用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 2012小一生報到
樓主: 熹媽媽
go

2012小一生報到 [複製鏈接]

回復 Teresatam 的帖子

我知私人好些,但要搵到好的人選.是有難道!
我個人理想..最好我返屋企前佢做唒功課...之後等我返來同佢溫書.坦白講而家除了溫默書,其他科目都唔特閒同佢溫.呢間學校都她多野攪,又睇英文書仔,又上網..好唔得閒.
你講得好對,而家未到戲玉..其實學校教的東西好快,好似形容詞,我個女都唔知咩,上次做工作紙,用的,地填充題,基本上佢唔多明白,上星期共,見到林老師,我都問其實佢唔多明形容詞,咩時候用的,咩時候用地,,老師都話要依靠家長在家教佢,單靠上堂是不足夠

大家好,小女入讀1c班,覺得進度幾快,兩個禮拜默一次中文,每次兩課,由幼稚園剛升上小學都唔輕易跟到。上禮拜同林老師傾咗一陣,佢話中文真係要浸,建議除咗多睇書,仲要小朋友講番出書嘅內容,多用文字表達,因為遲下要作文,二年級下學期要寫一百字。大仔剛升中,所以知道中文係好多小學生的弱項,尤其係閱讀理解,真係要個小朋友理解一篇中文,過程會令人都癲,奈何佔分最多...

Sandy: 你好!好開心又識多一個1c班家長.你都覺進度快,,我都好覺,可能我個女是讀幼兒院.程度比較淺,所以我都覺進度幾快,特別是中文,好多字相信都未必識,莫話睇書,而家每晚做完功課,有時間溫下書,故事都唔多得閒講,外間常說基福超淺,而家我開始覺時間唔多見洗,其他聖紀文,荔天..更加不能適應

係喇,又要學形容詞、動詞、名詞,好怕佢攪亂,所以我都有同佢慢慢分析,例如形容詞係用來加以形容句子中後者物件,形容詞在句子中其實可有可無,用於擴張句子及把物件詳細形容給其他人知道。作業裡的例子:我看見圓圓的月亮。我會解釋俾佢聽其實句子可以寫成(我看見月亮。)便可以,句子中圓圓的其實可有可無,但為了要讓人詳細知道月亮是甚樣的,因此我們便要加入形容詞來擴張這句句子用於詳細解釋給別人知道。

再者,我會在作業中找一些有形容詞的句子反問他那個是形容詞,答對的話,還會問他那個形容詞是用來形容句子中甚麼物件,讓他反思一下及確保佢並不是撞答案!

大家一起加油啊!真的開始要用兩個週末溫默書,她的幼稚園校長已提醒我們,升小學後的玩耍時間只有幼稚園的四分一,比我大仔以前初升小學時更辛苦*=*

係呀,以前,我們會係星期日,同圍去玩...而家只可以長假先得.報紙成日話我們是怪獸家長,根本係社會/學校做成

係喇,唯有大家一齊努力,不過真係登d小朋友辛苦!

宜家小朋友讀書真係辛苦,又要應付功課,又要搞課外活動,有得玩同hea嘅時間好少,但係今日歎咗,第日追唔番,轉眼入到高小仲多好多野,考中學又有課外活動要攞份,呢d唔係話有就有,要一路煲住,唯有搵d佢鍾意嘅嚟參加,等佢自我感覺良好,唔覺得咁慘

Sandy: 極之認同,尤其小朋友冇興趣嘅野,佢地就冇心機學同練,到頭來都係浪費嘅都係我地嘅$同佢地嘅時間。

sandy, 可否講多些升中的野, 課外活動有分? 咁參加咩呢, 彈piano?呢間小學升中可以嗎???

大仔同大部份小朋友一樣,冇慾冇求,對自己嘅事唔上心,一片雲咗六年,好彩佢果間冇基福咁緊張。其實幾間聖公會小學派位差唔多。我搵d有成功感又唔難嘅野比佢,最後彈鋼琴最成功,比佢參加咗兩次皇家考試兩次校際,佢自己覺得有d野比人強,面試個portfolio 又有d野比人睇,唉,對住呢d仔,真係幾擔心血。課外活動可以話冇實際分數,但大家成績差唔多,邊個explore多d野,一定有著數。上網睇基福升中派位好一般,只提供三分一左右嘅結果,相信已經將最好擺哂出嚟。

大家有參與每天網上練習嗎?用的時間大概十分鐘,但日子有功,對中文有幫助。學校現在隨學生自由參與,但有時上課會即場做。

我無俾佢上網,我回到家中,已8 點,對埋功課,溫埋習..已經夠鐘訓

Urgent: 各位基福小一嘅家長們,請問你地有冇俾小朋友去補習社,有冇好嘅補習社(長沙灣區)可以介紹俾我,thx!

回復 Teresatam 的帖子

幸福中心, 電梯對住個間,聽講幾好.
元州村大家樂對面,,唔知咩尚南天,私人住宅,有間補習.星期六操卷,聽講幾好.你找的目的是做工課定係操成績?

我暫時都未俾佢上補習,不過佢數學好差,我都頭痛緊

其實目的係操卷,想俾佢做多d,等佢適應下題目會點問 :)
‹ 上一主題|下一主題