擔心.......家陣要再轉介去
威爾斯李嘉誠專科睇骨料, 大家估下個期排到幾時 ?
竟然係2014年9月............唉, 等成兩年, 肯定會差落去啦,
我諗住自已出去搵專科睇(私家骨科), 唔知大家有冇好介紹
(有愛心有醫德而又唔係淨識搶錢果D醫生) 呢 ?

CHAN-2  check your PM.  發表於 12-12-2 16:52
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

回復 棨瑩 的帖子

你個女算LUCKY架,因為14歲先有呢個病....D骨已經無咁大機會再彎啦.....

咁係米S型側彎?我個女都係帶得好足架,每日22.5小時,不過呢半年-得2度....

所以年齡係好大因素,愈細發現,因為仲有排高,所以會難D靠個架去矯正架...

我地呢D得11/12歲既女女有呢個問題,比你地更加擔心....就係咁解LOR....

呢個病同其他病唔同既地方,係愈細發現愈擔心.....

大家繼續努力啦~~~~唔好放棄....

**帶架帶得足,帶得緊....游多D水....KEEP住做物理治療.....!!**

另外,我老公自己整左一對吊環比個女玩.....希望可幫助拉直背部........希望有用啦.........!!

回復 靚豬豬 的帖子

其實20度如果未需要帶架....算輕微架啦.....

平時多D注意姿勢,游下水咁都會有幫助.....

我唔敢介紹骨科DR比你...因為睇過都係講個D野,就係:

"呢個病無得醫,成因不明,愈細個發現,再差落去既機會只有更大,

最終都只有做手術矯正...."

睇完已經無野想問......

靚豬豬 發表於 12-11-30 20:55

你好呀, 我家陣少左入來EK 所以遲左覆, 唔好意思先 !
要排咁耐又真係有點擔心!因為男仔發育遲,十三四歲係開始標高既時間!
你封𨍭介信係邊度出?可否要求醫生寫紙排快証?

如果吾係,威院有私家部門,當中有骨科,你同醫生講亞仔情況,睇下佢可吾可以寫紙幫你排快D!我當年係先問健康院申請借莫爾檢查個報告,同埋X光,然後拎比私家骨科醫生睇,再拎去排期。排一兩個月已有得睇!當時亞女十一歲,高得好快,又未來經,佢又高又瘦,所以醫生都擔心!

不過,威院私家都幾貴,如冇記錯,係千蚊有多睇一次!

阿仔都要照,請問照完x光後即時知道幾多度定要覆診先知???

回復 sumyee 的帖子

請問有經驗的媽咪: 健康院醫生話阿囡左右有些少高低,約期去柴灣照X光,話要盡快照,有事可以及早跟進,約佐四日後去照,但奇怪的是9月份再回來覆診,拖佐成半年?

請問有冇骨科醫生介紹, 最好係專睇兒童脊背。。。吾該晒!

引用:回復+sumyee+的帖子 請問有經驗的媽咪:+健

原帖由 family1234 於 13-04-15 發表
回復 sumyee 的帖子

請問有經驗的媽咪: 健康院醫生話阿囡左右有些少高低,約期去柴灣照X光,話要盡快照,有事 ...
阿仔都係九月覆診,話觀察半年

請問有冇媽咪知是否照完X光即時會告之係幾多度,定係要等半年後覆診先知結果?仲末去照,忐忑不安中

hkangel89  不是即時知。  發表於 13-4-16 09:46

回復 family1234 的帖子

請問hkange189,是半年後覆診才知道結果嗎,如果係,大吉利是有問題的話岂不錯過最佳治療時機?定係政府只負責診斷,要自己去搵治療方法

woodst  囝囝照咗未夠一個月, 又係九月才覆診  發表於 13-4-16 14:20
hkangel89  如果有需要,在一個月內會通知,冇就到覆診時見。當然希望九月才見。  發表於 13-4-16 10:49

回復 family1234 的帖子

hkange189,Thanks very much

佢地係咁講啫,我個囡照完x-ray,好似大約兩個禮拜就要返去睇報告同去醫院約期見骨科。
上個月我個囡去覆診,戴咗1個月架,由26度去返10度,不過醫生話應該要戴多3年

係戴咗2個月先啱

family1234  你囡囡幾大呀?  發表於 13-4-16 11:20