用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 delete post
樓主: migohappy
go

delete post   [複製鏈接]

littleflowers 發表於 12-10-29 17:21
佢依家12歲,啱啱7月嚟m,咁算唔算嚴重呀?
我唔敢講, 你問醫生會好d. 我個女發現時都係五,六年班, 未有m.

唉~~我個女都有脊柱側彎,已帶一年多架,
下星期覆診,希望度數好些啦!

回復 kswiss 的帖子

如果側彎度數大,有可能影響心肺功能,

到時要考慮做手術矯正.

而且手術屬於大手術,所以如果帶架KEEP到度數,

當然唔想做手術啦...

我個女SO FAR無咩野,游水好夠氣,連續游1X個堂都無也咩氣喘...所以這個病對佢無咩影響....

自從發現這病,身心受盡折磨.....唉~~~

kswiss  thks!  發表於 12-11-24 22:53

回復 LeBlue 的帖子

請問帶架對日常生活影響大不大﹗

回復 hkangel89 的帖子

我個女就SO FAR帶得幾好,ONLY做運動/沖涼除下,
全日帶足,都有22.5小時......

佢都好聽話,做媽咪就心痛....

hkangel89  Thank You  發表於 12-11-24 17:48

LeBlue 發表於 12-11-24 17:42
回復 hkangel89 的帖子

我個女就SO FAR帶得幾好,ONLY做運動/沖涼除下,

請問你女女幾歲? 係咪自己帶同除架? 要唔要找人幫手?
除了帶架, 還有沒有其他治療?
我女要帶架, 但話好辛苦, 帶得好差, 我好煩.

回復 dleelm 的帖子

唔好煩啦~~~漫長歲月黎架.....大家都要有耐性去面對呢個病架~~~~

我個女12歲, 上年5月發現,即刻要帶架......起初都唔慣架....多數我同佢著,佢自己除....不過其實佢自己都識著得緊....

不過可能個架都做得幾岩身,所以佢都帶得好自然,無咩影響學校生活...

佢亦從來無埋怨,因為佢都唔想做手術啦....所以惟有帶足22.5小時.....希望度數好D啦.....

因為覆診快到了..好折磨.....

大家加油呀......!!!

dleelm 發表於 12-11-26 11:06
請問你女女幾歲? 係咪自己帶同除架? 要唔要找人幫手?
除了帶架, 還有沒有其他治療?
我女要帶架, 但話好辛 ...

我個女初初已經唔肯帶, 佢唔想比同學知. 我同佢約法返到屋企同瞓覺至帶.  初初ok, 不過我慢慢發現佢瞓到半夜自己除左. 之後又夏天, 為了費事為左帶架而傷大家和氣, 我地唯有尢佢唔帶. 但keep住一個月2次做物理治料.  其實, 我係想證實下唔帶會唔會好快變差, 因為佢平日既姿勢係好差, 好似冇腰骨咁. 我都有上網摷過d資料, 有人話帶左架都冇乜大幫助!  再加上見到個架, 都會理解到係好難頂既事 ! (大家試想想, 結婚果日帶腰封辛苦嗎 ? 但佢比腰封難頂10倍).

早兩星期, 佢返醫院覆診. 醫生話佢情況冇好到, 亦冇差到. 但好在佢骨質密度去返正常 (因為我地不停叫佢飲枝裝鮮奶.  醫生知遁佢冇帶架, 都冇勉強佢.  只係叫佢keep住做物理治料, 飲鮮奶同食藥, 希望可以keep住情況唔壤落去.  醫生話仲要觀察多一年多, 個彎度至可以叫做穩定左 !

大家努力加油, 明白係真係幾辛苦既事. 有乜野, 可以大家分享下.

ed 情況 10 個小朋友只有 1、2個係真正有事。因為 e生唔知你小朋友係咪 e 1、2個小朋友,所以寧枉無縱,keep 住照莫爾 mon 實情況有冇變差。一般到十二、三歲等佢差不多高定左,見到唔係,就唔駛再 mon 架啦~

Glad to see there is a topic about Scoliosis.

My daughter has the same problem. She is turning to 14 years old, having mense for about 1 year. Her curves were 16 and 26.
She has a brace but doesn't want to wear it. She keeps swimming (~2 times a week) and doing physiotherapy exercises.

She'll have X-ray test next month, we all worry about it very much !!!

LeBlue 發表於 12-11-26 15:23

唔好煩啦~~~漫長歲月黎架.....大家都要有耐性去面對呢個病架~~~~

你女女好懂事會為自己打算, 咁你可以放心.
個架後面有三條帶子, 平時我幫佢都要好用力下先到位, 你女好叻呀, 平時上體育堂又除又帶都攪掂.
希望你見醫生有好消息分享, 咁你要唔要唔帶架24時先去見醫生?

霖霖B媽咪 發表於 12-11-26 15:34
我個女初初已經唔肯帶, 佢唔想比同學知. 我同佢約法返到屋企同瞓覺至帶.  初初ok, 不過我慢慢發現佢瞓到半 ...

請問食咩藥?
返醫院做物理治療嗎?
我女都係訓覺先帶, 我要成日同佢講d嚴重性, 佢先一星期帶三天返學, 有體育課的日子就唔帶, 又怕比人笑.

我個女係威爾斯覆診, 我地參加左中大個研究計劃, 要每日食藥同每3個月返去見醫生跟進.

由於之前check左佢骨質密度低, 所以就叫佢飲多d奶. 今次覆診, 終於到返正常指標, 我唔知關唔關事, 只希望骨質物度高返, 彎既情況可以冇咁快惡化.

至於物理治療, 我係出去私人到做, 政府冇可能會一個月比你做兩次啦. 夏天我都有每日期同佢游水, 不過依家冬天就冇游了.

dleelm  咁我都叫個女飲多d奶先. Thanks.  發表於 12-11-29 11:26

今日覆完診...醫生話算KEEP到.....度數-了2度......

骨齡方面,有5期的發展,醫生話女女已到達第3-4期,已接近尾聲...

雖然佢只係12歲,不過佢已經來經9個月...所以算係好處....

琴晚全晚訓唔到,眼光光.....有呢個病好折磨.....係長期抗爭....

另外,因為亞女高左好多,醫生要她再訂做一個新架....所以約左12月中倒模做架....

威院既醫生好好人,有成TEAM人MON住呢班青春期既朋友仔.....

既然度數有少少進展,會繼續做物理治療&冬天都要游水...個架亦要帶得緊和長時間....

真係好陰公....每次幫個女帶架,都要樂觀而"狠心".......不可鬆懈~~~~

大家繼續努力~~~!!!!

過埋2013年.....亞女如果繼續KEEP到度數,便算病情穩定下來了.......

咁你個女而家幾多度...? 幾多歲....?

回復 霖霖B媽咪 的帖

LeBlue 發表於 12-11-28 16:46
回復 霖霖B媽咪 的帖子
咁你女女而家幾歲?幾多度?

回復 靚豬豬 的帖子

你小朋友覆左診未呀...? 結果如何?

我囡囡13歲啦, 度數大約21-25度. 捱多一年, 應該可以穩家卦.

LeBlue  其實你個女情況無我女咁嚴重,不過當然唔好鬆懈呀~~~  發表於 12-11-29 23:29

真鄧你開心,彎度減低了.如果keep, 帶多兩三年等發育完,是不是可停帶架?

我女在大口環睇, 醫生姑娘都係好好人, 我女在9歲幾發現有問題, 度數己到40, 我真係對住醫生喊左出來, 佢依家10, 未正式發育, 是非常高危, 但又帶得唔好, 只係每晚做物埋治療師教的運動, 同每星期游一次水, 我都唔知點幫佢.  

‹ 上一主題|下一主題