用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 德望中學交流區
樓主: 24681357
go

德望中學交流區   [複製鏈接]

回覆:mangotea424 的帖子

因想計劃一下暑假安排,請問中一適應班大概要上多少天?7月什麼時間開始?謝謝!

回覆 raychush 的帖子

印象記得好似去年7月尾至8月頭上兩星期bridging program. 之後22-24/8有三天orientation.  其實五月左右學校會有講座比家長和學生,到時會通知暑假的一連串活動、註冊日、買書安排,亦有暑期功課,有部分在bridging program 時要交,有部分會在開學後交。

回覆:德望中學交流區

非常感謝!聽說中一A班是英語精英班、B班是數學精英班,其他班就沒有分別,是嗎?是否要考分班測試?不好意思,問題這麼多。

回覆 raychush 的帖子

會考Pre S1 試和德望學校自訂的考試作分班,分兩天考。聽說B 班英數比較叻,A班是英文比較叻。每年會再分班。考試有standard 和non standard exam.

多謝資料

Concerning the Pre-S1 Summer Reading List 2014, I just downloaded the following books for free from Kindle eBooks:

Alice's Adventure in Wonderland, and
The Wind in the Willows

回覆:yanj 的帖子

Thanks for useful info.  However, we have already bought 5 of them and ordered the balance.

今年bridging program在7月21至8月1曰,唔知點箅好,因諗住8月至上堂,所以一早買左去美國机票,幾萬蚊,我想問bridging program係咪一定要上,可唔可以寫信比學校,請假唔上,之前幾年唔知有沒人唔上得?係唔係所有人都上?好傍偟,驚啊女唔上沒左學位,比人鬧,希望之前的人比意見,之前的情況,thanks

回覆:dericho904 的帖子

請問Orientation一般會在那段日子(那天)?

今年bridging program在7月21至8月1曰,唔知點箅好,因諗住8月至上堂,所以一早買左去美國机票,幾萬蚊,我想問bridging program係咪一定要上,可唔可以寫信比學校,請假唔上,之前幾年唔知有沒人唔上得?係唔係所有人都上?好傍偟,驚啊女唔上沒左學位,比人鬧,希望之前的人比意見,之前的情況,thanks

回覆 dericho904 的帖子

試下跟學校負責老師聯絡問問。應該不會取消學位。只是囡囡少咗機會去體驗中學生活和遲了認識同學仔。在bridging program 有些日子老師會做試音找choir member 和 band 隊,orchestra member.

,之前幾年唔知有沒人唔上得?係唔係所有人都上?希望之前的人比意見,之前的情況,thanks

之前幾年唔知有沒人唔上得?係唔係所有人都上?希望之前的人比意見,之前的情況,thanks

之前幾年唔知有沒人唔上得?係唔係所有人都上?希望之前的人比意見,之前的情況,thanks

你好,因女兒小學在德望註冊日(7月10日)有活動,很希望能參加。請問如註冊日女兒不出席,只家長代表可以嗎?

del

請問有沒有小巴接駁彩虹地鐵站及德望學校入口?

yanj 發表於 14-8-11 18:34
請問有沒有小巴接駁彩虹地鐵站及德望學校入口?
補充一下:我知道有小巴上彩葉樓,但我唔知有無小巴由彩虹地鐵站駁上去清水灣道的出入口。

回覆:yanj 的帖子

有專線小巴 1号 和 1A号 經彩虹地鐵站C1出口經過德望中學門口(清水灣道)。總站係西貢碼頭。

raychush 發表於 14-8-11 19:36
有專線小巴 1号 和 1A号 經彩虹地鐵站C1出口經過德望中學門口(清水灣道)。總站係西貢碼頭。

...
唔該晒
‹ 上一主題|下一主題