用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 家長訓練班
go

家長訓練班 [複製鏈接]

各位家長有冇上過一D教爹地媽咪點教仔女既家長訓練班?
內容係針對仔女既自理能力既
希望大家可以分享下~
   0    0    0    0

回復 asisisisi 的帖子

唔會有課程規範去教家長如何提高小孩自理能力,
小朋友能力範圍內或將近能力範圍,
家長盡量放手 ! 就係最好提升自理能力既方法.
妳和小朋友都會上到好好的一課....

又或於身邊 / EK, BK 直接將些例子請教經驗媽媽.

坊間有很多從小孩心理或發展等等的講座,
可以參加一下吸收下育兒資訊...

版主

asisisisi 發表於 12-6-30 18:17
各位家長有冇上過一D教爹地媽咪點教仔女既家長訓練班?
內容係針對仔女既自理能力既
希望大家可以分享下~
你小朋友幾大? 可以試吓打去健康院問,佢有一個3p課程給父母上的,口碑幾好

那麼我想問問各位家長是如何去判斷自己的子女的自理能力?因為我成日都覺得子女仲細個 要求佢地點樣點樣好似係強逼佢地做一D佢地做唔到既事 令佢地好似覺得爸爸媽媽對佢地唔好咁

回復 asisisisi 的帖子

多鼓勵,多引導...

不過當然係有能力或接近有能力的事,
而唔係生理發展上無可能做到既事,
要避免他/她有過多挫敗感...

如果唔知小孩成長發展階段能力做到既事,
可以網上或書藉上找找資料...

至於怕爸媽對佢唔好,
咁真係睇下係乜事同家長處理手法同面對態度...

我自己覺得, 有時坊間太多的課程...真係搵銀為上, 自己衡量下讀唔讀得過!

始終理論既野, 去圖書館借本書黎睇都得,
最重要在家比多d 時間同小孩一起, 在生活上實際施行, 方為上策。
梁媽媽

我自己都係新手爸爸..
細路仔越大, 就越難掌握同佢相處嘅技巧.. 莫講話要教到佢啲乜嘢..

講真.. 細路仔都唔係一出世就識講嘢.. 連講嘢咁基本都要學先講得好.. 做父母更加要努力咁學..
所以除咗喺度努力爬文之外, 我都想有家長專家教吓我教仔.. 有系統有組織咁.. 學得快好多..

去圖書館借d有關兒童教育的書, 你小朋友幾大就搵d相關年齡嘅,入面會講到各階段小朋友應該識d咩,學d咩,做到d咩咁....唔一定要去上堂先學到的。

睇書我都有, 但係我自己就覺得上堂真係唔少得.. 以前讀大學我就成日走堂諗住刨番書搞掂, 但係始終上咗堂有效率同埋深刻好多..

始終仔仔嘅成長, 每一刻都好重要.. 爸爸媽媽係小朋友最親嘅人, 自己嘅一言一行, 對細路仔成長都好有影響.. 所以真係好需要專家教吓路, 特別係心理專家呀.. 如果有專家肯一對一咁教就好喇.. 始終每個屋企都有獨特處境
‹ 上一主題|下一主題