用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖類斯中學交流區
樓主: 二話不說
go

聖類斯中學交流區

有冇人知道點分班?

二話不說  用全級名次排﹐兩班精英班   發表於 15-2-14 20:03
:

請問聖類欺2014年是屬於band幾?

kmingho 發表於 14-12-16 00:52
請問聖類欺2014年是屬於band幾?

Band1同band2又如何?  聖類斯係英中, 一樣有人入大學, 一樣有人五科5**, 考到咩成績視符學生能力, 唔係學校, 係度爬多d文, 你會發覺就算band1a又如何, 一樣有人入唔到大學6

我仔派到聖類斯當其時話中二要轉校, 結果讀左三個月話好開心, 唔想轉校

回想番讀一間學校當你學生係寶, 好過讀一間學校當你小朋友係草, 六年後就可以証實呢個諗法有無錯

yekat169 發表於 14-12-17 22:52
Band1同band2又如何?  聖類斯係英中, 一樣有人入大學, 一樣有人五科5**, 考到咩成績視符學生能力, 唔係學 ...

請問你第幾志願入到聖類斯?

ernestchow 發表於 14-12-19 11:43
請問你第幾志願入到聖類斯?

不是第一

yekat169 發表於 14-12-19 13:43
不是第一

我當然知道令公子排SL 不是第一,如果唔係佢當初派到SL就不會讓着說轉校,你介唔介意講下你放SL 在甲.乙第幾位?

回覆:聖類斯中學交流區

My son is studying in C&W St. Anthony School for Primary 5 and I want to send him to study in St. Louis  Secondary School in next year. But his school results are not promising that most subjects are not in average but good performance in arts, sports and atheletics. Could all parents give me some hints and suggestions how to enrol my son to SLS and any chance that he can enter this school ? Thanks for all advice.

我近呢幾年已經無再recommend人讀聖類斯中學了,真係no further comment.

Pinypon 發表於 15-2-15 18:13
我近呢幾年已經無再recommend人讀聖類斯中學了,真係no further comment.
咪以為自己係邊個, 學人recommend

回覆 yekat169 的帖子

無以為係邊個, 但就偏偏有好多港島中西區小學的家長問我攞comment

Pinypon 發表於 15-3-13 10:57

無以為係邊個, 但就偏偏有好多港島中西區小學的家長問我攞comment
呢個世代有種騙子, 專門扮哂專家好似球評家, 馬評家, 股評家, 專門招搖撞騙, 但從來無中過

而家仲多一種叫升學專家, 好彩無開名, 真係好容易被人踢爆

單係睇家長的言行, 就已經可以知道學生的水評......

Pinypon 發表於 15-3-14 17:10

單係睇家長的言行, 就已經可以知道學生的水評......

神有神棍,學有學棍,係都唔肯認係老千騙徒

醒目開學勳章 王國長老

溫馨提示: 請家長能理性討論, 切勿作出挑釁之言詞.

此討論區乃給予在校就讀之家長分享及討論, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆:聖類斯中學交流區

想問聖類斯家長, 如果收左學校係咪有中一預備班? 7月中開始嗎? 每星期幾多堂呢?

yes, 參考以往情况,預備班是在8月的,大约两個∞星期左右,還有畢業证書獎狀。

Pinypon 發表於 15-2-15 18:13
why唔再recommend人讀呢?

^O^ 發表於 15-6-8 15:50
why唔再recommend人讀呢?

有D人講説話有咩目的不得而知
作為聖類斯家長,我唔覺得有咩問題,反而仔仔讀得開心,學校好多細節睇得出好有心,上堂会教書,好多活動幫助小朋友成长,論名氣事實無B1A,但孩子除左讀書,学識做人處世仲緊要l