用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 delete post
樓主: migohappy
go

delete post   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:migohappy 的帖子

Dear all,

我家附近有一間物理治療中心有一個名為"免費學童扁平足/脊椎關節檢查",檢查內容二選一。

Date: 23/7/2012 - 24/8/2012
對象:4-17 在學學童(每年可參加檢查一次)

名額: 每天五位

http://www.wppc.hk/clinic_new_flatfeet2012.htm

www.wppc.hk

Tel: [url=tel:2355 7355]2355 7355[/url] (紅磡診所)
Tel: [url=tel:2498 7123]2498 7123[/url] (荃灣診所)

===============================

我兩名女兒都檢查了,她們都是正常,無須治療。

只是細女有少許長短腳,要做多些跳躍動作( 用多些較短的腿),刺激增長。

今次是老公介紹的,他早前抱細女看煙花扭傷腰,所以要去看物理治療才發現有此免費檢查。

希望幫到大家。

like_travel  thanks for the information   發表於 12-8-8 10:36

HappyBean2012 發表於 12-8-7 17:40
回復 like_travel 的帖子

我女女坐的姿勢經常S字形,我也担心她有脊柱側彎 ...

學童保健時醫生無叫follow-up 即係無事la, 唔洗擔心 ~ 不過腰長既人坐姿好自然寒背而不知係事實 !  

早幾日去左睇脊科醫生, 佢話要先照左 x-ray 先, 之後要學做一D 運動, 係針對性的,
個醫生話阿仔情況不太嚴重, 但始終D 骨未長定, 要改仍然可以,
至於一般運動, 都有D 幫助, 但對依個問題, 就需要做d針對性嘅運動

我囡囡中一時係健康院check到有,(差不多30度)轉介左去大口環,一年翻去3次,每次照X光check住脊椎同手掌的骨齡,我好擔心,個護士叫我同佢游水,只有游水先幫到佢,我米同佢搵左個師父一星期游2一3次水,每次不停游,還每天早上翻學前到公園做monkey bar,每晚同佢做伸展,只係希望佢keep住個度數,唔好增加,而家已升中六,大口環果邊話可以唔洗每年翻,兩年後先再做電話診斷,而家先放心下,其實最初知到,我都有去睇左兩個私家醫生,佢地其實無嘜方法幫你,只叫你游下水,所以最好都係游水,連大口環骨科的姑娘都是這樣說,佢地一天睇百幾個証,所以好有經驗,但最幫到的都係父母,我睇噤多醫生都話大多數此病係原發性,無原因,

kswiss  your info are very useful! thks!  發表於 12-11-24 13:03
migohappy  thanks for your sharing  發表於 12-8-11 07:18

回復 Bettyperry 的帖子

Hello Bettyperry,
多謝你的分享. 我有一些問題, 煩請CHECK PM. Many thanks!

Hi Yukyuk ,
多謝妳提供嘅資料, 請問免費檢查會做d咩, 同埋會唔會hard sell其他產品或者治療

醒目開學勳章

回覆:kpy 的帖子

1)登記填個人資料;
2)等叫名入治療室;
3)物理治療師開始檢查。由頭至腳踭開始觀察,檢查骨骼及肌肉。
4)一見可以改善的地方,治療師會提供方法,例如:教小朋友一些伸展運動及教家長怎樣看。
5)由於我兩名女兒沒需要治療,所以取完報告及覆診咭便回家去了。

其實老公都預左他們可能會賣產品給我們,仲叫我不要買及聲稱考慮下先啦!而今次我唔使做丑人。

順帶一提,蝦子餅話物理治療師教他專為預防腰酸背痛做的拉筋動作好有效,現在每逢早晚全家一起做。骨骼是鍛煉出來的。

只要有恆心,鐵柱可磨成針。

migohappy  thank you  發表於 12-8-11 07:19

回復 Yukyuk 的帖子

真係多謝晒妳咁詳細嘅回覆{:1_1:}

我女在5年級時已發現脊柱側彎, 不過當時唸住不太嚴重. 今年也按學童保健安排去再照莫爾照片. 現在等覆診.
不過今年初亞女不斷話右肩痛, 每次打壁球前后也有做足拉根運動, 但也改善不到. 而且出現大細肩. 最後經朋友介紹7月時去睇骨科中醫師, 他一看, 就話亞女脊柱側彎引致, 又加上佢玩的是單臂運動. 現時成"S" 形, 大細肩及背部雞亦位也凸出不對稱.  后來幫亞女做了一陣推脊, 之后好似扭毛巾一樣, 當時我聽到"奇奇格格"聲之后. 亞女話右肩真的感覺好了.  現在做了幾次, 雖然亞女話推脊時有些痛. 不過肩痛, 大細肩及雞亦位凸出不對稱問題已有明顯改善.   醫師不斷提醒亞女, 要KEEP 住做保養運動 (吊MONKEY BAR, 游水-背泳或自由式), 暫時也不要做劇烈運動. 直至療程完結.

yanyanchu  想請教怎樣吊Monkey Bar? 及如果小朋友游開蛙式, 是否有影嚮? 謝謝!  發表於 17-4-22 13:04
YanYan0116  pls pm me, thank you.  發表於 12-12-2 23:25
MacMa  請pm醫師的資料比我!亞仔剛在7月到學童保健睇報告(照莫爾照相及Xray)脊柱側彎7度,無野可跟進。亞仔打排球,都有大細肩及雞亦位凸出不對稱。  發表於 12-8-30 16:24
wyl  麻煩你pm這醫師的資料,thx  發表於 12-8-17 09:44

回復 lamcatcat 的帖子

lamcatcat,

請把骨科醫師資料給我, 謝謝!

早前我同我仔去左中環睇脊醫, 照埋 x 光, 話佢側彎10度, 唔係太嚴重, 反而係頸椎有D 傾前, 都係坐姿唔好做成, 之後就做左一次療程 + 頸部電療 (全程15分鐘左), 做一次要 $580, 醫生話初期要一星期上去做3次, 連續做3星期, total $ 5220 對我來講, 太昂貴, 於是問醫生是否可寫轉介信我仔去政府醫院做治療, 而家未知醫生肯唔肯, 但我賓在比唔起咁貴, 所以同一時間我都要阿仔 keep 住游水

最近見報紙話浸大中醫部有推拿及教你點做運動, 我心思思想帶亞仔試吓, 有冇人試過?

Natronma,

你是否說本週一頭條日報所報導關於劉醫生醫治脊椎側彎的文章?

剛巧前數天我帶了女兒往劉醫生接受檢查, 而之前我亦有在網上搜尋一些劉醫生醫治脊椎側彎的資料, 所以略有一些概念.

小女11歲時在健康院檢查說4-5度, 不用理會, 叫家長自行留意有否惡化. 但小朋友穿貼身衣服, 明顯見到右邊背胛骨較高, 有高低肩膀情況. 而這一年多, 覺得她更有寒背現象.(註: 並沒有拍攝x-ray照片)

當天到劉醫生接受檢查, 他沿脊椎前彎腰不同角度用手觸摸(沒有任何工具)後, 他說女兒並非是脊椎側彎, 也不是壞習慣形成寒背, 而是天生胸骨生長較向後攏所致. 他建議做五次推拿(先行20分鐘熱敷, 待肌肉放鬆後做10分鐘推拿), 但由於情況不算嚴重, 不用如做脊椎側彎治療, 治療前後拍攝x-ray照片以量度改善成效.

當天小女進行了第一次推拿, 有少許痛但可接受, 會每週去做一次, 合共五次看看成效如何, 5次費用共$1710

另外當天見到幾名帶備x-ray照片求診的青少年, 側彎度數是20多度以上, 可能要接受數十次的推拿治療.

回覆:One-Mama 的帖子

其實好多中學生都有呢個問題,我女係其中一個,起初健康院醫生用手度左彎度先,過左標準,就見我女即時去另外一間房影相。再等過兩日通知要否轉去大口環兒童骨科。點知我女要約去照x-ray,但好彩佢未過30度。而且早兩年已黎左經期,發育會慢。但如果係男仔就差d,因不斷會髙,條骨會好易彎。醫生話游水都會有些幫助,同埋坐姿要直,沒好曲彎。令唔好再惡比。

引用:我個仔都有健康院話系天生。唔嚴重如果冇大

原帖由 mschanabc 於 12-09-01 發表
我個仔都有健康院話系天生。唔嚴重如果冇大影響唔需理。所以亞仔博頭有些微高低
...
可否pm劉醫生既資料比我呀?Thx!!

回覆:脊柱側彎

我個囡都要去醫院覆診,因為照x-ray照到22度,其實請問咁樣算唔算嚴重呢?好擔心呀

littleflowers 發表於 12-10-29 13:50
我個囡都要去醫院覆診,因為照x-ray照到22度,其實請問咁樣算唔算嚴重呢?好擔心呀

...
最好問醫生, 如果你個女仲細, 又未來m, 情況就要密切留意.  我個女最衫度時都係22度. 依家去到帶架階段 !

引用:Quote:littleflowers+發表於+12-10-29+13:5

原帖由 霖霖B媽咪 於 12-10-29 發表
最好問醫生, 如果你個女仲細, 又未來m, 情況就要密切留意.  我個女最衫度時都係22度. 依家去到帶架階段 !:i ...
佢依家12歲,啱啱7月嚟m,咁算唔算嚴重呀?

‹ 上一主題|下一主題