用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Deleted Post
樓主: BB0628
go

Deleted Post   [複製鏈接]

我想請教各位不知道8月1日的分班有沒有分所謂的精英班?

醒目開學勳章

你們自己買書還是在學校訂? 我今日在三聯買書, 走了兩間, 還欠4本!

EmilyBB 發表於 12-7-21 19:42
你們自己買書還是在學校訂? 我今日在三聯買書, 走了兩間, 還欠4本!

我都是自已買書, 不過有些書本會用舊書, 作業才全部買新的.  順帶一提各位, 那本甚麼中文袖珍字典是不需要購買的,
因為上堂時是不會用到的.

大家買左書包未呀? 我今日係Mega Box買左個行山用的牌子 "Columbia"俾仔仔,
我鐘意佢有埋個Rain Cover係底部, 而且係新款仲有9折, 同埋買滿$500仲會減多$50
計埋個袋都係$300幾, 好抵! 你地有時間都去睇下, 仲有其他行山牌子的, Adidas都有

多謝BB0628的書包貼士。早兩個星期,阿仔都問我Outdoor的書包好唔好,因為好多中學生都用這個牌子,我就答佢Outdoor有好多花款/顏色,不過載重野就唔太好,不如等到暑期減價後,睇多D其他運動牌子的書包,才決定買那一種。

以前讀小學,六年才換了兩個書包,有護脊又輕身。不過,升上中學,佢覺得自己大個仔,要選個中學生用的書包,唯有同佢睇多,揀到合大家心水啦!

醒目開學勳章

回復 BB0628 的帖子

我都無買書單內的字典,因為已有兩本在家。

bigbabycity 發表於 12-7-22 07:58
多謝BB0628的書包貼士。早兩個星期,阿仔都問我Outdoor的書包好唔好,因為好多中學生都用這個牌子,我就答 ...

Outdoor 這牌子的背囊平時去街就o.k. 但做書包就應該唔係幾得, 因為底部無承托力, 而且無任何御力功能, 唯一特點是款式較多選擇而已.  反而另一"D"字頭的背囊承載力及功能就幾好, 不過因為無raincover, 所以最後選了"C"字頭這款囉.

BB0628,我都認為Outdoor唔適合做書包,但有陣時D細路,你越話唔好,佢來越想要,我估呢D算係小小反叛。

唯有同佢去D有多類型選擇的店舖,較大機會揾到合適的書包。以前,佢都用過Deuter的backpack,非常實用。

哈哈,俾阿仔偷睇到這個post,佢依然心思思想買Outdoor。不過,我自有方法令佢放棄呢個念頭。

bigbabycity 發表於 12-7-25 19:00

BB0628,我都認為Outdoor唔適合做書包,但有陣時D細路,你越話唔好,佢來越想要,我估 ...

bigbabycity , 我都是帶仔仔一起去揀的, 不過佢就無特別要求 (而小學時他是用學校特定的書包), 總之他唯一的要求係 "藍色"便可以, 所以我每隻藍色款(不論淺藍定深藍色)拿上手都叫佢試俾我睇下, 試完呢個試個個, 攪到佢成個木偶咁, 終於佢本來由任我擺佈到頂唔住發晒脾氣, 我先至決定買"C"字頭個款, 而呢款其實係我第一個已俾佢試, 之後揀左一輪, 又再俾佢試左2次添,  我老公同仔仔差D俾我激暈.  希望你同仔仔早日找到合適既書包啦!!!!

BB0628 發表於 12-7-26 00:23
bigbabycity , 我都是帶仔仔一起去揀的, 不過佢就無特別要求 (而小學時他是用學校特定的書包), 總之他唯一 ...
今日我都乘機同阿仔睇吓D書包,在Sogo 4/F轉咗一個圈,發現選擇有好多,亦在"C"字頭睇咗一陣。佢居然睇啱一個,但係實在太巨型,適合露營多過返學,所以叫佢睇其他。點知一轉頭,我就見到Outdoor的counter,好在阿仔不時矇矇哋,竟然視而不見,我就立即帶佢轉彎行去另一度。雖然今日未有收獲,都發現唔少書包都做緊減價,所以這一兩個星期要行動了。

BB0628,

想問一問,因為一直覺得長天是深水埗區男生的熱門選擇,照理來講,很多band1男生很有可能已經把他放在第一位,你兒子可以第二志願入這間學校,我是覺得有點出奇。如果不介意的話,可以告訴我們你的自行和乙部第一志願是選哪間學校? 謝謝!

DD仔 發表於 12-7-27 10:41

BB0628,

我無論在甲, 乙, 或自行都是選九華的, 只有乙部第二志願是選長天 (沒選銘賢, 因我的目標是男校). 其實統一派位大部份是靠運氣的, 只要你是Band 1 Group, 無論頭定尾, 只要運氣好就有機會入到心儀學校. 我的回答只能說: 我仔仔在教統局分配到的派位No.應該很前很靚, 所以第二志願都入到.

bigbabycity 發表於 12-7-26 20:59
今日我都乘機同阿仔睇吓D書包,在Sogo 4/F轉咗一個圈,發現選擇有好多,亦在"C"字頭睇咗一陣。佢居然睇啱一 ...

我買那個是3.5 Litre的, 比小學書包大, 但我想中學比較多書及File, 同埋體育堂要帶埋衣服鞋回校更換的, 所以我想買大一點的比較好吧?   

我想即使贵公子的随机编号很好,如果有很多Band1学生选长天为第一志愿,若把它放第二志愿,都已经没有机会了。这样看来,深水埗校网都不错,有长天这一间好学校可以作为第二志愿是很难得的。

I think the random number assigned by EDB to your son should be bad. Otherwise, he should have been allocated to WYK already. Your son can be allocated to CSW Catholic because he is a Band 1 student. He should have priority to other Band 2 kids even he put CSW Catholic in the second choice. Having said that, CSW Catholic is a very good school and is probably the best for boys in SSP.

回復 DD仔 的帖子

其實我個人並不認為"深水埗區"是好綱, 若我有油尖旺的地址, 我是會選擇轉綱的, 只可惜我沒有.
而我肯定若我攪的是油尖旺綱, 我兒子是很大機會可派入九華的, 因有成102個位那麼多.  我班有另一位同學是跟
小兒差不多成績的, 就因為他家住油尖旺區所以轉了此綱, 最後在統一時派入了九華.  

其實跨綱選九華我是很博很博的, 因它在乙部只有2個學位放出給深水埗綱的學生爭, 甲部亦只有12個 (給全港), 真是要超級好運才可抽入到.  當時既心情就好似買六合彩, 派到是中頭獎(要謝天謝地), 派不到亦是理所當然的.

我相信每位學生的派位號碼在全港及本區經調整後應是有所不同的, 我說小兒的好運, 可能只是在區內的號碼比其他同區的學生前. 因我知道有些同校的同學想入但是並沒有被派入此校的.  所以你千萬不要只以我的例子去填表選校, 應當以貴子弟本身的能力Banding, 以及多參考其他家長(如 : kamama)的意見才好呀!!!

Wa 你真的很搏呀 !只有2個位的九华都敢放在第一位。。。在深水埗網、 萬一進不了長天、 就可能不知會跌落到哪裡去了。所以你兒子的隨機編號真的不算差。

EmilyBB 發表於 12-7-15 15:46
你好! 小兒和你的兒子是今年小六同校生呢! 唔知S1會否同班呢?
Emily BB

小兒被編入了B班, 若我沒有看錯, 你兒子也應是編入了B班的.  真好! 之前雖然是同校, 但卻沒機會做同班同學,
希望日後他們可以有機會成為好同學/好朋友, 大家互相勉勵!

另外中一銜接課程小兒是Group 1的, 令郎也是同組的嗎? 小兒說在名單上亦看到數位同校同學的名字 (有位更是同班的), 只是這次並沒有編在同一班級內, 但校園不大, 相信他們總會相遇的, 所謂"他鄉遇故知", 我相信大都數同校而來的同學都會不期然的聚在一起的.

不知其他家長及同學又如何? 有同是B班的嗎? 編其它班的也可以分亨一下吧!

BB0628 發表於 12-8-1 21:20
Emily BB

小兒被編入了B班, 若我沒有看錯, 你兒子也應是編入了B班的.  真好! 之前雖然是同校, 但卻沒機會 ...
阿仔被編入D班,而他的小學同學仔都在A班及C班,不過佢只係失望咗一秒,然後就話開學時識番D新同學就得啦。

bigbabycity 發表於 12-8-2 10:43
阿仔被編入D班,而他的小學同學仔都在A班及C班,不過佢只係失望咗一秒,然後就話開學時識番D新同學就得啦。 ...

對呀! 認識多點新同學亦是好事, 正如之前我所說: 校園不大, 小息總會相遇到,到時新舊朋友共聚一起, 定是不亦樂乎!
希望小兒有機會可與你兒子認識, 做成朋友吧!
‹ 上一主題|下一主題